Welke koelvloeistof moet er in mijn auto?

31 Januari 2023
Welke koelvloeistof moet er in mijn auto?

Koelvloeistof zorgt ervoor dat de motor op de juiste temperatuur blijft en niet oververhit raakt. Dit is belangrijk, omdat doorrijden met een oververhitte motor kan zorgen voor ernstige motorschade. Vaak moet u na verloop van tijd de koelvloeistof aanvullen of soms zelfs vervangen. Oude en slechte koelvloeistof kan namelijk zorgen voor problemen met de motor. Maar welke koelvloeistof is geschikt voor uw auto ? Dit en hoe u koelvloeistof controleert, leest u in deze blog!

Knop naar koelvloeistofpagina

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Welke koelvloeistof heb ik nodig?     

Koelvloeistof is een belangrijke vloeistof voor de motor van de auto. Het voorkomt namelijk dat de  motor oververhit raakt. Er zijn op dit moment verschillende soorten koelvloeistof te vinden met termen als G12 en SP13 op de fles. Hierdoor kan het lastig te bepalen zijn welke vloeistof u precies nodig heeft. Toch is het heel belangrijk dat u de juiste koelvloeistof in uw auto bijvult. Wij leggen daarom hieronder uit hoe u erachter komt welke geschikt is voor uw auto.

Welke soorten koelvloeistof zijn er?         

Het verschil tussen de koelvloeistoffen zit in de additieven die zijn toegevoegd. Koelvloeistof is een mengsel van water, antivries en additieven. De antivries die erin zit, bestaat voor het grootste gedeelte uit glycol. Deze stof vervoert de warmte van de motor af naar de  radiateur. Er zijn twee soorten glycol die gebruikt worden in autokoelvloeistof; Mono Ethyleen Glycol (MEG) en Mono Propyleen Glycol (MPG). Het verschilt per koelvloeistof welke additief er gebruikt wordt. Dit hangt namelijk af van de eisen die de autofabrikanten stellen.

Naast de verschillende additieven, zijn er ook verschillende kleuren koelvloeistof. Vaak zijn deze  rood/rozeblauwgeel of groen. De kleur dient puur ter herkenning en heeft niets met de kwaliteit te maken. Tegenwoordig beschikken de meeste auto’s over rood/roze vloeistof, de  G12 of de G12+. Dit zijn long-life vloeistoffen. Deze vloeistoffen hoeven in principe nooit vervangen te worden, tenzij er sprake is van een lekkage. De G12 vloeistoffen zijn silicatenvrij. Daarnaast heb je ook nog  G12++ en G13. Dit zijn weer nieuwere varianten op de G12.

Nu u enige kennis heeft van wat koelvloeistof precies is, moet u bepalen welke koelvloeistof uw auto nodig heeft. We leggen u hieronder uit hoe u dit zelf kunt bepalen.

Welke koelvloeistof is geschikt?

Welke koelvloeistof geschikt is voor uw auto is soms lastig te bepalen. De juiste koelvloeistof kopen is echter wel erg belangrijk. Wat u het beste kunt doen is onder de motorkap kijken welke kleur vloeistof er in uw auto zit. Ook kunt u het instructieboekje van uw auto raadplegen . Hier staat vermeldt welke koelvloeistof geschikt is voor uw voertuig. In onderstaande tabel kunt u ook aflezen welke soort koelvloeistof doorgaans geschikt is voor welke voertuigen. Let op: meng geen verschillende kleuren. We leggen verderop in de blog uit waarom dit wordt afgeraden.

Kleur / typeInformatieGeschikt voor
Blauw Tot ca. 1995 werd vooral koelvloeistof op basis van ethyleen glycol gebruikt (voornamelijk personenauto's).  Mercedes, BMW, Opel, Saab, Volkswagen, Skoda, Audi, Seat, Bentley
Rood/roze (SP12, SP13 / G12, G12+, G12++, G13) Vanaf ca. 1996 introduceerden fabrikanten hun eigen, roodkleurige koelvloeistof (G12, G12+). Ook op basis van ethyleen glycol, maar van een hogere kwaliteit en volledig silicaat-vrij. G12++ en G13 zijn weer de nieuwste varianten. De meeste personenauto's. O.a VAG-modellen zoals Volkswagen, Skoda, Audi, Seat, Bentley
Transparant / geel Mengbaar met de meeste commerciële vloeistoffen. Alle automodellen
Groen (SP14) Peugeot & Citroën
Geel (SP15 / G12) Een aantal modellen beschikken over gele vloeistof. Nieuwste modellen Opel, Saab, Vauxhaull, Mercedes, Ford

Welke koelvloeistof kenteken       

In sommige gevallen is het mogelijk om de geschikte koelvloeistof op kenteken te vinden. Dit kan onder andere op de website van Kroon Oil. Vul uw kenteken in en de geschikte koelvloeistof voor uw auto wordt getoond. Bestel deze dan voordelig bij Winparts! Lukt het niet om koelvloeistof met kenteken te vinden? Raadpleeg dan het instructieboekje van de auto.

Kroonoil Coolant SP12 5LEurol Koelvloeistof -26 blauw 5lvalma geel 5 lKroonoil coolant groen

Kan je koelvloeistof mengen?      

Verschillende kleuren koelvloeistof moet u nooit mengen. Dit kan ervoor zorgen dat er een chemische reactie ontstaat waardoor het mengsel gaat verdikken. De gelachtige substantie kan er vervolgens voor zorgen dat de kanalen in het  koelsysteem verstopt raken. Ook kan de thermostaat en de waterpomp over verhit raken. Door alleen de verkeerde koelvloeistoffen toe te voegen, kunt u veel schade aan het koelsysteem van uw auto toebrengen. Zorg er daarom voor dat u altijd dezelfde koelvloeistof bijvult in het expansievat. Wilt u weten hoe dit werkt? In onze blog over leest u alles over het  bijvullen en vervangen van de koelvloeistof.

Koelvloeistof kopen        

Koelvloeistof kopen doet u snel en eenvoudig bij Winparts. Zo vindt u onder andere mengbare koelvloeistof, maar ook specifieke. Om de juiste koelvloeistof te kunnen kopen, kunt u gebruikmaken van onze handige filters. Zo selecteert u eenvoudig de juiste specificatie, kleur of inhoud. Naast koelvloeistof kopen, kunt u bij Winparts ook terecht voor vloeistoffen zoals; motorolieremvloeistofruitenwisservloeistof en additieven.

Knop naar koelvloeistofpagina

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 0380 833 78

Anderen bekeken ook: 

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden