
Wanneer u gaat klussen aan de auto heeft u zo nu en dan te maken met het aanhaalmoment. Zeker als het gaat om de wielbouten. Maar wat is nu precies het aanhaalmoment en belangrijker nog, wat is het juiste aanhaalmoment van wielbouten? In deze blog bespreken we alles over het aanhaalmoment en waar u rekening mee moet houden.
Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:
- Wat is het aanhaalmoment
- Juiste aanhaalmoment wielbouten
- Risico's onjuiste aanhaalmoment
- Momentsleutel gebruiken voor aanhaalmoment
- Hoe zelf wielen (de)monteren
- Extra tips
Wat is het aanhaalmoment?
Wielen zitten op de auto gemonteerd met wielbouten of wielmoeren. Om te zorgen dat ze goed vast blijven zitten, moeten ze met een specifiek aanhaalmoment vastgezet worden. Het aanhaalmoment is het moment (kracht x arm) waarmee een bout vastgedraaid mag worden. Het gebruikmaken van het juiste aanhaalmoment is belangrijker dan veel mensen in eerste instantie denken. De wielbouten kunnen namelijk loskomen of afbreken als ze niet met het juiste aanhaalmoment vastzitten.
Het aanhaalmoment wordt weergegeven in Newtonmeter (Nm). Aangezien het juiste aanhaalmoment met de hand niet te halen is, maakt men gebruik van een momentsleutel om de bout gecontroleerd vast te draaien. Maar wat is dan precies het juiste aanhaalmoment van wielbouten?
Wat is het juiste aanhaalmoment voor wielbouten?
Het juiste aanhaalmoment van wielbouten is afhankelijk van het type auto dat u heeft. Ook het aantal en soort wielbouten is van invloed op het juiste aanhaalmoment. Een dikkere wielbout moet namelijk vaak vaster worden gezet dan een kleinere maat bout. Ook het materiaal van de velg speelt hierin een rol. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is er dus géén vast aanhaalmoment die geldt voor alle auto's.
Het juiste aanhaalmoment staat altijd vermeld in het instructieboekje van uw auto. Heeft u het boekje niet meer, dan is er vaak op internet te vinden welke waarde bij uw auto hoort. Vaak zijn de oude instructieboekjes gratis online te raadplegen. Het loont om even te zoeken. Let op: in het boekje staat de waarde voor de originele velgen van de auto. Zijn er andere velgen gemonteerd, dan kunt u niet meer van deze waarden uitgaan.
Heeft u het instructieboek niet meer, dan kunt u voor een personenwagen de volgende stelregel aanhouden:
- Aanhaalmoment stalen velgen: 90 Nm
- Aanhaalmoment aluminium velgen: 120 N
Aanhaalmoment: Stalen vs. aluminium velgen
Hierboven ziet u al dat er dus een verschil zit in het aanhaalmoment van stalen en aluminium velgen. Over het algemeen moeten aluminium velgen met meer kracht vastgezet worden dan stalen velgen. Aluminium zet namelijk meer uit bij temperatuursveranderingen en moet daardoor met een hoger aanhaalmoment worden gemonteerd.
Wat is het risico bij het onjuiste aanhaalmoment
Het juiste aanhaalmoment is dus van belang, de wielbouten moeten namelijk goed vastzitten. Als de wielen niet met het juiste aanhaalmoment vastzitten, kunnen er gevaarlijke dingen gebeuren. De wielbouten kunnen loskomen en in het ergste geval verliest u een of meerdere wielbouten. Dit zal zorgen voor hevige vibraties tijdens het autorijden. In uitzonderlijke gevallen verliest u dermate veel wielbouten dat het wiel loskomt van de auto.
Iets waar minder vaak over nagedacht wordt, is het té vastzetten van de wielbouten. Wielbouten hebben een bepaalde flexibiliteit. Als ze in de velg aangedraaid zitten, werkt het metaal als een soort van elastiek. Het kan nog wat uitzetten en krimpen bij temperatuursveranderingen. Draait u de wielbouten te ver aan, dan raakt de rek eruit. Rijdt u vervolgens van de berg af in Frankrijk met een volgeladen auto, dan worden de remmen heet. Deze hitte wordt vaak overgedragen aan de velg en de velg zet uit. Als de bout dan geen rek meer heeft, omdat hij te vast is aangedraaid, kan hij spontaan afbreken. Heeft u uit nood de velgen op gevoel vast moeten zetten omdat u geen momentsleutel had? Laat deze dan zo snel mogelijk controleren bij bijvoorbeeld een garage. Bovenstaande kan ook gebeuren als u de wielbouten met een slaghamer vastdraait. Pas dus op!
Hoe gebruik ik een momentsleutel voor het juiste aanhaalmoment?
Naar aanleiding van bovenstaande begrijpen we dat de wielen van uw auto vastzetten wat eng kan zijn. Met het juiste gereedschap kunt u echter vrijwel niks fout doen, dus wij moedigen aan om het toch te proberen. Het juiste aanhaalmoment voor wielbouten kunt u het beste toepassen met een momentsleutel. Momentsleutels zijn er in verschillende soorten, er zijn zowel elektrische als mechanische momentsleutels. U stelt met een momentsleutel in hoeveel kracht er op de bout moet komen.
