Welke motorolie voor mijn auto

09 Februari 2023
Welke motorolie voor mijn auto

Vraagt u zich af welke motorolie in uw auto past? Een goede motorolie is essentieel voor de gezondheid en prestaties van uw auto. Het beschermt de motor tegen slijtage, verhoogt de efficiëntie en verlengt de levensduur van uw voertuig. Daarom is het belangrijk om de juiste soort olie te kiezen. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten motoroliën en hoe u de juiste olie voor uw auto kunt selecteren.  

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? klik dan op een van de volgende links:

Soorten motorolie

Er zijn verschillende soorten  motorolie op de markt, waaronder mineralen, semi-synthetisch en synthetisch. We bespreken ze uitgebreid hieronder:  

Mineralen olie

Mineralen olie is de meest basale vorm van olie en wordt gemaakt van ruwe aardolie. Het wordt het meest gebruikt in oude auto's en biedt de minste bescherming van alle soorten olie. Het is ook het minst duur en het meest gemakkelijk verkrijgbaar. Als uw auto ouder is en niet intensief gebruikt wordt, dan is mineralen olie een goede keuze. 

Semi-synthetische olie

Semi-synthetische olie is een mengsel van mineralen en synthetische olie en biedt een verbeterde bescherming ten opzichte van mineralen olie. Het is een goede keuze voor moderne auto's die regelmatig gebruikt worden en meer bescherming nodig hebben dan oude auto's. Het is betaalbaarder dan synthetische olie. Synthetische olie

Synthetische olie is de meest geavanceerde vorm van olie en wordt gemaakt door chemische processen. Het biedt de beste bescherming voor de motor en is speciaal ontwikkeld voor moderne, hoog presterende auto's. Het is duurder dan mineralen en semi-synthetische olie, maar de extra kosten zijn het waard vanwege de verhoogde prestaties en bescherming.

motorolie bijvullen button

De juiste viscositeit

Naast het kiezen van de juiste soort olie, is het ook belangrijk om de juiste viscositeit te selecteren. Viscositeit is de dichtheid van de olie en wordt aangegeven met een cijfer en een letter, bijvoorbeeld 5W-30. 

Het eerste cijfer geeft aan hoe goed de olie stroomt bij lage temperaturen. Hoe lager dit cijfer is, hoe beter de olie stroomt. Het tweede cijfer geeft aan hoe goed de olie de motor beschermt bij hoge temperaturen. Hoe hoger dit cijfer is, hoe beter de olie de motor beschermt. Het gebruik van motorolie met de juiste viscositeit is belangrijk voor de prestaties en levensduur van een motor.

Staan er meerdere adviezen, dan raden wij aan om te kiezen voor het lage getal wanneer u lange afstanden rijdt (5w30). Rijdt u voornamelijk korte afstanden, dan kunt u beter voor het hoge getal kiezen (5w40). U kunt natuurlijk ook onze automodelcheck invullen, wij bevelen u dan de benodigde viscositeit en aantal liters aan. 

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Geef hier uw chassisnummer (VIN) in:
info
U kunt achterop uw kenteken bewijs uw chassisnummer terugvinden.

Vlaams search

Vul uw chassisnummer (VIN) in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

 

Welke olie in mijn auto?

Nu u meer weet over de verschillende soorten motorolie is het van groot belang dat u de juiste olie kiest voor uw auto. Er zijn verschillende manieren: 

  • Raadpleeg de handleiding: veel auto's hebben specifieke vereisten voor de motorolie en deze informatie staat vaak vermeld in de handleiding van uw auto.  
  • Check de oliepeilstok: als u niet zeker weet welke olie momenteel in uw auto zit, kunt u deze controleren door te kijken naar de oliepeilstok. Op deze peilstok staat meestal aangegeven welke soort olie er gebruikt wordt en welke specificaties deze moet hebben.
  • Check het plakkaat onder de motorkap: sommige auto's hebben een plakkaat onder de motorkap waarop staat welke olie gebruikt moet worden.
  • Raadpleeg een professional: bijvoorbeeld uw garagist of dealer. 
  • Doe de automodelcheck: vul op onze website de automodelcheck in en u ziet direct welke motorolie in uw auto past.

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Geef hier uw chassisnummer (VIN) in:
info
U kunt achterop uw kenteken bewijs uw chassisnummer terugvinden.

Vlaams search

Vul uw chassisnummer (VIN) in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

 

Motorolie verversen

Het is aan te raden om regelmatig de olie te verversen, om te zorgen dat de motor optimaal blijft werken. Hoe vaak dit moet gebeuren, hangt af van verschillende factoren, zoals het type olie, het type gebruik en de leeftijd van de auto. Hoe u de olie zelf ververst leest u in onze blog ‘Olie verversen zo vervang je zelf de motorolie’. 

motorolie verversen button

Nog vragen over welke motorolie u nodig heeft? Neem contact op via  [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op uw eerste bestelling. 

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden