Welke koelvloeistof moet er in mijn auto?

31 Januari 2023
Welke koelvloeistof moet er in mijn auto?

Koelvloeistof zorgt ervoor dat de motor op de juiste temperatuur blijft en niet oververhit raakt. Dit is belangrijk, omdat doorrijden met een oververhitte motor kan zorgen voor ernstige motorschade. Vaak moet u na verloop van tijd de koelvloeistof aanvullen of soms zelfs vervangen. Oude en slechte koelvloeistof kan namelijk zorgen voor problemen met de motor. Maar welke koelvloeistof is geschikt voor uw auto? Dit en hoe u koelvloeistof controleert, leest u in deze blog!

Knop naar koelvloeistofpagina

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Welke koelvloeistof heb ik nodig?     

Koelvloeistof is een belangrijke vloeistof voor de motor van de auto. Het voorkomt namelijk dat de motor oververhit raakt. Er zijn op dit moment verschillende soorten koelvloeistof te vinden met termen als G12 en SP13 op de fles. Hierdoor kan het lastig zijn om te bepalen welke vloeistof u precies nodig heeft. Toch is het heel belangrijk dat u de juiste koelvloeistof in uw auto bijvult. Wij leggen daarom hieronder uit hoe u erachter komt welke geschikt is voor uw auto.

Welke soorten koelvloeistof zijn er?         

Het verschil tussen de koelvloeistoffen zit in de additieven die zijn toegevoegd. Koelvloeistof is een mengsel van water, antivries en additieven. De antivries die erin zit, bestaat voor het grootste gedeelte uit glycol. Deze stof voert de warmte van de motor af naar de  radiateur. Er zijn twee soorten glycol die gebruikt worden in autokoelvloeistof; Mono Ethyleen Glycol (MEG) en Mono Propyleen Glycol (MPG). Het verschilt per koelvloeistof welk additief er gebruikt wordt. Dit hangt namelijk af van de eisen die autofabrikanten stellen.

Naast de verschillende additieven, zijn er ook verschillende kleuren koelvloeistof. Vaak zijn deze  rood/rozeblauwgeel of groen. De kleur dient puur ter herkenning en heeft niets met de kwaliteit te maken. Tegenwoordig beschikken de meeste auto’s over rood/roze vloeistof, de  G12 of de G12+. Dit zijn long-life vloeistoffen. Deze vloeistoffen hoeven in principe nooit vervangen te worden, tenzij er sprake is van lekkage. De G12 vloeistoffen zijn silicaatvrij. Daarnaast heb je ook nog  G12++ en G13. Dit zijn nieuwere varianten op de G12.

Nu u enige kennis heeft van wat koelvloeistof precies is, moet u bepalen welke koelvloeistof uw auto nodig heeft. We leggen u hieronder uit hoe u dit zelf kunt bepalen.

Welke koelvloeistof is geschikt?

Welke koelvloeistof geschikt is voor uw auto is soms lastig te bepalen. De juiste koelvloeistof kopen is echter wel erg belangrijk. Wat u het beste kunt doen is onder de motorkap kijken welke kleur vloeistof er in uw auto zit. Ook kunt u het instructieboekje van uw auto raadplegen. Hier staat vermeld welke koelvloeistof geschikt is voor uw voertuig. In onderstaande tabel kunt u ook aflezen welke soort koelvloeistof doorgaans geschikt is voor welke voertuigen. Let op: meng geen verschillende kleuren. We leggen later uit waarom dit wordt afgeraden.

Kleur / type Informatie Geschikt voor
Blauw Tot ca. 1995 werd vooral koelvloeistof op basis van ethyleen glycol gebruikt (voornamelijk personenauto's).  Mercedes, BMW, Opel, Saab, Volkswagen, Skoda, Audi, Seat, Bentley
Rood/roze (SP12, SP13 / G12, G12+, G12++, G13) Vanaf ca. 1996 introduceerden fabrikanten hun eigen, roodkleurige koelvloeistof (G12, G12+). Ook op basis van ethyleen glycol, maar van een hogere kwaliteit en volledig silicaat-vrij. G12++ en G13 zijn weer de nieuwste varianten. De meeste personenauto's. O.a VAG-modellen zoals Volkswagen, Skoda, Audi, Seat, Bentley
Transparant / geel Mengbaar met de meeste commerciële vloeistoffen. Alle automodellen
Groen (SP14) Peugeot & Citroën
Geel (SP15 / G12) Een aantal modellen beschikken over gele vloeistof. Nieuwste modellen Opel, Saab, Vauxhaull, Mercedes, Ford

Welke koelvloeistof kenteken       

In sommige gevallen is het mogelijk om de geschikte koelvloeistof op kenteken te vinden. Dit kan onder andere op de website van  Kroon Oil. Vul uw kenteken in en de geschikte koelvloeistof voor uw auto wordt getoond. Bestel deze dan voordelig bij Winparts! Lukt het niet om koelvloeistof met kenteken te vinden? Raadpleeg dan het instructieboekje van de auto.

Kroonoil Coolant SP12 5LEurol Koelvloeistof -26 blauw 5lvalma geel 5 lKroonoil coolant groen

Kan je koelvloeistof mengen?      

Verschillende kleuren koelvloeistof moet u nooit mengen. Dit kan ervoor zorgen dat er een chemische reactie ontstaat waardoor het mengsel gaat verdikken. De gelachtige substantie kan er vervolgens voor zorgen dat de kanalen in het  koelsysteem verstopt raken. Ook kan de thermostaat en de waterpomp oververhit raken. Door alleen de verkeerde koelvloeistoffen toe te voegen, kunt u veel schade aan het koelsysteem van uw auto toebrengen. Zorg er daarom voor dat u altijd dezelfde koelvloeistof bijvult in het expansievat. Wilt u weten hoe dit werkt? In onze blog over leest u alles over het  bijvullen en vervangen van de koelvloeistof.

Koelvloeistof kopen        

Koelvloeistof kopen doet u snel en eenvoudig bij Winparts. Zo vindt u onder andere mengbare(transparante) koelvloeistof, maar ook specifieke. Om de juiste koelvloeistof te vinden, kunt u gebruikmaken van onze handige filters. Zo selecteert u eenvoudig de juiste specificatie, kleur of inhoud. Naast koelvloeistof kopen, kunt u bij Winparts ook terecht voor andere  vloeistoffen zoals; motorolieremvloeistofruitenwisservloeistof en additieven.

Knop naar koelvloeistofpagina

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 0380 833 78

Anderen bekeken ook: 

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Veelgestelde vragen over de juiste koelvloeistof en motorprestaties


Hoeveel koelvloeistof heeft mijn auto nodig voor een optimale werking van het product?

Het benodigde volume koelvloeistof varieert per auto model en motortype. Raadpleeg het instructieboekje of neem contact op met de fabrikant voor specifieke details. Het juiste volume gebruiken is cruciaal voor voldoende koelvloeistof en optimale prestaties.

Hoe vaak moet ik koelvloeistof bijvullen voor een koude motor en om dure reparaties te voorkomen?

De bijvul frequentie is afhankelijk van het rijgedrag en de omgevingstemperatuur. Regelmatige controles zijn essentieel voor een goed gekoelde motor. Bijvullen is noodzakelijk als het niveau onder het aanbevolen minimum zakt of om oude koelvloeistof te vervangen; extra controle bij lange reizen is aan te raden.

Hoeveel liter koelvloeistof past in mijn auto, en is blauwe koelvloeistof geschikt?

Het maximale volume staat gespecificeerd in het instructieboekje. De grootte van het koelsysteem en het motortype zijn bepalend. Zorg dat u het juiste volume gebruikt voor een optimale werking en vermijd problemen zoals tekorten of overmatig bijvullen.

Wanneer moet ik koelvloeistof bijvullen voor een warme motor en ter voorkoming van dure reparaties? 

Bijvullen is nodig als het niveau onder het aanbevolen minimum zakt. Periodieke controles, vooral bij langere ritten, voorkomen oververhitting en motorschade. Dit is een goede gewoonte om dure reparaties aan onderdelen te vermijden.

Wat is koelvloeistof en waarom is voldoende koelvloeistof zo belangrijk voor mijn motor? 

Koelvloeistof is een essentieel mengsel van water, antivries (glycol), en additieven. Glycol transporteert warmte van de motor naar de radiateur. Zorg voor voldoende koelvloeistof om oververhitting te voorkomen en de motor op de juiste temperatuur te houden.

Welke kleur heeft koelvloeistof, en waarom is dit onderdeel van de identificatie?

Koelvloeistof is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals rood/roze, blauw, geel of groen. De kleur dient vooral ter identificatie en heeft geen invloed op de vraag of het een goede koelvloeistof is. Moderne auto's hebben vaak rood/roze koelvloeistof, maar ook blauwe koelvloeistof is een veel voorkomende kleur.

Waar moet ik koelvloeistof bijvullen voor een optimale werking van alle onderdelen? 

Onder de motorkap bevindt zich meestal een expansievat waarin u koelvloeistof kunt bijvullen. Raadpleeg het instructieboekje voor de exacte locatie en vul bij tot het aanbevolen niveau. Zo blijven alle onderdelen goed functioneren.

Wanneer moet ik koelvloeistof vervangen om dure reparaties aan onderdelen te voorkomen?

Vervangingsintervallen variëren per autofabrikant en koelvloeistoftype. Raadpleeg het instructieboekje voor specifieke aanbevelingen. Over het algemeen is vervanging nodig na een bepaald aantal kilometers of jaren om de effectiviteit te behouden en dure reparaties te vermijden.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden