Ruitenwissers vervangen: de ultieme handleiding

28 Februari 2022
Ruitenwissers vervangen: de ultieme handleiding


Ruitenwissers vervangen, waarom, wanneer en hoe moet dat eigenlijk? Dat leest u allemaal in deze blog. Goed zicht op de weg is erg belangrijk. Vaak maakt een flinke regen, sneeuw of hagelbui het al een stuk lastiger om goed zicht op de weg te houden. De ruitenwissers van uw auto helpen u om uw ruit weer vrij te maken, zodat u kunt zien waar u heen gaat. Goede ruitenwissers zijn dus essentieel, het is daarom ook belangrijk dat u versleten ruitenwissers op tijd vervangt.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Ruitenwissers zijn een vast onderdeel van iedere auto en we kunnen echt niet zonder! De ruitenwisserbladen zorgen er namelijk voor dat tijdens regen, sneeuw of hagel de voor -en achterruit vrij blijven zodat u goed zicht op de weg houdt. Ook kunnen ze erg behulpzaam zijn om de autoruit weer schoon te krijgen wanneer die vol zit met insecten of andere viezigheid. Wist u dat ruitenwissers zelfs al sinds 1903 bestaan? In die tijd hadden ze nog een borstel, waar ze tegenwoordig zijn voorzien van een rubberen strip. Tegenwoordig zijn alle auto’s voorzien van elektrische ruitenwissers. Vaak hebben auto’s er 1 of 2 aan de voorruit en 1 aan de achterruit. Doordat de ruitenwissers (helemaal in ons land) veel worden gebruikt, zijn ze ook regelmatig aan vervanging toe. Het zijn namelijk slijtage onderdelen. Hieronder kunt u lezen wanneer de ruitenwissers aan vervanging toe zijn en hoe u de ruitenwissers vervangen moet.

Wanneer ruitenwissers vervangen?

De ruitenwissers van uw auto slijten onder andere door het gebruik. Maar, ze kunnen ook slijten doordat ze beschadigd raken. De wissers kunnen beschadigd raken doordat u ze van de ruit lostrekt op het moment dat de wissers zijn vastgevroren. Ook kan uitdroging door Uv-straling en droogte ervoor zorgen dat ze sneller aan vervanging toe zijn. De weersomstandigheden hebben dus naast het gebruik een grote impact op de staat van de ruitenwissers.

Hoelang ruitenwissers mee gaan is dus afhankelijk van een aantal factoren. Iemand die weinig kilometers rijdt, zal de wissers zelf weinig gebruiken. Maar zoals net beschreven is de levensduur afhankelijk van meerdere factoren. Daarom geven fabrikanten, onder andere Bosch ruitenwissers, aan dat het verstandig is om elk jaar de ruitenwissers te vervangen of eerder wanneer ze versleten zijn. Veel van deze fabrikanten, waaronder Bosch ruitenwissers zijn voorzien van een slijtage indicator. Deze veranderd van kleur wanneer de wissers aan vervanging toe zijn. Leuk feitje: uit onderzoek van BOVAG is gebleken dat slechts 4% van de automobilisten tijdig de ruitenwissers vervangt.

Ruitenwissers vervangen, dit doet u ieder jaar of wanneer deze versleten zijn. Dit klinkt erg logisch, maar hoe weet u wanneer ruitenwissers versleten zijn? Eigenlijk zijn versleten ruitenwissers erg makkelijk te herkennen. Als ze uw autoruit niet meer voldoende schoonmaken, dan zijn ze aan vervanging toe. Een ander teken dat ze aan vervanging toe zijn, is als ze een piepend geluid maken. Dit betekent dat ze zijn uitgedroogd. Wanneer de ruitenwissers strepen trekken, een waas achterlaten of gaat stuiteren, dan kunt u ook aannemen dat ze aan vervanging toe zijn.

Waarom ruitenwissers op tijd vervangen

Zoals we al eerder hebben aangegeven zorgen de ruitenwissers ervoor dat u goed zicht houdt bij natte weersomstandigheden. Vrijwel alle beslissingen in het verkeer worden gebaseerd op wat men ziet, erg belangrijk dus dat dat zicht ook goed is. Slecht zicht op de weg zorgt ervoor dat we minder informatie ontvangen, waardoor de reactietijd trager wordt. Dit kan uiteraard leiden tot gevaarlijke situaties op de weg, en dat willen we graag voorkomen. Omdat ruitenwissers zo belangrijk zijn voor de veiligheid, is dit ook een standaard onderdeel van de Algemene Periodieke Keurig (APK). Meer lezen over de APK? Lees dan snel onze blog:  De APK-keuring. Wat is het, wat kost het en wat kan je zelf doen? Genoeg redenen dus om de ruitenwissers tijdig te vervangen!

