Wat is het verschil tussen H4 en H7 autolampjes? Al deze termen maken het soms lastig om het juiste lampje voor uw auto te vinden. Toch is het wel belangrijk dat u de juiste lamp koopt. Daarnaast moet u ook weten of u een halogeen, xenon of LED-lamp nodig heeft. In onze blog leest u alles over waar u op moet letten bij het aanschaffen van nieuwe autolampjes, de soorten autolampjes, soorten koplampen, welke soorten verlichting de auto heeft en hoe u zelf de autolampen kunt vervangen.
Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:
Welk autolampje heb ik nodig?
Wilt u een lampje van de auto vervangen? Dan zijn er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden;
- De fitting
- Het soort lamp
- Het vermogen van de lamp
Uw auto beschikt namelijk over verschillende soorten lampjes. Deze autolampjes verschillen van elkaar in functie en in fitting. De fitting is de plek waar de lamp ingedraaid moet worden. De fitting bepaalt ook het soort lampje dat u nodig heeft.
Er zijn twee manieren om erachter te komen welke autolampje u nodig heeft. U kunt als eerst in de service handleiding van uw auto kijken. Hier staat beschreven welke lamp u nodig heeft. Heeft u een tweedehandsauto gekocht? Dan kan het zijn dat de vorige eigenaar sommige fittingen heeft vervangen. Dan kloppen de gegevens van de handleiding niet meer.
Een andere mogelijkheid is om de oude lamp uit de fitting draaien. Op de zijkant staat namelijk wat voor soort lampje het is. Op onze website filtert u eenvoudig op de lampsoort, bijvoorbeeld op H1, H4 of H7. Wilt u meer weten over welk lampje nu precies welke soort fitting heeft? Dit leggen we hieronder verder uit. Lees daarom snel verder!
Soorten fittingen
Zoals we hebben besproken, hangt het soort autolampje onder andere af van de fitting. Er zijn veel verschillende soorten fittingen, elk met hun eigen unieke eigenschappen. We bespreken hieronder een aantal van de meest voorkomende autolampjes:
- H1, H4 en H7 : deze autolampjes zijn veel gebruikt voor de koplampen. H1 autolampen geven een enkele lichtstraal en worden meestal gebruikt voor de dimlichten. De H4 lamp geeft een dubbele lichtstraal. Hierdoor heeft u zowel grootlicht als dimlicht in een lamp. De H7 autolamp geeft een enkele lichtstraal en wordt gebruik voor de grootlichtkoplampen.
- H11: H11 autolampjes geven een enkele lichtstraal en wordt vooral gebruikt voor de dimlichten of mistlichten. Deze lampjes worden vaak gecombineerd met andere autolampjes zoals H4 of H7.
- T10: de T10 lampjes zijn kleine lampjes die voor de kentekenverlichting en het interieur worden gebruikt.
Zorg ervoor dat u bij aanschaf van nieuwe autolampjes let op de spanning van het lampje. Sommige automodellen hebben namelijk een specifiek wattage of voltage nodig om goed te kunnen functioneren. Bestelt u nieuwe koplampen, dan moet u ook nog letten op het soort lamp. We leggen hieronder het verschil uit tussen de xenon-, LED- en halogeenkoplampen.
Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.
Geef hier uw chassisnummer (VIN) in:
U kunt achterop uw kenteken bewijs uw chassisnummer terugvinden.
-
ABARTH
-
ACURA
-
ADDAX
-
AIWAYS
-
AIXAM
-
ALFA ROMEO
-
ALPINA
-
ALPINE
-
ASTON MARTIN
-
AUDI
-
AUSTIN
-
AUSTIN-HEALEY
-
AUTOBIANCHI
-
MAHINDRA
-
MAN
-
MASERATI
-
MAXUS
-
MAYBACH
-
MAZDA
-
MCLAREN
-
MERCEDES-BENZ
-
MERCURY
-
MG
-
MIA ELECTRIC
-
MICRO
-
MICROCAR
-
MINI
-
MITSUBISHI
-
MORGAN
-
MORRIS
-
MPM MOTORS
-
SAAB
-
SEAT
-
SERES
-
SEVIC
-
SHELBY
-
SHINERAY
-
SKODA
-
SKYWELL
-
SMART
-
SPORTEQUIPE
-
SPYKER
-
SSANGYONG
-
SUBARU
-
SUZUKI
-
SWM MOTORS
Onderdelen worden aangepast op uw auto
Soorten koplampen
Halogeen, Xenon en LED zijn soorten koplampen met elk hun eigen voor- en nadelen. We leggen hieronder uit wat het verschil is tussen de drie lampen.
- Halogeenkoplampen komen het meest voor. Ze produceren een helder wit licht wat lijkt op natuurlijk daglicht. In tegenstelling tot xenon- en LED-koplampen is dit soort licht minder helder en fel. Daarnaast gaat een halogeenlampen een stuk minder lang mee gaan en meer energie nodig hebben.
- Xenonkoplampenheten ook wel HID-koplampen (High Intensity Discharge). Deze lampen maken gebruik van gasontlading wat een helder en wit licht geeft. In tegenstelling tot halogeenlampen gaan deze autolampjes langer mee en zijn ze energiezuiniger. Het nadeel is dat ze daarom ook vaak een stuk prijziger zijn. Daarnaast is de kans om uw tegenliggers te verblinden erg groot. Auto’s met xenonverlichting beschikken daarom over xenonsensoren. Deze sensoren passen de hoogte van het licht automatisch aan.
- LED-koplampen (Light-Emitting Diode) komen tegenwoordig steeds meer voor. Deze lampen geven een helder en natuurlijk licht. Het nadeel van deze autolampjes is dat LED-verlichting gevoelig is voor oververhitting. Dit is ten nadele van de levensduur van de lamp.
Welke autolampjes zijn er?
De auto beschikt over een aantal verschillende lampjes. Waar mensen vaak als eerst aan denken zijn de koplampen en achterverlichting. Toch zijn er meer soorten verlichting dan je denkt. Alleen voorop de auto zijn al 6 verschillende soorten verlichting. De achterkant van de auto beschikt over 7 verschillende lichten. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de verschillende soorten:
Voorverlichting
Grootlicht |
Het grootlicht van de auto zorgt voor extra zicht bij donkere weersomstandigheden. Het nadeel van dit licht is dat het verblindend is voor tegenliggers. Zorg er daarom voor dat u het grootlicht uitzet wanneer u tegenliggers tegemoet komt. |
Dimlicht |
Het dimlicht staat beter bekend als het ‘normale’ licht. Bij weersomstandigheden als mist of regen, of als het donker wordt, is het verlicht om de dimlichten te ontsteken. Het is handig om deze verlichting aan te laten staan. Zo bent u overdag ook goed zichtbaar. |
Stadslicht |
De stadverlichting gebruikt u alleen als u de auto buiten de bebouwde kom of op de rijbaan parkeert. Zo bent u goed zichtbaar voor andere weggebruikers. |
Mistlampen |
De mistlampen moeten ingeschakeld worden wanneer het zicht belemmerd wordt door de mist of de regen. Is het zicht aan de voorkant maximaal 200 meter, dan kunt u de mistlampen aanzetten. Voor de achterkant geldt dat het zicht minder dan 50 meter bedraagt, voordat u deze autolampen in mag schakelen. |
Richtingaanwijzer |
Met de richtingaanwijzers maakt u aan andere weggebruikers duidelijk dat u afslaat of van rijbaan gaat wisselen. Dit licht knippert en is vaak oranje van kleur. |
Dagrijverlichting |
De dagrijverlichting zijn vaak LED-strips die in de koplamp of in de voorbumper gemonteerd zijn. Deze lampjes zorgen ervoor dat u ook overdag goed zichtbaar bent. |
Achterverlichting
Achterlichten |
De achterlichten van de auto zijn vaak rood gekleurd. Deze autolampen zorgen ervoor dat u in het donker goed zichtbaar bent voor de weggebruikers achter u. |
Richtingaanwijzers |
Ook aan de achterkant zijn richtingaanwijzers aanwezig. |
Mistlampen |
Ook aan de achterkant van de auto zijn mistlampen te vinden. Deze mogen, zoals eerder besproken, aangezet worden wanneer het zicht achter minder dan 50 meter is. |
Remverlichting |
De remverlichting maakt het voor de weggebruikers achter u duidelijk dat u (af)remt. Zo kunnen zij hierop reageren en voorkomt u hiermee ongelukken. |
Achteruitrijverlichting | Wanneer u de auto in zijn achteruit zet, dan gaan de achteruitrijverlichting aan. Dit is een helder licht, vaak wit, om aan andere weggebruikers duidelijk te maken dat u achteruit wilt rijden. |
Kentekenplaatverlichting |
De kentekenverlichting zorgt ervoor dat het kenteken altijd goed zichtbaar blijft. U bent wettelijk verplicht om een werkend nummerplaatverlichting te hebben. |
Derde remlicht |
Het derde remlicht bevindt zich aan de bovenkant van de achterruit. Bij het remmen zal dit lampje oplichten om achterliggende auto’s te waarschuwen. |
Hoe zelf autolamp vervangen?
