Wat betekenen de dashboard lampjes?

16 December 2022
Wat betekenen de dashboard lampjes?

Er brandt ineens een waarschuwingslampje op het dashboard van uw auto. Maar wat betekent dit lampje nu eigenlijk? Er zijn veel verschillende dashboardlampjes die verschillende betekenissen kunnen dragen. Brandt er een lampje in het dashboard en bent u op zoek naar de betekenis? Lees dan gauw verder. In deze blog wordt de betekenis van de dashboardlampjes uitgelegd


Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Betekenis dashboard lampjes

Benieuwd naar de betekenis van waarschuwingslampjes in de auto? De dashboard lampjes geven verschillende signalen af. Sommige lampjes geven waarschuwingen of defecten aan, andere lampjes indiceren simpelweg dat er een functie aan staat. De betekenis van dashboardlampjes en wat u moet doen leest u in de onderstaande tabel.

Teken Betekenis lampje

Dit is het koelsysteemlampje. Het lampje lijkt op een thermometer met golfjes. Dit waarschuwingslampje geeft aan dat er een defect is met het koelsysteem. Het koelsysteem van de auto voorkomt dat de motor oververhit raakt. Wanneer het dashboardlampje begint te branden is het verstandig op het koelvloeistof reservoir te controleren. In de meeste gevallen zit er te weinig koelvloeistof in het reservoir . Dit kan komen door een lek of door achterstallig onderhoud. Vul het reservoir bij. In onze blog kunt u lezen welke  koelvloeistof geschikt is voor uw auto.

Wacht echter wel met koelvloeistof bijvullen tot de motor is afgekoeld, zeker wanneer deze oververhit is. Te snel de dop los draaien kan leiden tot brandwonden doordat de vloeistof eruit spuit, de vloeistof kan namelijk koken. Is de vloeistof netjes op peil, controleer dan de motor temperatuur. Staat de wijzer ver boven de 90 graden? Zet de auto aan de kant en zet de motor uit en wacht tot deze afgekoeld is. Na afkoeling kunt u voorzichtig doorrijden, houd wel de koelvloeistofmeter in de gaten. Zet ook de verwarming vol open en zet de ventilatie op de hoogste stand, zo wordt de warmte van de motor onttrokken.

Dit lampje is het oliepeillampje. Het dashboardlampje gaat branden op het moment dat het oliepeil of oliedruk te laag is. Doorrijden is hierbij een groot risico, de motor kan namelijk beschadigd raken omdat deze niet goed gesmeerd is. In het ergste geval loopt de motor vast en zal deze vervangen moeten worden. In dit geval wordt aangeraden om het oliepeil controleren en daarna (indien nodig) bijvullen met  motorolie. Het controleren van het oliepeil kunt u eenvoudig doen met een  oliepeilstok. In veel gevallen is het probleem zo verholpen en gaat het lampje weer uit. Mocht dit echter niet het geval zijn, dan kan er iets anders aan de hand zijn. Rijd dan niet verder. In onze blog kunt u alles lezen over het  bijvullen en verversen van motorolie.

Dit is het acculampje. Dit lampje geeft aan dat er een probleem is met de  dynamo, stroomkabels of de multiriem. Deze onderdelen laden de  accu op tijdens het rijden. Controleer ze daarom dan ook op het moment dat dit lampje blijft branden. Wordt de accu niet opgeladen dan zal deze snel leeglopen en komt u met de auto stil te staan. Het acculampje gaat ook branden op het moment dat de accu leeg is, laadt de accu in dit geval zelf op of vervang het onderdeel.

Het lampje lijkt op een vierkantje met een plus- en een minteken.

Dit dashboardlampje is het parkeerremlampje. Het geeft aan dat de auto nog op de handrem staat. Het lampje heeft een uitroepteken met een rondje en twee halve rondjes eromheen. Haal de auto van de handrem af en het lampje zou uit moeten gaan. Is dit echter niet het geval? Dan kan dit duiden op een defect met de  handremkabel, slijtage aan de remblokken of te weinig  remolie.

Een andere oorzaak is een probleem met het ABS-systeem. Sommige auto’s hebben een apart waarschuwingslampje voor het antiblokkeersysteem. Dit lampje ziet er hetzelfde uit, maar in plaats van een uitroepteken staat er ABS.

Dit is het motorcontrolelampje. Dit lampje gaat branden op het moment dat er een defect is met de motor of motoronderdelen. Als het waarschuwingslampje oranje brandt, dan kunt u eventueel nog doorrijden naar de garage. Is het lampje rood of knipperend, stop dan direct op een veilige plaats en zet de motor uit. In de garage kunnen ze met een computer uitlezen wat het probleem precies is. Wat u eventueel zelf nog kan controleren is het peil van de motorolie en koelvloeistof.

Dit is het dashboardlampje dit waarschuwt voor versleten remblokken. De remblokken drukken tijdens het remmen stevig tegen de remschijven en zorgt ervoor dat de auto vaart mindert. Hierdoor zijn de blokken aan slijtage onderhevig. Zijn de  remblokken te dun en versleten dan gaat dit lampje branden.

Wanneer dit waarschuwingslampje gaat branden kunt u in principe nog doorrijden, bij normaal gebruik rond de 1000 km. De remblokken beschikken nog over een laagje materiaal, maar zijn wel echt toe aan vervanging. Per direct stoppen is dus niet nodig, maar vervang de remblokken wel zo snel mogelijk.

Dit is het brandstoflampje, deze gaat branden op het moment dat op dat het brandstofniveau van uw auto te laag is. Dit houdt in dat u moet gaan tanken. U rijdt dan namelijk op de reservetank waar vaak maar een paar liter brandstof in zit. Hoeveel er precies in uw reservetank zit, kunt u vinden in het instructieboekje van uw auto. Ga er dus niet automatisch vanuit dat u nog 50 kilometer met een brandend waarschuwingslampje kunt rijden.

Dit dashboardlampje geeft aan dat het dimlicht van uw auto is ingeschakeld. Dimlicht staat ook wel bekend als het 'normale' licht. Bij regen, mist of in het donker bent u verplicht om het dimlicht te ontsteken. Echter, is het verstandig om deze altijd aan te zetten, zo valt u meer op bij uw medeweggebruikers. Controleer ook regelmatig of de lampjes nog goed werken.

Dit dashboardlampje geeft aan dat het mislicht is ingeschakeld. Hetzelfde tekentje in spiegelbeeld geeft aan dat de achtermistlicht is ingeschakeld. De mistlichten dient u in te schakelen tijdens slecht zicht door mist of hevige regen. De achtermistlampen mogen alleen aan als het zicht minder dan 50 meter is. Bij mistlampen aan de voorkant geldt dat het zicht maximaal 200 meter is.
Dit dashboardlampje geeft aan dat het grootlicht van uw auto is ingeschakeld. Het grootlicht zorgt ervoor dat u extra zicht heeft bij donkere weersomstandigheden. Een nadeel is dat deze verblindend werken voor medeweggebruikers. Zet deze dus direct uit wanneer u andere auto's tegenkomt. Controleer ook regelmatig of de verlichting van uw auto nog goed werkt.

Dashboard lampjes betekenis

De waarschuwingslampjes in de auto betekenen verschillende dingen. Naast de vorm van het lampje, zegt de kleur ook iets over de betekenis. De meest voorkomende kleuren van de lampjes zijn: rood, oranje en groen. 

De rode en oranje lampjes komen in elke auto voor. Deze kleuren geven een waarschuwing af. Het is belangrijk dat u weet wat u moet doen in het geval dat een rood of oranje dashboardlampje brandt.

De groene lampjes geven aan wanneer er een bepaalde functie van de auto is ingeschakeld. Meestal gaat dit om verlichting, cruise control en temperatuur. Deze dashboardlampjes komen ook voor in andere kleuren zoals: blauw of wit.

Rood lampje auto

Een rood dashboardlampje betekent een belangrijke waarschuwing. Stop met rijden en zet de auto aan de kant. Blijft u doorrijden, dan kan dit leiden tot gevaarlijke situaties. 

Houd er rekening mee dat er een aantal risico’s aan verbonden kunnen zijn. Ten eerste kunt u de veiligheid van u en anderen in gevaar brengen. Wanneer uw remmen bijvoorbeeld niet meer goed werken, kan dit erg gevaarlijk zijn. Daarnaast is de kans op extra schade aan uw auto ook groot. De kans dat de reparatie rekening hierdoor extra hoog wordt, is zeker aanwezig. 

Als laatste kunt u oponthoud  en gevaarlijke situaties veroorzaken wanneer uw auto er op de weg ineens mee ophoudt. Sommige problemen kunnen snel worden opgelost en kan grote schade voorkomen. Wees dus verstandig en zorg ervoor dat het probleem snel wordt opgelost. Gelukkig verschijnt het rode waarschuwingslampje niet zomaar in het dashboard. In de meeste gevallen brandt het dashboardlampje eerst oranje, dit waarschuwt u al vroegtijdig over opkomende defecten.

Oranje lampje auto

Een oranje dashboardlampje betekent een waarschuwing. Brandt het lampje oranje dan hoeft u de auto niet direct aan de kant van de weg te zetten, u kunt nog even doorrijden. Met doorrijden wordt hier bedoeld: rechtstreeks naar de garage of naar huis. Vervolgens kunt op zoek gaan naar het defect. In het geval van het koelvloeistoflampje, oliepeillampje, ruitenwisser of het brandstoflampje dient u enkel het reservoir bij te vullen met de vloeistof. Na het bijvullen van het reservoir dooft het dashboardlampje en is het probleem weer opgelost.

Dashboardlampjes branden bij opstarten

Op het moment dat de auto start, lichten de belangrijkste dashboardlampjes even op. Op deze manier kunt u controleren of de waarschuwingslampjes het nog wel doen. Is de lamp van het dashboardlampje kapot, dan zal deze ook niet gaan branden om u te waarschuwen bij defecten aan de auto. De lampjes zullen naar enkele seconden weer doven. Blijft er een dashboardlampje branden, dan betekent dit een defect aan uw auto. Controleer waar het defect zit en los het op zover dat mogelijk is. Met de onderdelen van Winparts komt u een heel eind.

Kan ik het probleem zelf oplossen of moet ik naar de garage?   

Wanneer er een dashboardlampje begint te branden, dan vraagt u zich waarschijnlijk af of het probleem makkelijk te verhelpen is. Afhankelijk van de betekenis van het dashboardlampje, bepaalt u of u naar de garage moet of dat het probleem zelf op te lossen is. Als u de auto naar de garage brengt, is er een kans dat u een hoge rekening krijgt. Maar wist u dat u niet voor elk probleem hierboven beschreven naar de garage hoeft? Een aantal problemen kunt u eenvoudig zelf oplossen. Het zelf oplossen kost wellicht meer tijd, maar is zeker voordeliger.

Het bijvullen van motorolie,  koelvloeistof en ruitenwisservloeistof kan in principe iedereen zelf. Om het makkelijker te maken kunt u ook gebruik maken van een  trechter, zo schenkt u altijd goed. Deze vloeistoffen kunt u bestellen bij Winparts. En een echte handige autoliefhebber kan ook de  bandenremschijven, multiriem of dynamo zelf vervangen. Ook deze onderdelen kunt u snel en gemakkelijk bij Winparts bestellen. Vul uw automodel in en alle producten die geschikt zijn voor uw auto worden weergegeven.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 0380 833 78

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op uw eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden