Slecht ontvangst? Vervang de auto antenne

10 Januari 2023
Slecht ontvangst? Vervang de auto antenne

De auto antenne vangt radiofrequenties op en zorgt ervoor dat u radio, wifi, telefoon en navigatie in de auto kunt ontvangen en gebruiken. De auto antenne is meestal te vinden op het dak en heeft de vorm van een spriet. Wilt u de auto antenne vervangen door een haaienvin antenne of een DAB+ antenne? Lees dan snel verder, we leggen in een paar simpele stappen uit hoe dit werkt. Ook leest u in deze blog hoe u de afgebroken antenne repareert.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Hoe werkt de auto antenne?

De auto antenne vangt radiofrequenties op en geeft het door aan de autoradio, die de signalen omzet in geluid. Radiofrequenties worden ook wel radiogolven genoemd. Een zendmast zendt een elektromagnetisch veld uit, het veld bestaat uit golven. 

Dit is te vergelijken met een steentje welke u in het water gooit. Hierdoor ontstaan er golven die steeds groter worden en verder drijven. De radiogolven bewegen op dezelfde manier. De auto antenne vangt deze golven op en zet de frequentie om in geluid uit uw autoradio. 

Een goede auto antenne heeft een beter bereik en vangt de golven helderde op. Naast dat de auto antenne zorgt voor goede muziek uit de radio, hebben moderne antennes ook andere functies. Denk aan Wi-Fi in de auto, bellen met de auto en navigatie. Tevens wilt u uiteraard ook dat de antenne er mooi uitziet. De ontvanger zit boven op het dak en is goed zichtbaar.

Auto antenne vervangen

Het kan zijn dat u de auto antenne moet vervangen omdat deze is afgebroken of wanneer u de grote spriet op het dak graag wilt vervangen door een ander soort antenne. Zo kan de antenne ook worden vervangen door een andere soort antenne zoals bijvoorbeeld een haaienvinshortstickspriet of DAB+ antenne.

Standaard auto antenne vervangen

De standaard auto antenne vervangen is erg makkelijk.  U hoeft alleen de oude antenne los te schroeven van de voet. Hiervoor heeft u geen gereedschap nodig, dit kunt u eenvoudig met de hand.  Vervolgens schroeft u de nieuwe antenne weer in de standaard.

Auto antenne vervangen door haaienvin

De huidige antenne op uw auto is eenvoudig te vervangen door een haaienvin. Een haaienvin staat ook wel bekend als de Engelse benaming sharkfin en geeft een strakke en sportieve look aan de auto. De antenne lijkt op de vin van een haai, en daar heeft het dan ook zijn naam aan te danken.

De montage van de antenne gaat als volgt:

 1. Allereerst schroeft u de originele antenne los van de voet. Deze standaard kunt u laten zitten, hierop wordt de haaienvin straks geplaatst.
 2. Vervolgens schroeft u de eindpool van de haaienvin op de standaard. 
 3. Controleer alvast of de nieuwe antenne goed bereik heeft door de radio aan te zetten en naar zenders te zoeken.
 4. Werkt alles tot nu toe? Dan kunt u de haaienvin vast gaan zetten op het dak. Maak daarvoor eerst het dak rond de antenne goed schoon. 
 5. Plak de plakstrip op de antenne en leg de vin voorzichtig op de auto. Druk hem nog niet vast.
 6. Ga met een meetlint na of de haaienvin recht op de auto zit. Zo niet, verschuif hem dan een beetje heen en weer totdat hij wel goed zit. 
 7. Tevreden met de plaats van de haaienvin? Druk hem dan stevig vast op de auto, houd dit ongeveer een minuutje vast.

En zo simpel heeft u de haaienvin antenne gemonteerd op uw auto! Kiest u liever voor een DAB+ antenne? Lees dan gauw verder, hieronder leggen we uit hoe een DAB+ antenne monteren werkt.

Wat is een DAB+ antenne auto?

DAB+ is een digitale radio. Doordat het signaal digitaal is, heeft u geen last meer van ruis zoals bij FM-radio. Een DAB+ radio is de toekomst van radio in Nederland, alle publieke en commerciële zenders zijn tegenwoordig te ontvangen. De DAB+ radio bereikt uw auto doormiddel van een antenne. De DAB+ antenne zit onder de voorruit en is eenvoudig te monteren. Hieronder leest u hoe u dit doet.

Stappenplan DAB+ antenne monteren:

 1. Zoek de perfecte plek op uw vooruit voor de antenne. De antenne zit onder de voorruit aan de passagierskant, ongeveer 15 cm vanaf de bovenkant. Maak deze plek goed schoon en vetvrij.
 2. Plak de plakstrip op het raam op de uitgekozen plek. Zorg ervoor dat er geen luchtbelletjes onder zitten. 
 3. Vervolgens plakt u de ontvanger op de markering van de plakstrip. 
 4. Plak ook de aarde (het zwarte flapje van de antenne) op het metalen frame van de auto. De antenne moet namelijk kunnen aarden en dat doet hij via het chassis. Het kan zijn dat u de lijst moet verwijderen om bij het metaal te kunnen komen. De antenne kan namelijk het beste aarden als hij op een onbespoten stukje metaal zit van der chassis.
 5. Nu u toch de afwerkingslijst heeft verwijderd, kunt u ook direct de kabel van de antenne er achterlangs wegwerken. 
 6. Tot slot sluit u de kabel aan op de DAB+ ontvanger op uw autoradio. Deze zit aan de achterkant van het apparaat.

Auto antenne afgebroken

Een gebroken auto antenne is natuurlijk erg vervelend. De ontvangst van de autoradio verslechterd aanzienlijk. Een antenne kan breken doordat hij iets heeft geraakt, door een hevige storm of in de wasstraat. De wasstraat adviseert daarom ook altijd om de antenne los te schroeven en van de auto af te halen voordat u de wasstraat in rijdt, om schade te voorkomen. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Is de antenne toch afgebroken, dan kunt u deze zelf vervangen door een nieuwe antenne.

Is de antenne spriet halverwege afgebroken, dan kunt eenvoudig het afgebroken deel losschroeven en een nieuwe antenne in de standaard draaien. Helaas breekt de antenne niet altijd zo handig af. De antenne kan ook breken net bij de standaard. De schroef van de antenne zit dan vast in de standaard. Deze zult u eruit moeten peuteren voordat u een nieuwe antenne kunt plaatsen.  Zet de kruiskopschroevendraaier op de afgebroken schroef en geef het een paar tikken zodat deze grip krijgt. Vervolgens kunt u de schroef losdraaien. Werkt dit niet? Dan kunt u de schroef ook uitboren.

Nadat u het resterende deel van de afgebroken antenne hebt verwijderd kunt u de nieuwe antenne weer is de standaard plaatsen.

Auto antenne kopen

Is de auto antenne beschadigd, of wilt u een frisse look geven aan uw autodak? Vervang dan uw auto antenne. U vindt een ruim assortiment aan auto antennes bij Winparts. Met uw autogegevens kunt u de passende antenne vinden voor op uw auto. Daarnaast vindt u bij ons ook DAB+ antennes en autoradio’s.

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Geef hier uw chassisnummer (VIN) in:
info
U kunt achterop uw kenteken bewijs uw chassisnummer terugvinden.

Vlaams search

Vul uw chassisnummer (VIN) in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 0380 833 78

Anderen bekeken ook:

Als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op uw eerste bestelling. 

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden