Welke elektrische auto kan een caravan trekken?

08 Maart 2022
Welke elektrische auto kan een caravan trekken?

Steeds meer mensen gaan elektrisch rijden. Maar wat houdt dit in voor de vakantie? De elektrische auto en de trekhaak met caravan blijken nog niet altijd een goede match te zijn. In deze blog gaan we verder in op dit onderwerp en bespreken we of de elektrische auto geschikt is voor het trekken van een caravan. Bent u daarnaast ook benieuwd naar de alternatieven voor de elektrische rijder? Of wilt u weten wat de toekomst in petto heeft voor de elektrische auto met trekhaak? Lees dan gauw verder.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Caravan trekken met elektrische auto

Nu de elektrische auto’s steeds meer in trek zijn, worden ze alsmaar geoptimaliseerd. De elektrische auto’s zijn ideaal voor het woon-werkverkeer en andere dagelijkse ritjes. De batterijen worden wel steeds beter, waardoor er steeds een groter actieradius ontstaat. Dat houdt in dat u steeds langere afstanden kunt afleggen met een volle accu. Met een caravan achter de auto blijkt dit echter nog niet het geval. De meeste elektrische auto’s zijn nog niet voldoende geschikt voor het trekken van een caravan. De actieradius daalt enorm met een caravan achter de auto, waardoor reizen bijna onmogelijk wordt gemaakt. Het is natuurlijk niet fijn om constant langs de weg te moeten staan om de batterij op te laden.

Niet voor elke elektrische auto is dit hetzelfde. Sommige elektrische auto’s kunnen wel een caravan trekken. Het is belangrijk om te letten op de trekkracht en de actieradius van de auto om te kunnen bepalen of u een caravan mee kunt nemen achter uw elektrische auto. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te kijken of de auto überhaupt een trekhaak heeft.  Hieronder zullen we vertellen waarom de meeste elektrische auto’s niet zijn voorzien van een  trekhaak en waarom deze vaak niet geschikt zijn voor het trekken van een caravan.

Waarom geen caravan achter een elektrische auto? 

In de meeste gevallen wordt aangeraden om de caravan niet mee te nemen achter de elektrische auto. Ook al is de actieradius van de auto vrij hoog en heeft de auto een sterke trekkracht, het meenemen van een caravan kan erg beschadigend zijn voor de batterij van de auto en zal er bovendien voor zorgen dat u geen grote afstanden kan overbruggen. De meeste elektrische auto’s hebben om deze reden dan ook geen trekhaak. Er bestaan dus een aantal redenen waarom er geen caravan achter een elektrische auto kan, maar ook waarom de meeste elektrische auto’s niet zijn voorzien van een trekhaak:

  • De meeste elektrische auto’s hebben geen trekhaak omdat de  accu in de weg zit. Het risico dat de accu beschadigd raakt, is erg groot.
  • De remweg wordt langer doordat de auto te zwaar wordt met een aanhanger of caravan.
  • De actieradius van de auto wordt korter, waardoor minder grote afstanden overbrugd kunnen worden. 
  • De batterij kan verslechteren doordat deze vaker opgeladen moet worden.

Het rijden met een caravan achter de elektrische auto kan dus wel, maar het is goed om bovenstaande tegenargumenten in gedachten te houden wanneer u van plan bent dit te doen. Misschien is het dan toch beter om even van auto te wisselen met iemand die een benzine- of dieselmotor of een auto te huren voor uw vakantie. Natuurlijk zijn er ook andere alternatieven.

