Olie verversen? Zo vervang je zelf de motorolie

09 December 2022
Olie verversen? Zo vervang je zelf de motorolie

Is het tijd om de motorolie van uw auto te verversen? Dan kunt u dit eenvoudig zelf doen! Normaal is dit een controlepunt bij een grote of kleine beurt aan de auto. Is de motorolie vervuild of is de kwaliteit erg achteruitgegaan? Dan verversen ze dit direct. Toch is het een simpele klus om zelf uit te voeren. Zo bespaart u een dag dat u de auto kwijt bent aan de garage. In deze blog leest u meer over hoe u zelf de motorolie moet verversen, wanneer dit nodig is en welke soorten motorolie er zijn.  

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Hoe kan ik zelf de motorolie verversen?

Zelf de olie verversen van uw auto is geen ingewikkelde klus. Toch is het wel erg belangrijk dat dit op tijd gedaan wordt. De olie moet namelijk in goede staat zijn voor het functioneren van de  motor van de auto. Daarom is het handig als u zelf de kennis heeft om de olie te verversen. In de volgende 9 stappen leggen wij u uit hoe u de motorolie zelf kunt verversen:

 1. Wij raden aan om de olie eerst licht warm te rijden. Warme olie stroomt namelijk eenvoudiger weg dan koude olie;
 2. Soms is het nodig om de auto te verhogen met een  autokrik of -brug. Zo kunt u eenvoudig bij de aftapplug komen die zich op de carterpan bevindt. Vaak is de aftapplug een bout die u met gereedschap los kunt draaien. U kunt ook de olie verversen zonder brug; 
 3. Plaats een  opvangbak of emmer onder de auto om de motorolie op te vangen;
 4. Draai de  aftapplug los om de motorolie uit het systeem te laten stromen. Houd er rekening mee dat de olie er direct uitstroomt!
 5. Draai het  oliefilter los wanneer alle motorolie eruit is. Meestal komt hier nog meer olie mee.
 6. Maak met een  doek de opening waar de olie uit kwam goed schoon. Plaats vervolgens de aftapplug terug en vervang de  afdichtring met een nieuwe. Wanneer u dit niet doet kan het uiteindelijk gaan lekken.
 7. Nu kunt u het nieuwe oliefilter monteren. Het filter hoeft slechts handvast gezet te worden.
 8. Zoek vervolgens onder de  motorkap de vuldop voor de motorolie. Deze is te herkennen aan het motorolie tekentje.
 9. Draai de vuldop eraf en plaats een   trechter. Vul het reservoir nu met ongeveer 4 liter olie en controleer na een paar minuten het oliepeil. Indien nodig kunt u het tot het juiste oliepeil bijvullen. Let op: gooi niet gelijk de hele kan olie erin. Te veel olie zorgt voor overdruk in de motor. Liever achteraf iets extra erin dan te veel de eerste keer.

Nu weet u hoe u de motorolie moet verversen, maar wanneer moet dit precies? U leest hieronder meer over wanneer u de olie moet verversen.

Wanneer motorolie verversen?

Wanneer u de olie moet verversen hangt af van verschillende factoren. Wij raden echter aan om de motorolie na ongeveer elke 10.000 en 15.000 kilometer te verversen of eens per jaar . Dit hangt af van het aantal kilometers dat u heeft gereden en hoe vaak u de auto gebruikt. Het is daarom niet precies te vertellen over welk tijdsbestek de motorolie ververst moet worden. De één geeft namelijk aan dat de motorolie ververst moet worden na 20.000 km, terwijl de ander 10.000 km aangeeft. Tussen beide zit een flink verschil. Rijdt u minder dan dit aantal per jaar? Ververs dan eenmaal per jaar de motorolie. Dit is belangrijk, want als u veel korte stukken rijdt verzamelt steeds meer vocht in de olie. Dit vermindert de smerende werking van de motorolie.

Houdt u deze richtlijnen aan, dan blijft de motor inwendig schoon en zal deze langer goed functioneren. Dit is belangrijk omdat de motorolie zorgt voor het smeren van de motordelen en het koelen van de motor. Daarnaast voert het vuil en slijtagedeeltjes af. Deze worden door het oliefilter opgevangen zodat ze de motor niet kunnen beschadigen. Wij raden daarom aan om bij het olie verversen ook direct het oliefilter te vervangen. Bij het verversen van de olie moet u er rekening mee houden dat u de juiste motorolie gebruikt. Hieronder leest u meer over de verschillende soorten motorolie en waar u op moet letten bij het aanschaffen van nieuwe olie.   

Welke motorolie heb ik nodig?

Welke motorolie u nodig heeft hangt af van de motor van uw auto. Daarnaast zijn er verschillende factoren van de olie waar u op moet letten . Door de vele verschillende soorten motorolie, kan het soms lastig te bepalen zijn welke motorolie u nodig heeft. Het is erg belangrijk dat om de juiste motorolie in de auto te gooien. Zoals u wellicht al heeft ontdekt zijn er verschillende soorten motorolie. U komt benamingen tegen als 5W40, 5W30, ACEA, API, synthetisch en minerale olie. Maar wat betekent dit allemaal? Hieronder leggen wij uit welke soorten olie er zijn en waar u op moet letten bij het aanschaffen. Wilt u snel weten welke motorolie geschikt is voor uw auto? Vul dan uw autogegevens of automodel in de onderstaande balk en de geschikte motorolie voor uw voertuig wordt getoond.

Viscositeit, API en ACEA

Bij het aanschaffen van nieuwe motorolie zijn er verschillende factoren waar u op moet letten: Viscositeit, API en ACEA.

In de afbeelding hierboven zijn de drie verschillende factoren uitgelegd. U vindt deze informatie op de voorkant van de motoroliekan. De viscositeit ziet u vaak in dik gedrukt op de kan staan en de API en ACEA in het klein onderaan. Naast deze drie factoren zijn er ook nog verschillende soorten motorolie. Deze soorten worden hieronder wat gedetailleerder besproken.

Soorten motorolie

Er zijn verschillende soorten motorolie. Wij bespreken in deze blog drie verschillende soorten, namelijk de minerale motorolie, semisynthetische en volledig synthetische olie.

 • Minerale motorolie: een minerale olie is gemaakt uit een minerale basisolie met additieven. Deze motorolie is daarom ook vaak geschikt voor oudere auto’s. De minerale olie is tevens de goedkoopste variant.
 • Synthetische olie : deze olie bevat meer sterk geraffineerde basisoliën dan er in minerale olie wordt gebruikt. Bij deze olie bepaalt de fabrikant welke eigenschappen de olie heeft. Deze olie zorgt voor betere prestaties en verlaging van het brandstofverbruik.
 • Semisynthetische olie:  dit is een mix van minerale en synthetische olie. De verhouding bestaat vaak uit 70% minerale olie en 30% synthetische olie. De tekortkoming van de minerale olie worden verminderd door het toevoegen van synthetische olie. Zo ontstaat een olie die langer meegaat, beter smeert en beter tegen temperatuurswisselingen kan.

Motorolie kopen?   

Wilt u nieuwe motorolie voor uw voertuig kopen? Nu weet u welke motorolie geschikt is voor uw auto en hoe u de olie verversen moet. Nu moet u alleen nog de motorolie aanschaffen. Motorolie kunt u snel en gemakkelijk bestellen bij Winparts. Bij Winparts heeft u keuze uit verschillende merken olie zoals Castrol OilKroon OilShell of de voordelige Winparts Go! motorolie. Vul uw automodel in de olie-adviseur en de geschikte producten voor uw auto worden getoond.

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Geef hier uw chassisnummer (VIN) in:
info
U kunt achterop uw kenteken bewijs uw chassisnummer terugvinden.

Vlaams search

Vul uw chassisnummer (VIN) in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar  0380 833 78

Anderen bekeken ook

Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden