
Een vraag die vaak wordt gesteld is; kan ik de trekhaak zelf monteren en mag dat? Ons antwoord daarop is: ja, u kunt zeker de trekhaak zelf monteren en dit mag ook. Als u een beetje handig bent en beschikt over het juiste gereedschap kunt u de trekhaak zelf installeren. Het zelf plaatsen van de trekhaak kost even tijd, maar het zal u dan ook in de kosten schelen. Hoe u de trekhaak plaatsen kunt en wat u daarvoor nodig heeft leest u in deze blog.
Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:
- Trekhaak zelf monteren
- Soorten trekhaken
- Kabelset trekhaak
- Trekhaak keuring
- Handleidingen trekhaak monteren
Trekhaak zelf monteren
Wilt u op pad met de aanhanger, caravan of een fiets meenemen op een fietsenrek? Hiervoor heeft u een trekhaak nodig. De trekhaak kunt u eenvoudig zelf monteren. Bij vrijwel alle trekhaken die u bij ons bestelt, ontvangt u een montagehandleiding. Hierin wordt door de fabrikant duidelijk uitgelegd hoe u de trekhaak onder de auto plaatst. Hieronder leggen wij globaal uit hoe een trekhaak zelf monteren in zijn werk gaat. Let op, dit kan verschillen per type trekhaak, automerk en autotype. Volg daarom altijd de instructies van de montagehandleiding tijdens het installeren.
Gereedschap trekhaak zelf monteren
Om de trekhaak zelf te monteren heeft u gereedschap nodig. Voor het plaatsen van de trekhaak dient u de auto op te tillen en de achterbumper te demonteren. Eventueel moet u ook de bevestigingspunten voor de dwarsbalk zelf boren.
U het volgende gereedschap nodig:
- Krik met assteunen
- Steeksleutel
- Ratel
- WD-40
- Een boormachine
Stappenplan trekhaak monteren
- De trekhaak plaatsen begint met het demonteren van de achterbumper. Hierbij is het belangrijk dat u de bumper goed vasthoudt zodat deze niet valt of beschadigd raakt.
- Wanneer de achterbumper gedemonteerd is, kunt u de dwarsbalk plaatsen. De dwarsbalk zet u vast met bouten op de aangegeven bevestigingspunten. Zijn deze bevestigingspunten niet aanwezig? Dan zult u deze er zelf in moeten boren. Let bij het bevestigen van de dwarsbalk erop of u de rubberen dopjes heeft verwijderd. Reinig de montagepunten goed, zodat de dwarsbalk voor een langere tijd zonder slijtage blijft zitten. De bouten waarmee u de dwarsbalk vastzet, kunt u het best eerst losjes met de hand vastzetten. Zo heeft u de mogelijkheid om de balk nog recht te zetten. Zit die helemaal goed? Dan kunt u de dwarsbalk goed vastzetten met een ratel op het juiste a
- Aanhaalmoment. Kijk hiervoor in de montagehandleiding.
- Vervolgens kunt u de huls van de trekhaak monteren. Kijk hiervoor ook goed in de montagehandleiding van de trekhaak. Het is belangrijk dat deze goed wordt bevestigd om veiligheid te garanderen. Om de huls te monteren bevestigt u de bouten door de zijplaten van de dwarsbalk heen.
- Hierna kunt u de stekkerplaat monteren. In de handleiding is vaak te vinden waar u deze precies moet monteren.
- Vervolgens plaatst u de bumper weer op de auto. Hierna kunt u de trekhaakkogel in de huls monteren.
- Daarna moet u goed controleren of u alle bijgeleverde materialen gebruikt heeft en of de trekhaak stevig gemonteerd is.
- Na het zelf monteren van de trekhaak bent u er nog niet. Ook zult u nog de elektrische aansluiting van de trekhaak moeten installeren.
Lees de montagehandleiding van de trekhaak goed door. Trekhaken zijn specifiek voor de auto gemaakt. Voor elke auto-trekhaak combinatie geldt er een andere manier van monteren. In de meegeleverde handleiding leest u precies hoe de haak op uw auto moet worden geplaatst.
Soorten trekhaken
Er bestaan drie soorten trekhaken; de vaste trekhaak, de afneembare trekhaak en de wegdraaibare trekhaak. Van deze drie is de vaste trekhaak het voordeligst, deze monteert u eenmalig op de auto en zal daarna standaard achter op de auto blijven zitten. Bij het monteren van de vaste trekhaak moet u er rekening mee houden dat de trekhaak uw kentekenplaat niet (gedeeltelijk) bedekt. Bij een afneembare of wegdraaibare trekhaak heeft u dit probleem niet, aangezien u de trekhaak onzichtbaar kan maken als u hem niet gebruikt. De montage van de afneembare trekhaak gaat op dezelfde manier als een vaste trekhaak. De kogel van de afneembare trekhaak is simpel te plaatsen in de huls. Benieuwd welke trekhaken geschikt zijn voor uw auto? Vul dan uw automodel in op de website en de geschikte onderdelen voor uw auto worden getoond.
Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.
Geef hier uw chassisnummer (VIN) in:
U kunt achterop uw kenteken bewijs uw chassisnummer terugvinden.


Kabelset trekhaak
Een kabelset zorgt ervoor dat uw fietsdrager of aanhanger voorzien is van stroom en verlichting. Er zijn twee soorten aansluitingen, de 7-polige stekker en de 13-polige stekker. Een 7-polige stekker is geschikt als u enkel gebruik gaat maken van een fietsdrager of kleine aanhanger. Wilt u ook een caravan achter de auto plaatsen? Dan kunt u het best kiezen voor een 13-polige stekker. De 13-polige stekker zorgt voor constante stroom zodat bijvoorbeeld de koelkast in de caravan aanblijft.
Daarnaast heeft u ook nog een keuze in een auto specifieke kabelset of een universele kabelset. Universele kabelsets zijn over het algemeen goedkoper, echter duurt het aansluiten vaak langer dan bij een auto specifieke kabelset. Bij een auto specifieke kabelset zijn de juiste connectoren al voorbereid, u hoeft dus alleen maar de stekkers in te pluggen. Vooral bij moderne auto’s kunt u het beste kiezen voor een auto specifieke kabelset. Moderne auto’s beschikken tegenwoordig over boordcomputers, check-control en systemen zoals PDC of ESP. Het is belangrijk dat deze systemen goed blijven functioneren wanneer u een trekhaak zelf monteert, een auto specifieke kabel is hiervoor het meest geschikt.
Kabelset trekhaak aansluiten
Bij de trekhaak zelf monteren is het lastigste gedeelte vaak het aansluiten van de kabelset. Het is belangrijk dat u de handleiding zorgvuldig leest. Sluit u de kabelset onjuist aan dan kunnen er vervelende storingen ontstaan. Hieronder leggen wij kort uit hoe een kabelset aansluiting ongeveer is zijn werk gaat.
- Check voor u begint of de elektronica van uw auto nog naar behoren werkt. Om vervolgens veilig te kunnen werken zult u de auto stroom vrij moeten maken. Haal de minpool van de accu los, om kortsluiting te voorkomen.
- Vervolgens moet u het entreepunt voor de kabelboom bepalen. Vaak staat in de montagehandleiding aangegeven waar dit punt zich in uw auto bevindt. Dit punt is vaak ook door de autofabrikant voorbereid. Nu kunt u de stekkerdoos bekabelen en monteren op de stekkerplaat van de trekhaak.
- Vervolgens kunt u de kabel gaan doorvoeren, dit vindt op twee locaties plaats. De eerste locatie is door het entreepunt, voer de kabel richting de kofferruimte. Vanuit de kofferruimte zult u de kabel verder moeten doorvoeren naar de voorzijde van uw auto. Om de kabel goed te kunnen doorvoeren zult u de interieurpanelen van uw auto moeten verwijderen. Hier kunt u vervolgens de bekabeling in wegwerken. Vergeet niet om deze panelen weer netjes te monteren na het aanleggen van de bekabeling.
- Nu de kabels zijn geplaatst, kunt u de kabelset met de auto verbinden. Gebruik hiervoor de instructies die in de montagehandleiding staan. Het kan namelijk per auto verschillen hoe deze verbinding moet worden gemaakt.
- Hierna sluit u de massapunten aan, volg hiervoor ook de montagehandleiding.
Als alles is geïnstalleerd kan het voorkomen dat u de kabelset moet activeren. Hiervoor heeft u diagnose apparatuur nodig, maar kunt u ook bij een garage laten doen. Nadat de complete kabelset is geïnstalleerd, zult u uiteraard nog even een nacontrole moeten doen.
Trekhaak keuring
De trekhaak zelf monteren mag dat? Volgens de wet- en regelgeving mag u zelf de trekhaak op uw auto plaatsen. Na het plaatsen van de trekhaak dient u deze te laten keuren bij een garage. Daarnaast zijn er wel een paar regels verbonden aan de trekhaak.
Wet- en regelgeving zelf trekhaak monteren
De trekhaak deugdelijk gemonteerd zijn en voldoen aan de Apk-eisen. Dit betekent dat de montage geen scheuren, breuken of corrosie mag hebben en stevig is geplaatst. Ook moet de trekhaak een Europees goedkeuringsmerk hebben. Een andere regel die geldt, is dat trekhaak niet de kentekenplaat van de auto afdekken. Bij een volledige of gedeeltelijke afdekking, dient u de kentekenplaat verplaatsen. Verplaats hierbij ook direct de kentekenverlichting. Bij een wegdraaibare of afneembare trekhaak heeft u hier uiteraard geen last van. Ook mag de maximale kogeldruk niet worden overschreden. Dit houdt in dat de druk niet hoger mag zijn dan wat de fabrikant van de trekhaak opgeeft. Deze informatie is te vinden op het typeplaatje van de trekhaak.
Handleidingen trekhaak monteren
Als u de trekhaak zelf gaat monteren heeft u daarvoor de juiste handleiding nodig. Trekhaken zijn specifiek gemaakt voor de auto, daarom is geen enkele montage gelijk. Bij de levering van de trekhaak krijgt u ook een specifieke montagehandleiding meegeleverd. Hierin wordt duidelijk uitgelegd hoe u de trekhaak onder de auto zet. Heeft u de trekhaak besteld met behulp van de kentekencheck op Winparts? Dan weet u zeker dat de trekhaak en montage bij uw voertuig past.
- GDW trekhaken https://www.gdwtowbars.com/onze-catalogus/trekhake...
- GDW kabelsets https://www.gdwtowbars.com/onze-catalogus/kabelset...
- Brink trekhaken https://brink.eu/nl-nl/trekhaak-monteren/zelf-trek... & https://brink.eu/nl-nl/contact-en-service/handleid...
- Brink kabelsets https://brink.eu/nl-nl/trekhaak-monteren/zelf-kabe...
- ECS kabelsets http://catalogue.ecs-electronics.nl/
Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 0380 833 78
Anderen bekeken ook:
- Een dakkoffer monteren: zo doe je dat
- Fietsendrager kopen? Alles over fietsendragers
- Hoe moet ik de bandenspanning controleren
- Er komt witte rook uit mijn uitlaat
Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.