Mijn auto start niet meer!

13 December 2022
Mijn auto start niet meer!

U stapt in de auto, draait de sleutel om en wat blijkt? De auto start niet meer. Startproblemen zijn erg vervelend en komen altijd op het verkeerde moment. U wil natuurlijk dat uw auto dan zo snel mogelijk weer start, zodat u de weg op kan. Het is daarom van belang om de oorzaak van het startprobleem te achterhalen. U kunt dan het probleem oplossen en in de toekomst voorkomen. In deze blog leest u meer over de oorzaken van startproblemen en wat u eraan kan doen.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

De auto start niet meer       

Dat uw auto ineens niet meer start kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder worden de meest voorkomende oorzaken uitgelegd. Uiteraard wordt er ook uitgelegd hoe u het probleem kan oplossen. Wij raden echter aan om altijd te beginnen met het controleren van de  auto accu. De meeste startproblemen zullen namelijk door de accu worden veroorzaakt. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn zoals de weersomstandigheden, een versleten startmotor, defecte bougies of een verzadigd brandstoffilter. Ook kan het er aan liggen dat u simpelweg geen brandstof meer in uw auto heeft. De auto heeft brandstof nodig om te kunnen starten. Heeft u wel voldoende brandstof in de auto, dan kan het probleem elders liggen. 

Weersomstandigheden en de accu

De weersomstandigheden kunnen van invloed zijn op het starten van de auto. Bij koud weer starten auto's vaak slechter dan bij warm weer. Grote kans dat dit te maken heeft met de accu van uw auto. Bij lagere temperaturen gaat de accu namelijk slechter presteren en neemt ook de capaciteit af. Is de auto accu er al slecht aan toe? Grote kans dat uw auto dan ineens niet meer start als het koud begint te worden. Om te voorkomen dat uw auto niet meer start met koud weer, raden wij het aan om een aantal punten te ondernemen:

 • Controleer uw accu regelmatig, voorkomen is beter dan genezen;
 • Onderhoud de auto accu goed;
 • Geef de accu een warming-up: laat de lampen even branden voor u de auto start;
 • Vervang indien versleten de accu.        

Voor het starten van de auto heeft de  startmotor stroom nodig. Deze stroom wordt geleverd door de accu. Een accu kan zoals zojuist genoemd slecht presteren door de weersomstandigheden, maar ook door ouderdom. Ook kan de accu na verloop van tijd leeglopen waardoor de accu niet meer voldoende stroom kan leveren. Dat de auto niet wil starten, wil echter niet zeggen dat de accu direct defect is. De accu kan ook eenmalig zijn leeggelopen doordat u bijvoorbeeld stroomverbruikers zoals de koplampen of radio aan hebt laten staan. Probeer daarom altijd eerste auto te starten met bijvoorbeeld startkabels of een accubooster. Met startkabels kunt u met behulp van een assisterende auto de auto proberen te starten. Heeft u geen assisterende auto om te helpen? Dan is een accubooster een ideale oplossing. Een accubooster heeft een krachtige accu die een hoge startstroom af geeft in een korte tijd waardoor de auto weer kan starten. In onze blog 'mijn auto accu is leeg' kunt u uitgebreid lezen hoe u de auto kunt laten starten met startkabels of een accubooster. 

Heeft u de auto geprobeerd te starten met startkabels of een accubooster, maar wil de auto nog niet starten? Dan kan de accu defect zijn. In onze blog ' mijn auto accu is leeg' leest u meer over defecte accu's, hoe u deze kunt herkennen, opladen of vervangen. 

Auto start niet, maar dashboardlampjes branden wel

De auto start niet, maar de lampjes branden wel. Dit betekent dat de auto wel stroom krijgt via de accu. De lampjes op het dashboard gaan namelijk wel branden Dit probleem is vaak te wijten aan een defecte startmotor. De startmotor is een elektromotor die ervoor zorgt dat de zuigers in de motor gaan draaien waardoor de auto kan starten. Deze verbinding tussen de startmotor en de motor stopt nadat de motor is aangeslagen. Na verloop van tijd kan de startmotor echter gaan slijten. Slijtage gebeurt met name aan de vertandingen die aan de startmotor zitten. Door slijtage kunnen deze gaan slippen, waardoor de motor niet goed wordt aangedraaid. Ook kan de relais of de motor zelf stuk gaan. In al deze gevallen start de auto niet meer, maar gaan de lampjes wel branden.

Start uw auto niet meer en u heeft de accu al gecontroleerd? Dan is het tijd om de startmotor te inspecteren. Controleer of de startmotor zichtbare schade heeft. Wat u ook kunt proberen is om met een hamer een paar tikken op de startmotor te geven (niet te hard). Start de auto daarna wel? Dan is dit een duidelijk teken dat de startmotor aan vervanging toe is. 

De startmotor vervangen         

Start de auto niet, en branden de lampjes wel? En heeft u alles gecontroleerd? Dan is het verstandig om de startmotor te vervangen. Een startmotor zelf vervangen is mogelijk als u een beetje handig bent. Het zelf vervangen van de startmoter kan u veel geld schelen. Een nieuwe startmotor bestelt u bij Winparts namelijk al vanaf € 45. Bij een garage betaalt u voor het vervangen van de startmotor al snel tussen de € 300 en € 500, afhankelijk van het merk en type auto dat u heeft. U kunt bij ons eenvoudig uw automodel invullen op de site. De geschikte startmotoren voor uw auto zullen dan worden getoond. 

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Geef hier uw chassisnummer (VIN) in:
info
U kunt achterop uw kenteken bewijs uw chassisnummer terugvinden.

Vlaams search

Vul uw chassisnummer (VIN) in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Het vervangen van de startmotor gaat alsvolgt:

 1. De startmotor zit aan de pluspool van de accu vast. Daarom moet u altijd de accu afkoppelen, voor u de startmotor eruit haalt. 
 2. Begin met het afkoppelen altijd bij de  minpool. De minpool zit rechtstreeks aan de auto aangesloten. Begint u bij de  pluspool, dan zou er kortsluiting kunnen ontstaan. Bij sommige auto’s kunt u het beste de accu er helemaal uithalen, zo kunt u beter bij de startmotor. 
 3. Vervolgens moet u de twee bouten die aan de startmotor vastzitten, loshalen. Deze zitten vaak strak vast, zorg dat u hier goed  gereedschap voor heeft. 
 4. Nu kunt u de startmotor eruit halen en een nieuwe erin zetten. Als het goed is wil de auto nu wel weer starten en is het probleem opgelost.

Let op! Raadpleeg uw voertuighandleiding voor het ontkoppelen van de accu, moderne auto’s kunnen hiervoor een protocol hebben.

De auto start niet: bougies

Startproblemen kunnen ook worden veroorzaakt door de bougies. Benzinemotoren hebben gewone bougies en dieselmotoren hebben  gloeibougies. Startproblemen van een benzinemotor kunnen ook worden veroorzaakt door de  bougies. De bougies hebben als taak om een vonk af te geven voor de ontbranding in de motor. De bougies zijn te vinden in de kop van de motor, deze zijn er opgeschroefd. Startproblemen kunnen ontstaan wanneer een bougie versleten is of niet goed is aangedraaid. Dieselmotoren hebben in plaats van bougies, gloeibougies. Een gloeibougie is een elektrisch verwarmingselement waarmee de dieselmotor wordt verhit, zodat de motor kan starten. Als deze niet werken, start uw auto dus niet. Een niet-startende auto kan daarom duiden op kapotte of versleten gloeibougies. Er wordt aangeraden om na ongeveer 80.000 km de gloeibougies te vervangen.

Als uw auto niet start, kunt u dus ook het best even de bougies controleren. De bougies kunt u vinden onder de motorkap. Hier vindt u een bundel bougiekabels, dit zijn er vaak 4 tot 8. Aan de uiteindes van deze kabels, aan de kant van het motorblok, zitten de bougies onder de kapjes. In de gebruiksaanwijzing van uw auto wordt uitgelegd waar de bougies zich precies bevinden. Wacht wel eerst tot de motor goed is afgekoeld voordat u de bougies gaat controleren, de motor kan namelijk nog heet zijn wanneer de motor heeft gedraaid. Controleer vervolgens de bougies op eventuele slijtage. Blijken de bougies versleten, dan zult u deze moeten vervangen. Versleten bougies kunt u herkennen aan de contactpunten en aan de kleur: 