Hoe ruitenwissers vervangen?

Ruitenwissers vervangen is super eenvoudig en al in 2 minuutjes gedaan. Het is dus ook absoluut niet nodig om hiervoor langs de garage te gaan. Het laten vervangen van de ruitenwissers bij een garage kan tot wel 50% duurder zijn. Bij de garage betaalt u namelijk een stuk meer voor het product en daarnaast ook nog eens montage kosten. Voordelig ruitenwissers bestellen doet u dan ook bij Winparts. Benieuwd welke ruitenwissers de juiste is voor uw auto? Lees dan onze blog:  welke ruitenwisser heb ik nodig.

Bij de meeste ruitenwissers vindt u op de achterkant van het product een korte montage instructie. Maar om het nog makkelijker voor u te maken, hebben wij op onze site bij elke ruitenwisser een handige instructie PDF én montagevideo toegevoegd. Klik voor de montagevideo eenvoudig op het YouTube icoontje onder de afbeelding van het product of klik op het tabblad  Video. Voor het PDF bestand kunt u op het PDF-icoontje klikken of op het  tabblad PDF. Zo kan het ruitenwisser vervangen haast niet meer fout gaan! Hieronder geven wij ook nog even een korte uitleg hoe je ruitenwissers vervangen moet.

Ruitenwissers vervangen in 6 stappen

Met de onderstaande 6 stappen vervangt u eenvoudig zelf de ruitenwissers:

 1. Til de ruitenwisserarm omhoog of zet de ruitenwisserarm in de servicestand;
 2. Inspecteer vervolgens de ruitenwissers. Zijn ze niet beschadigd maar enkel vies, dan kan schoonmaken al voldoende zijn;
 3. Klik de ruitenwisser vervolgens eenvoudig los en schuif hem uit de ruitenwisserarm;
 4. Haal vervolgens de nieuwe ruitenwisser uit de verpakking en klik deze in de ruitenwisserarm;
 5. Zet de arm weer naar beneden of haal hem van de servicestand af;
 6. Laat de ruitenwisser een aantal keer op en neer gaan en gebruik wat ruitenwisservloeistof om te zien of hij goed werkt.

Ruitenwissers vervangen

5 tips om je ruitenwissers in topconditie te houden

Door het gebruik en de weersomstandigheden zullen de ruitenwissers hoe dan ook slijten. Er zijn echter wel een paar punten die u kunt ondernemen om de ruitenwissers langer in topconditie te houden. Dit kunt u onder andere doen door:

 1. Maak regelmatig de ruitenwisserrubbers schoon, dit zorgt ervoor dat ze langer flexibel blijven.
 2. Is het een lange periode warm en droog, dan kunnen de ruitenwisserrubbers uitdrogen. Door ze zo nu en dan ze nat te maken of wat ruitenwisservloeistof te gebruiken zullen ze minder snel uitdrogen.
 3. Zorg dat de ruiten van uw auto schoon zijn. Vuil zoals vogelpoep, insecten of modder dat nog op de autoruiten zit, kan ervoor zorgen dat de rubbers sneller beschadigd raken. U kunt uw autoruiten het best schoonmaken met een goede  ruitenreiniger.
 4. Voorkom het gebruik van de wissers als er nog ijs op de autoruiten zit. Het ijs is hard en kan zorgen voor schade aan de rubbers.
 5. Tijdens de winter kan het nog wel eens voorkomen dat de wissers op de autoruit zijn vastgevroren. Men heeft meestal de neiging om ze dan los te trekken, dit kan echter leiden tot beschadigingen aan de wisser.

Veelgestelde vragen

Hier behandelen we een aantal veelgestelde vragen over het vervangen van ruitenwissers.

Hoe lang ruitenwissers mee? 

Ruitenwissers kunnen meerdere jaren meegaan. Wel raden wij aan om voor de goede orde de ruitenwissers elk jaar te vervangen. De ruitenwissers slijten en verouderen namelijk redelijk snel. 

Welke ruitenwissers heb ik nodig? 

Bij het vervangen van de ruitenwissers is het uiteraard zaak om de juiste te kiezen die passen bij jouw auto. Wij van winparts helpen je hier graag mee. Lees onze blog over het  kiezen van de juiste ruitenwissers.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 0380 833 78

Anderen bekeken ook: 

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.