Elektrische auto met caravan

Alternatieven caravan met elektrische auto

We hebben in deze blog al benoemd dat de meeste elektrische auto's niet geschikt zijn voor het trekken van een caravan. Wilt u toch graag met de caravan op reis, dan kunt tijdelijk kiezen voor een alternatief. Mocht u nog aan het overwegen zijn om te kiezen voor een elektrische auto, dan is een plug-in hybrid auto wellicht interessant. Een plug-inhybride auto zorgt ervoor dat u kunt schakelen tussen de verbrandings- en elektrische motor. De plug-inhybride is ideaal als u met de auto op vakantie wilt, maar ook graag elektrisch rijdt tussen woon-werk verkeer. Een ander alternatief is dat u tijdelijk van auto wisselt en dus met een auto met verbrandingsmotor op reis gaat. Deze kunnen namelijk wel eenvoudig de caravan trekken. Heeft u een leaseauto? BIj sommige leasebedrijven kunt u eenvoudig wisselen van auto wanneer u op vakantie wilt met de caravan. 

Trekgewicht elektrische auto's

De meeste plug-inhybride auto’s zijn voorzien van een trekhaak en zijn daarmee in staat om een caravan te trekken. Sommige volledig elektrische auto’s hebben ook een trekhaak. Of u hier een caravan aan kunt koppelen, is voornamelijk afhankelijk van het trekgewicht. Wat wel handig is om te weten is dat ook al kan de auto een hoog trekgewicht aan, dit zal altijd invloed hebben op de actieradius. Dat houdt in dat de auto het gewicht kan trekken, maar u waarschijnlijk wel vaker de batterij moet opladen langs de weg.

Er zijn dus een aantal elektrische auto’s die wel een trekhaak hebben en eventueel in staat zijn om een caravan te trekken. Hieronder ziet u een overzicht van de populairste elektrische auto’s waarbij een trekhaak mogelijk is. Daarnaast hebben we ook nog even het trekgewicht van de elektrische auto met trekhaak benoemd. 

Automerk / modelTrekhaakMax. trekgewicht (kg)
Tesla Model X Standaard voorzien 2.268
Tesla Model Y Optioneel 1.588
Tesla Model 3 Optioneel 910
Jaguar I Pace Optioneel 750
Audi E-tron (50 & 55 Quattro) Standaard voorzien 1.800
Mercedes Benz EQC Standaard voorzien 1.800
Volvo XC40 Optioneel 1.500
Polestart 2 Standaard voorzien 1.500
Kia EV6 Standaard voorzien 1.600
Kia E-soul Optioneel 300
Skoda Enyaq iV RS Standaard voorzien 1.200
Ford Mustang Mach-E Standaard voorzien 750
Volkswagen ID.4 Standaard voorzien 1.000

Toekomst caravan elektrische auto

Is het rijden met een caravan achter de elektrische auto dan helemaal afgeschreven? Nee hoor, uiteindelijk is het doel dat zoveel mogelijk mensen, of misschien wel iedereen, in een elektrische auto gaat rijden. We kunnen er daarom vanuit gaan dat de elektrische auto nog volop doorontwikkelt en dat het rijden met een caravan en elektrische auto in de toekomst een stuk makkelijker wordt gemaakt. Vanaf nu zullen er steeds meer elektrische auto’s op de markt verschijnen die een caravan kunnen trekken. Ook zijn de fabrikanten van elektrische auto’s momenteel bezig met de ontwikkeling van de e-trailer. Dit is een trailer met een eigen elektrische aandrijving, welke kan worden omgebouwd tot caravan. Bij een e-caravan hoeft de elektrische auto niet meer al het gewicht te trekken, maar heeft de caravan zelf ook aandrijving, zodat deze meerijdt. De verwachting is dat deze mogelijkheden binnen korte tijd op de markt zullen verschijnen.

Naar verwachting zullen de risico’s en de nadelen van de trekhaak achterop een elektrische auto binnenkort al achterhaald zijn. Er wordt steeds meer rekening gehouden met de optie van een trekhaak en er worden steeds meer elektrische modellen geproduceerd waarbij de trekhaak als optie wordt aangeboden. Daarnaast wordt de actieradius steeds beter en verwachten we dat u binnenkort zonder zorgen met de caravan en de elektrische auto op vakantie kunt gaan.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 0380 833 78

Anderen bekeken ook:

Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden