Oliefilter vervangen: wanneer en hoe?

10 Februari 2023
Oliefilter vervangen: wanneer en hoe?

Auto’s die rijden op benzine of diesel zijn altijd voorzien van een oliefilter. Dit filter is een belangrijk onderdeel van de auto. De motorolie wordt namelijk door het oliefilter gereinigd voordat de olie het motorblok ingaat. Na verloop van tijd raakt het oliefilter verstopt en zult u deze moeten vervangen. In deze blog leest u meer over de symptomen van een verstopt oliefilter en hoe u het oliefilter zelf vervangen kunt. 

Knop naar oliefilterpagina

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Stappenplan voor het oliefilter vervangen

Gaat u het oliefilter vervangen? Dan raden wij aan om ook gelijk de motorolie te verversen. Zorg er daarnaast voor dat u zich goed voorbereid op de klus. Kijk allereerst bijvoorbeeld naar het oliefilter; heeft u een by-pass filter of full-flow filter nodig? Bij Winparts kunt u eenvoudig het juiste oliefilter op automodel vinden. Vul uw automodel in op de website of selecteer handmatig de juiste auto.

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Geef hier uw chassisnummer (VIN) in:
info
U kunt achterop uw kenteken bewijs uw chassisnummer terugvinden.

Vlaams search

Vul uw chassisnummer (VIN) in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Zorg er ook voor dat u het juiste gereedschap heeft voordat u het oliefilter vervangen gaat. We hebben hieronder een lijst van benodigd gereedschap gemaakt:

Oliefilter vervangen in 6 stappen

Wanneer u het oliefilter gaat vervangen, is het handig om eerst de motor even te laten draaien. Warme motorolie is namelijk minder stroperig en makkelijker om mee te werken. Gebruik voor het vervangen van het oliefilter en het verversen van de motorolie de volgende 6 stappen:

  1. Zet de auto op de brug en zorg ervoor dat deze vlak staat. U kunt ook een garagekrik gebruiken in combinatie met  assteunen. De steunen zorgen ervoor dat de auto stabiel omhoog blijft staan. Let erop dat u zowel aan de voor- als achterkant van de auto assteunen plaatst en de auto vlak staat. Als de auto niet vlak staat, kan de olie er namelijk niet goed uitlopen.
  2. Ga opzoek naar de carterpan. Deze is te vinden onder de motor van de auto. De caterpan is afgesloten met een carterplug, ook wel een olie aftapplug genoemd. Zet een opvangbak onder de carterpan en maak de plug los met een steeksleutel of momentsleutel. De motorolie zal nu uit de motor stromen. Zorg ervoor dat u een paar handschoenen en oude doeken bij de hand heeft om olie op uw handen te voorkomen. Het kan een kliederboel worden!
  3. Als de olie uit de motor is, kan de aftapplug weer teruggeplaatst worden. We raden aan om een nieuwe carterpan afdichtring te gebruiken. Vaak is de oude ring verslechterd en uitgedroogd.
  4. Kijk vervolgens waar het oliefilter zit. Vaak zit deze op de zijkant van de motor. U kunt proberen het filter los te draaien, maar vaak zit deze flink vast. Gebruik dan een oliefiltersleutel of oliefiltertang.
  5. Smeer het nieuwe oliefilter in met wat olie en draai deze vervolgens met de hand vast. Het vastdraaien kan natuurlijk ook met de daarvoor bestemde oliefiltersleutel.
  6. Zorg tot slot dat u de motorolie weer bijvult. Dit doet u via de olievuldop. Bij de meeste auto’s zal er zo’n 500 ml tot 1 liter in de tank moeten om op het maximum peil te komen. Peil regelmatig met de oliepeilstok hoeveel olie er nog bijgevuld moet worden tot deze op het gewenste niveau zit.

Wanneer oliefilter vervangen?

Het is belangrijk dat u een verstopt oliefilter zo snel mogelijk vervangt. Wanneer u het filter namelijk niet op tijd vervangt, kan dit leiden tot ernstige motorschade. Een verstopt of defect oliefilter kan ervoor zorgen dat er niet genoeg olie naar de motordelen wordt vervoerd. De motordelen worden hierdoor niet meer goed gesmeerd en gekoeld. Hierdoor ontstaat er oververhitting en vroegtijdige slijtage. In het ergste geval loopt de motor zelfs helemaal vast. Het laten reviseren of vervangen van de motor van de auto kan hoog in de kosten lopen. Zorg er daarom voor dat u op tijd een verstopt of defect oliefilter vervangt.

Een verstopt oliefilter kunt u aan de volgende symptomen herkennen:

  • Het olieverbruik is hoger dan normaal
  • Na stilstand liggen er olievlekken onder de auto
  • De motor raakt vaak oververhit
  • Het waarschuwingslampje van de olie in het dashboard gaat branden
  • De motorprestaties verslechteren
  • De behuizing van het filter is lek of opgezet

Over het algemeen is het verstandig het oliefilter te vervangen na een bepaald tijdsbestek of na een bepaald aantal gereden kilometers. Wacht niet tot het filter verstopt raakt. Zo bent u verstopping voor en voorkomt u motorschade. Vervang bijvoorbeeld de motorolie en het oliefilter elk jaar rond dezelfde tijd of om de 20.000 tot 30.000 kilometer. We raden aan direct de motorolie te verversen als u een nieuw oliefilter plaatst. Dit scheelt u een hoop werk en moeite. Wilt u meer weten over de functie van het oliefilter? Lees dan snel verder!

