Wetgeving verplichte winterbanden Duitsland

11 December 2017
Wetgeving  verplichte winterbanden Duitsland

Gaat u binnenkort op wintersport of met de auto naar of door Duitsland? Dan is het belangrijk dat u op de hoogte bent van alle regels betreft  winterbanden. U heeft vast gemerkt dat hier veel verschillende informatie over te vinden is, waardoor de exacte regels onduidelijk zijn. In 2018 zijn de regels in Duitsland betreft winterbanden verder aangescherpt. Om het voor u overzichtelijk te maken, hebben wij deze blog geschreven. Zo kunt bent u direct goed op de hoogte van de regels en kunt u onbezorgd genieten van uw vakantie of (door)reis.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Gevolg nieuwe regels winterbanden Duitsland  

Vanaf 1 januari 2018 zijn de regelt omtrent winterbanden in Duitsland veranderd. Voorheen waren de all-season M+S (modder en sneeuw) banden voldoende om tijdens de winterse perioden op te rijden in Duitsland. Vanaf 2018 is dit echter niet meer toegestaan. Reden is dat de M+S markering niet volgens een vastgelegde richtlijn is en de grip in sneeuw niet gegarandeerd is.

Per 1 januari 2018 dient uw  band tijdens winterse omstandigheden voorzien te zijn van een Alpine-symbool. Het Alpine-symbool is te herkennen aan een berg met 3 spitsen met in het midden een sneeuwvlokje. Dit logo is te vinden aan de zijkant van de band. Dit geldt voor zowel  all season banden als voor winterbanden. Controleer dus goed of dit symbool op uw band staat. Heeft u dit niet? Dan raden wij sterk aan om winterbanden of all season banden met dit logo aan te schaffen. Deze banden kunt u uiteraard bij Winparts eenvoudig en snel bestellen. Vul uw bandenmaat in en de geschikte banden worden getoond. De bandenmaat is ook te vinden op de zijkant van uw huidige band. Op de band staat een code weergegeven, bijvoorbeeld 195/50 R15. Hier is de breedte de eerste getal voor de streep (in mm), de hoogte het getal na de streep (dit is het percentage van de breedte) en de velgmaat is de inchmaat achter de R.

Profieldiepte winterbanden          

Een onderdeel van de nieuwe regeling dat nog ter discussie staat is de profieldiepte. Momenteel is de minimale toegestane profieldiepte 1,6 mm. Men wil echter dat de minimale profieldiepte naar 4 mm gaat. Echter, staat dit nog niet vast. Bandenproducent  Michelin meldt dat zij niet kunnen aantonen dan 4 mm beter is dan 1,6 mm. Of deze verandering er komt moet dus nog blijken.

Wat valt onder winters omstandigheden in Duitsland?

De Duitse wetgeving verstaat het volgende onder winterse omstandigheden: ijzel, sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- en rijpvorming. Dit betekend dat Duitsland geen vaste winterperiode kent. Het kan dus zo zijn dat er winterse omstandigheden voorkomen buiten de wintermaanden om. Deze omstandigheden kunnen ontstaan door bijvoorbeeld sneeuwval, hagel of aan gevroren regen. De temperatuur hoeft dus niet per se onder het minpunt te zijn om het winterse omstandigheden te noemen.    

Overgangsregeling

Hoewel de nieuwe richtlijnen strikt zijn, is er wel een overgangsregeling. Het betekent dus niet dat u per se nieuwe winterbanden nodig heeft als u naar of door Duitsland reist. De overgangsregeling luidt als volgt: tot 30 september 2024 mogen all season banden met M+S markering nog worden gebruikt, mits de banden vóór 31 december 2017 zijn geproduceerd. Vanaf 30 september 2024 bent u dus verplicht om een Alpine-symbool op uw band te hebben. Bij de aanschaf van nieuwe banden moet u daarom goed op de productiedatum letten. De productiedatum kunt u aflezen van de zogeheten DOT-code. Dit staat voor Departement of Transportation. Deze code kunt u vinden op de zijkant van de band.

Om het nog ingewikkelder te maken, bestaan er ook  zomerbanden met een M+S markering. Deze zomerbanden hebben geen eigenschappen voor de winter. Daarom zijn ze niet geschikt om in winterse omstandigheden te rijden in Duitsland. Ook niet in de overgangsperiode.

Boete

Het rijden met onjuiste banden tijdens winterse omstandigheden is niet zonder gevolgen. De boetes zijn als volgt. Het rijden op ongeschikte banden bedraagt € 60 en 1 strafpunt. Veroorzaakt u hinder door het rijden met ongeschikte banden dan kost dat € 80. En nieuw dankzij deze regeling is dat de kentekenhouder ook verantwoordelijk is. Deze krijgt een boete van € 75 en 1 strafpunt, wanneer hij of zij toestemming heeft gegeven voor het gebruik van de auto zonder de vereiste winterbanden.

Sneeuwkettingen in Duitsland      

Sneeuwkettingen zijn in Duitsland toegestaan en op sommige plaatsen zelfs verplicht. Wanneer sneeuwkettingen verplicht zijn wordt aangegeven middels een bord. Dit is een blauw bord met een sneeuwketting erop. De maximumsnelheid die mag worden gereden met sneeuwkettingen in Duitsland is 50 km/u. Ziet u een blauw bord met sneeuwkettingen met een rode diagonale streep? Dan kunt u de sneeuwkettingen weer verwijderen. Zorg dus dat u goed voorbereid op reis gaat en sneeuwkettingen in de auto hebt liggen. Sneeuwkettingen kunt u ook snel en eenvoudig bij Winparts bestellen.

Verplichte winteruitrusting auto Duitsland       

Naast het hebben van de juiste banden, vallen er ook andere producten onder de verplichte uitrusting tijdens winterse omstandigheden in Duitsland.  Andere verplichte uitrusting die u in de auto moet in Duitsland tijdens winterse omstandigheden zijn:

Naast deze verplichte artikelen is het ook verstandig om winterproducten als een ijskrabberstartkabelssleepkabels en sneeuwkettingen bij u te hebben. Andere verplichte artikelen die standaard gelden in Duitsland zijn de  gevarendriehoek, een veiligheidshesje en een verbanddoos.

Meer lezen over de regels die gelden in Duitsland? Lees dan onze blog: met de auto naar Duitsland. In deze blog wordt alles uitgelegd wat u moet weten als u met de auto naar of door Duitsland rijdt. Zo worden de verkeersregels, verkeersborden en vignetten behandeld.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 0380 833 78

Anderen bekeken ook: 

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

,