Wat doen ze bij een grote beurt aan de auto?

13 September 2018
Wat doen ze bij een grote beurt aan de auto?

De grote beurt van de auto zit er weer aan te komen. Vervelend, auto een hele dag kwijt en aan het eind een flinke rekening. Toch is het wel echt nodig om één keer in de zoveel tijd de auto te voorzien van een grote onderhoudsbeurt. Maar waarom eigenlijk? En wat doen ze  eigenlijk bij een grote beurt aan de auto? En is een grote beurt nu echt nodig? In deze blog leggen wij het voor u uit.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Waarom een grote beurt voor de auto? 

Een onderhoudsbeurt, of dit nu een grote of een kleine beurt is, wordt door de fabrikant van de auto voorgeschreven. Naast deze onderhoudsbeurten kent uw auto intervallen waarop extra controle en eventuele werkzaamheden nodig zijn. Denk hierbij aan het controleren en eventueel verversen van  motoroliekoelvloeistof of remvloeistof. Worden deze, en meerdere zaken, niet op tijd gecontroleerd? Dan kan dit leiden tot schade aan bijvoorbeeld de motor van uw auto. Bij een grote beurt wordt naar al deze zaken gekeken. Maar dit is natuurlijk niet het enige waarop gecontroleerd wordt. Waar nog meer naar wordt gekeken leest u verder in deze blog.

Een grote beurt wordt dus uitgevoerd om alle onderdelen van de auto te controleren. Zo zorgt u ervoor dat uw auto in een goede conditie blijft en u zorgeloos de weg op kan. Een onderhoudsbeurt aan de auto is dus zeker van belang en besparen op zo een beurt wordt sterk afgeraden. Wanneer u uw auto niet goed onderhoud, dan kunnen slijtagedelen extra snel slijten. Dit kan leiden tot uiteindelijk grotere en duurdere reparaties. In dit geval bent u met een grote beurt aan de auto dus goedkoper uit. Daarnaast gaat uw auto ook gewoon langer mee als u deze regelmatig goed onderhoud.

Wanneer een grote beurt auto?

Het is lastig te zeggen wanneer uw auto precies toe is aan een grote onderhoudsbeurt. Dit is namelijk afhankelijk van het type auto, de leeftijd, de kilometerstand en het aantal kilometers dat u per jaar rijdt. Een regel die echter vaak globaal wordt gebruikt is; na iedere 30.000 km of na 2 jaar is uw auto toe aan een grote beurt. Deze 2 jaar geldt wanneer u niet het aangeven aantal kilometers rijdt in dit tijdsbestek. Bij een kleine beurt aan de auto geldt de regel, na elke 15.000 km of ieder jaar.

Wanneer uw auto precies toe is aan een grote beurt kunt u onder andere lezen in het instructieboekje van uw auto. In het instructieboekje kunt u de onderhoudsintervallen lezen. Ook plaatst de garage vaak een sticker of kaartje in uw auto waarop u kunt lezen na hoeveel kilometer de auto weer aan een beurt toe is. Deze intervallen geven het aantal kilometers aan dat u kunt rijden voor uw auto weer aan een onderhoudsbeurt toe is. Het is wel belangrijk dat u deze kilometers niet altijd als richtlijn aanhoudt. Het kan namelijk voorkomen dat u uw auto amper gebruikt en er dus een paar jaar over doet voordat u dit kilometeraantal hebt gereden. Maar ook als uw auto veel stil staat kunnen er ook defecten ontstaan. Houd daarom ook de zojuist aangegeven twee jaar aan, om te zorgen dat uw auto in topconditie blijft.

Wat wel even belangrijk om te weten is dat een APK-keuring (algemeen periodieke keuring) en een grote beurt twee verschillende zaken zijn. Dit wordt namelijk nog wel eens verward. Een APK is een verplichte keuring aan uw auto die periodiek is vastgesteld. Vaak is dit eens per jaar, tenzij u een nieuwe auto heeft. Dan hoeft uw auto vaak de eerste 3 of 4 jaar niet voor de APK-keuring. Hierna zal deze APK-keuring echter wel jaarlijks uitgevoerd moeten worden. Het is dus ook wettelijk verboden om te rijden nadat de APK-datum is vervallen. Wat wel vaak voorkomt is dat wanneer u uw auto voor een grote beurt naar de garage brengt dat de APK-keuring er direct (gratis) bij in zit.

Wat wordt er gecontroleerd bij een grote beurt auto?    

Een veel gestelde vraag is, wat controleren ze bij een grote beurt aan de auto? In theorie bevat een grote beurt alle punten die ook in een kleine beurt worden uitgevoerd, maar dan nog iets uitgebreider. Nu vraagt u zich waarschijnlijk af, wat controleren ze bij een kleine beurt dan? Bij een kleine beurt aan de auto controleren ze over het algemeen:

Bij een grote beurt worden dus bovenstaande punten gecontroleerd en vervangen. Daarnaast komen er bij een grote beurt nog een flink aantal punten bij die worden gecheckt. Wel belangrijk om hierbij te vermelden dat het per garage kan verschillen wat er precies wordt gecontroleerd. Sommige garages controleren namelijk nog op extra punten. Veel garages werken met een eigen 'grote beurt checklist'. Maar, over het algemeen genomen worden er tussen de 70 en 90 zaken aan de auto gecheckt en gecontroleerd. Het is echt niet zo dat deze checklists enorm van elkaar verschillen, in grote lijnen komen ze zeker wel overeen. Wat er wordt gecontroleerd bij een grote beurt is onder andere het volgende:

In de auto Uitvoering
Claxon
Controle
Veiligheidsgordel
Controle
Dashboardverlichting
Controle
Stoelbevestiging Controle
Airbag Controle
Verwarming / airco Controle
Handrem Controle / afstellen
Pedaalrubbers
Controle
Om de autoUitvoering
Verlichting Controle
Buitenspiegels
Controle
Ruitensproeiers Controle
Ruitenwissers Controle / vervangen
Deurschanieren Controle / smeren
Carrosserie Controle
Onder de motorkapUitvoering
Remvloeistof Controle
Koelvloeistof Controle
Motor Controle
Accu Controle capaciteit / corrosie
V-riem / V-snaar
Controle
Koelsysteem
Controle     
Brandstofslangen
Controle
Versnellingsbak Controle
Onder de autoUitvoering
Banden Controle spanning / profiel
Remsysteem Controle
Uitlaat Controle
Bodem Controle roest / schade
Remslangen en leidingen Controle
Schokdempers en veren Controle
Kogels en draagarmen
Controle
OnderhoudUitvoering
Oliefilter  Vervangen
Motorolie Vervangen
Luchtfilter
Vervangen
Brandstoffilter (alleen diesels) Controle / vervangen
Interieurfilter
Controle
Bougies
Controle / vervangen
Distributieriem
Controle

Kosten grote beurt auto 

Ook hier is het lastig aan te geven wat de kosten van een grote beurt nu precies zijn. De kosten hangen onder andere af van het type auto dat u heeft en de garage waar u heen gaat. Voor de ene auto zijn vervangingsonderdelen namelijk net iets duurder dan voor een andere auto. Maar, over het algemeen lopen de kosten voor een grote beurt op tot ongeveer 300 à 400 euro. We raden het echter aan om van een hoger bedrag uit te gaan. Deze paar honderd euro zijn namelijk puur de kosten voor de grote beurt, wanneer er niks aan de auto mankeert. En de kans dat er wat aan de auto mankeert, zeker bij wat oudere auto’s, is wel degelijk aanwezig. Mankeert er wat aan uw auto, dan zult u de nieuwe onderdelen moeten betalen en het uurtarief van een garage die al snel richting de 80 euro per uur lopen. Een paar honderd euro extra is dus zo uitgegeven.

Om kosten te besparen kunt u een grote beurt en een APK-keuring combineren. Een APK-keuring en een grote beurt zijn wel verschillend. Een APK is namelijk verplicht, een grote beurt is wel verstandig maar niet verplicht. Toch kan het combineren kosten besparen. Wat er tijdens een APK-keuring en tijdens de grote beurt worden gecontroleerd overlappen namelijk enigszins. Daarnaast bieden sommige garages een ‘gratis’ APK bij een grote beurt.

Wat kan ik zelf doen?   

Een grote beurt is natuurlijk best wel prijzig. Om de kosten wat in te dekken kunt u een aantal dingen zelf doen. Zo kunt u bijvoorbeeld van te voren al de ruitenwissers vervangen. Zelf ruitenwissers bestellen en monteren is voordeliger dan bij een garage. Maar ook kunt u eenvoudig filters online bestellen en vervangen. Ook kunt u de bougies eventueel zelf vervangen. Dit zijn allemaal kleine klusjes die u zeker zelf kunt doen én die u schelen in de kosten. Bij een garage betaalt u namelijk meer voor de onderdelen en betaalt u ook nog eens het uurtarief. Daarnaast zijn er ook een aantal controles die u zelf uit kunt voeren, denk aan het checken van de verlichting en het op peil houden van de 

bandenspanning. Daarnaast kunt u ook regelmatig het oliepeil en het koelvloeistofniveau controleren. Als u deze zaken zelf regelmatig controleert en bijhoudt, kunt u voorkomen dat er problemen aan het licht komen tijdens de grote beurt.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 0380 833 78

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

,
We gebruiken cookies voor de beste gebruikerservaring. Lees meer..
OK