Zelf de autolamp vervangen is geen ingewikkelde klus. Het is belangrijk dat uw auto uit staat en de lampen goed zijn afgekoeld. Autolampen kunnen namelijk erg warm worden. U zult ze daarom eerst moeten laten afkoelen, zodat u uw handen niet verbrandt tijdens het vervangen.
Zijn de lampen goed afgekoeld? Draai dan voorzichtig de kapotte lamp uit de fitting. Heeft uw auto halogeenverlichting, pak dan alleen aan de voet van het autolampje. Draait u aan het glas? Dan komt het vet van uw vingers op het glas. Hierdoor geven de halogeenlampen minder licht. Gebruik daarom een doek om de lampjes te vervangen. Let op! Wees voorzichtig met het beetpakken van het glas. Als u te hard in het glas knijpt, dan kan hij knappen! U zult dan een nieuwe lamp moeten kopen.
Heeft u nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 0380 833 78
Anderen bekeken ook:
- Koplamp vervangen kunt u zelf met deze 9 stappen!
- Koplampen afstellen in 4 stappen
- Doffe koplampen? Zelf koplampen polijsten in 8 stappen
- Wat betekenen de dashboard lampjes?
Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.
Veelgestelde vragen
Wat is beter; H4 of H7?
De keuze tussen H4 en H7 hangt af van factoren zoals het type koplampen dat in uw voertuig past, uw verlichtingsbehoeften en de aanbevelingen van de autofabrikant. Als u twijfelt, kunt u het beste de handleiding van uw voertuig raadplegen of contact opnemen met een professionele monteur om te bepalen welk type koplampen het meest geschikt is voor uw auto. Het is belangrijk om de juiste lampen te gebruiken voor optimale verlichting en veiligheid op de weg.
Welke verlichting heb ik nodig voor mijn auto?
De verlichting die je nodig hebt voor je auto hangt af van verschillende factoren, waaronder het model en bouwjaar van de auto, maar er zijn enkele algemene richtlijnen die voor de meeste voertuigen gelden. Lees het artikel voor meer informatie.
Kan H7 ook in H4?
Nee, H7-lampen kunnen niet in fittingen voor H4-lampen worden geplaatst en vice versa. H4 en H7 zijn twee verschillende types koplampen die verschillen in ontwerp, fitting, en elektrische aansluiting.
Waar staat H7 voor?
"H7" en "H4" verwijzen naar specifieke types fittingen voor autolampen. De "H" staat voor halogeen. Elk van deze codes duidt op een uniek ontwerp dat niet alleen de vorm en de maat van de lampvoet specificeert, maar ook de elektrische aansluiting en de positionering van de gloeidraad (of LED-chip in moderne lampen).
Deze specificaties zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat de lamp correct past in de koplampbehuizing en het licht op de juiste manier op de weg projecteert.
Kun je autolampen vervangen door LED?
Ja, autolampen kunnen vaak worden vervangen door LED-lampen, die een langere levensduur en een hogere energie-efficiëntie bieden. Echter, het is belangrijk om te controleren of LED-vervangingen passend bij uw voertuig en voldoen aan de lokale verkeersregels en -normen.
Sommige voertuigen vereisen mogelijk aanpassingen of speciale adapters om correct te functioneren met LED-lampen. Daarnaast kan het lichtbundel patroon aanpassing nodig hebben zodat ze correct gericht is en andere weggebruikers niet verblinden. Als uw auto niet geschikt is voor LED-verlichting (en u dus een adapter nodig heeft), mag u niet de openbare weg op met een aftermarket LED-set.