Met een mechanische momentsleutel draait u vaak aan het handvat, tot u het gewenste aanhaalmoment ziet. Door middel van een veer in de sleutel is dan het juiste aanhaalmoment ingesteld. Een elektrische momentsleutel is wat duurder, maar wel eenvoudiger in gebruik. Simpelweg het juiste aanhaalmoment instellen met de plus en min knoppen en u kunt aan de slag.
Wanneer u een momentsleutel gebruikt, kunt u de sleutel gebruiken als een normale ratel of wielmoersleutel. U vergroot de kracht op de wielbout, tot een klik of een piepje te horen is. Dit betekent dat u de wielbout met het juiste aanhaalmoment heeft vastgezet.
Hoe moet ik zelf wielen (de) monteren?
Nu u precies weet wat het aanhaalmoment van wielbouten is, kunt u aan de slag met het zelf (de)monteren van de wielen. Maar hoe (de)monteert u deze? Als u de volgende stappen gebruikt kunt u veilig en met vertrouwen uw eigen wielen wisselen en hierbij de wielbouten op het juiste aanhaalmoment vastzetten.
Demonteren van de wielen in 5 stappen:
- Zet de auto op de handrem of in de versnelling zodat de auto niet kan wegrollen.
- Terwijl de auto nog op de grond staat, “breekt” u de wielbouten los. Let op: draai ze er niet helemaal uit met de auto op de grond. Stop direct als er beweging in komt. Als de wielen in de lucht zijn kunt u vaak niet zoveel kracht zetten omdat de transmissie meedraait, daarom doe je dit als de auto nog op de grond staat.
- Krik de auto met een autokrik op aan de kant waar u een wiel wilt wisselen.
- Zet een assteun onder de auto.
- Draai nu de wielbouten één voor een helemaal er uit en haal het wiel los.
Wielen monteren in 9 stappen:
- Terwijl de auto op de autokrik staat, plaats het wiel terug op de wielnaaf.
- Draai een eerste wielbout met de hand terug in de velg.
- U kunt nu het wiel loslaten en deze zal niet meer van de auto vallen. Laat de auto nog niet zakken van de krik.
- Draai de overige wielbouten met de hand in kruislingse volgorde handvast.
- Controleer of alle wielbouten helemaal ingedraaid zijn.
- Laat de krik zakken en haal deze onder de auto vandaan.
- Nu is het tijd om de wielen met het juiste aanhaalmoment vast te zetten. Stel de momentsleutel op het juiste aanhaalmoment in.
- Draai in kruislingse volgorde de wielen allemaal met het juiste aanhaalmoment vast.
- Controleer na 100 km rijden of alles nog even goed vastzit, doe dit met de momentsleutel.
Extra tips voor het monteren van wielbouten
Inmiddels weet u precies wat het aanhaalmoment van wielbouten is en hoe u eenvoudig zelf de wielen kunt monteren en demonteren. Als laatst geven we u nog een aantal tips die u in uw achterhoofd kunt houden.
Gebruik geen vet of smeermiddelen
Op wielbouten horen geen vet of andere smeermiddelen. Als u vet op de bouten smeert, is de weerstand veel
lager dan normaal. Hierdoor komt er veel meer kracht op de bout dan gewenst
wanneer je deze met een momentsleutel vastzet. Als u ingevette wielbouten met
een momentsleutel vastzet op 120nm, zitten ze in werkelijk veel vaster.
Hierdoor bestaat de kans op afbreken.
Maak gebruik van nieuwe wielbouten
Als wielbouten erg vastzitten
door oxidatie is het tijd om ze te vervangen door een set nieuwe. Deze zijn
niet duur en goede investering voor uw veiligheid op de weg. Controleer daarom
de wielbouten goed wanneer u deze van het wiel haalt.
Pas op met elektrisch en luchtgereedschap
Als laatste de tip om op te passen met elektrisch of luchtgereedschap. Met elektrisch of luchtgereedschap kunt u namelijk niet goed
regelen hoeveel kracht er op een bout of moer gezet wordt. Zogenaamde
slaghamers of luchtratels zijn erg handig voor het loshameren van vastzittende
bouten. Door de hamerende beweging schrikt de bout als het ware, waardoor roest
vrijkomt en de bout sneller loskomt. Dit gereedschap is echter minder geschikt voor
het vastdraaien van bouten en moeren. Er komt simpelweg te veel geweld vrij,
met muurvaste wielbouten als gevolge. Die zoals eerder omschreven voor
gevaarlijke situaties kunnen zorgen.
Er zijn wel speciale doppen verkrijgbaar die de kracht van de slagmoersleutel limiteren, zogenaamde torsiestaven. Het gebruik van torsiestaven is de enige manier om de wielbouten met een slagmoersleutel correct op het juiste aanhaalmoment te krijgen. Toch adviseren wij na het gebruik van torsiestaven ook met een momentsleutel te controleren of het aanhaalmoment goed is.
Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 0380 833 78
Anderen bekeken ook:
- Lambdasonde vervangen: het stappenplan
- Zomerbanden in de winter
- Zelf remschijven vervangen
- Zelf remblokken vervangen
- Zo kunt u aluminium velgen repareren
Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.