Wat is een oliefilter?

Het oliefilter is in de auto geplaatst om vuil uit de motorolie te verwijderen. De oliepomp zorgt ervoor dat de olie via het oliefilter door het motorsysteem blijft stromen. De motorolie zorgt ervoor dat de bewegende onderdelen van het motorsysteem goed gesmeerd blijven. Hierbij worden echter ook allerlei kleine slijtagedeeltjes vrijkomen. Dit zijn bijvoorbeeld metaaldeeltjes, roet of verbrandingsresten. Het oliefilter zeeft het vuil en slijtagedeeltjes uit de olie. Zo kan het vuil zich niet verder in de motor verspreiden en blijft de smering optimaal. Zou het vuil zich wel mengen met de motorolie, dan zou dit zorgen voor ernstige slijtage en schade aan de motor onderdelen. Om deze reden is het oliefilter in het leven geroepen.

U moet het oliefilter regelmatig vervangen. Na verloop van tijd raakt het filter namelijk verzadigd of zelfs verstopt. In dit geval is het zaak om het filter zo spoedig mogelijk te vervangen. Meestal vervangen ze het oliefilter tijdens de grote beurt aan de auto, maar u kunt het gemakkelijk zelf doen. Dit bespaart vaak een hoop kosten bij de garage. Zorg ervoor dat u het juiste soort oliefilter monteert bij het vervangen. We leggen u hieronder uit welke soorten oliefilters er zijn!

Welke soorten oliefilters zijn er?

Er zijn twee soorten oliefilters; by-pass oliefilters en de full-flow oliefilters. Voordat u het filter gaat vervangen, is het belangrijk om te kijken welk soort filter u nodig heeft. Wat is dan precies het verschil tussen de by-pass oliefilter en full-flow oliefilter?

By-pass oliefilter

Bij een by-pass oliefilter wordt niet alle motorolie uit de
carterpan gefilterd door het oliefilter. Hierdoor hoeft u minder vaak het oliefilter te vervangen. Het is echter wel slecht voor het motorblok. De meeste olie wordt nu namelijk niet gefilterd. Hierdoor pompt de oliepomp veel ongefilterd olie langs de motordelen. Dit is natuurlijk erg slecht voor de motor en kan ervoor zorgen dat de levensduur van de motor veel korter is. Een by-pass oliefilter wordt over het algemeen alleen nog in oude auto’s gevonden.

Full-flow oliefilter

Bij een full-flow oliefilter gaat alle motorolie vanuit de
carterpan eerst door het oliefilter voordat het wordt rondgepompt in de motor. De full-flow oliefilters zijn de verbeterde en vernieuwde variant van het oude by-pass filter. Deze full-flow oliefilters worden tegenwoordig op alle auto’s toegepast. De meest ontwikkelde full-flow filters hebben tegenwoordig ook een terugslagklep om te voorkomen dat de olie uit de motor loopt wanneer deze stil staat.

Oliefilter: do's and don'ts

Om het oliefilter zo goed en effectief mogelijk te laten functioneren, hebben we een aantal do’s en don’ts op een rijtje gezet. Deze tips helpen u bij het juist onderhouden van het oliefilter en de motorolie.

Do's 

  • Zorg dat u de juiste motorolie gebruikt. Twijfelt u? Controleer dan het onderhoudsboekje of controleer het met onze automodelcheck. Zo weet u zeker dat u de juiste motorolie voor uw voertuig aanschaft.
  • Vervang het oliefilter met een regelmatig interval; jaarlijks rond dezelfde periode of om de 20.000 tot 30.000 kilometer.
  • Zorg dat u de juiste tools in huis heeft voor het vervangen van het oliefilter. Het gebruiken van verkeerd gereedschap kan ervoor zorgen dat er onderdelen kapotgaan tijdens het vervangen.
  • Vervang de motorolie en het oliefilter tegelijk.
  • Controleer regelmatig de oliedruk en de motortemperatuur.

Knop naar oliefilterpagina

Don'ts

  • Wacht niet te lang met het vervangen van het oliefilter. Dit kan ertoe leiden dat het filter verstopt raakt. Hierdoor zullen de motoronderdelen niet goed gesmeerd en gekoeld worden.
  • Meng bij voorkeur geen verschillende soorten motorolie door elkaar.
  • Branden er storingslampjes in het dashboard? Negeer deze dan niet! Kijk zo snel mogelijk wat er aan de hand is.
  • Sla onderhoudsbeurten niet over.

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Geef hier uw chassisnummer (VIN) in:
info
U kunt achterop uw kenteken bewijs uw chassisnummer terugvinden.

Vlaams search

Vul uw chassisnummer (VIN) in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 0380 833 78

Anderen bekeken ook: 

Als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.