 • Roetaanslag
 • Samensmelten
 • Isolatorbreuk
 • Afzetting

Bougies vervangen   

Bougies vervangen kunt u zeker zelf, het is relatief eenvoudig. Een nieuwe bougie bestelt u bij Winparts al vanaf € 1,28 en een nieuwe gloeibougie bestelt u al vanaf € 4,95. Over het algemeen zult u 4 tot 8 nieuwe bougies nodig hebben. Het is namelijk verstandig om alle bougies tegelijk te vervangen. Het zelf vervangen van de bougies kan dus schelen in de kosten, zeker in vergelijking bij het laten vervangen bij een garage. Het vervangen van de bougies werkt (in de meeste gevallen) alsvolgt:

 1. Voordat u begint met het vervangen van de bougies, dient u eerst de motor af te laten koelen. De bougies,  motorblok en het uitlaatsysteem zijn namelijk extreem heet als de motor net heeft gedraaid. 
 2. Localiseer de bougies. De bougies zijn te vinden onder de motorkap. U zult hier een bundel kabels zien liggen (4 tot 8 kabels), die leiden naar punten op het motorcompartiment. Onder de kapjes aan het uiteindes van deze kabels bevinden zich de bougies. 
 3. Verwijder vervolgens de versleten bougies. Trek de bougiekap van het motorcompartiment af door hem stevig aan de onderkant vast te pakken en deze voorzichtig naar boven te werken. De bougie zal nu zichtbaar zijn. Pas wel op, trek nooit aan de bougiekabel. Als u de kabel beschadigd is, heeft u nog meer werk te doen. 
 4. Steek vervolgens de bougiesleutel over de bougie heen en haal deze rustig uit de behuizing.  Het is verstandig om ook direct te controleren of de bougiekabels aan slijtage onderhevig zijn. 
 5. Plaats vervolgens de nieuwe bougie en draai deze vast met de bougiesleutel, maar draai hem niet te vast. Let bij gloeibougies goed op dat ze niet afbreken!
 6. Het is belangrijk dat u de bougies één voor één vervangt en rekening houdt met de volgorde. Bougies ontbranden namelijk in een specifieke volgorde. Worden de bougiekabels in de verkeerde volgorde aangesloten, dan zal de motor niet goed werken. 

Nu u de versleten bougies succesvol heeft vervangen, zal de auto als het goed is weer naar wens starten. Ligt het probleem echter niet bij de bougies? Dan kunt u ook nog het brandstoffilter controleren en eventueel vervangen. 

Benzinefilter / brandstoffilter        

Een ander onderdeel dat ervoor kan zorgen dat uw auto niet start is het benzinefilter, ook wel  brandstoffilter genoemd. Dit komt echter niet veel voor. Een brandstoffilter kan verstopt raken wanneer deze te oud is. Is de brandstoffilter verstopt, dan kan de benzine niet meer goed naar de motor worden gepompt. Wij raden aan om het filter met elke grote beurt te laten vervangen of deze zelf te vervangen. Als richtlijn kunt u iedere 50.000 kilometer aanhouden.

Brandstoffilter zelf vervangen       

Een brandstoffilter vervangen kunt u ook zelf doen. Allereerst moet u de locatie van het filter vinden, vaak zit deze onder de motorkap. Verwijder vervolgens de brandstofleiding die aan het brandstoffilter vast zit. Let hierbij op dat er wat brandstof kan lekken. Nu kunt u het filter verwijderen. Vervolgens kan het nieuwe filter worden geïnstalleerd. Na het vervangen kan het voorkomen dat de auto niet direct start. Probeer dit dus een aantal keren. Uiteraard verschilt dit per auto en type merk. Een nieuw brandstoffilter kunt u bij Winparts bestellen al vanaf € 1,44.

Wat moet ik doen wanneer de auto niet meer start?   

Wanneer uw auto niet meer start, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Verschillende oorzaken hebben uiteraard verschillende oplossingen. Wij raden het daarom aan om goed te onderzoeken waar het probleem ligt om hier een goede oplossing voor te vinden.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 0380 833 78


Anderen bekeken ook: 

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Veelgestelde vragen


Wat voor geluid maakt een lege accu? 

Een lege autoaccu zelf maakt geen geluid, maar wanneer u probeert de auto te starten met een lege accu, hoort u vaak een karakteristiek geluid. Dit kan zijn een reeks snelle klikkende geluiden, veroorzaakt door de startmotor die probeert te werken met onvoldoende stroom, of helemaal geen geluid als de accu volledig leeg is. In sommige gevallen, als er net genoeg energie is, kan de motor langzaam ronddraaien maar niet voldoende snelheid bereiken om te starten. Met behulp van startkabels kunt u eventueel de motor weer gaande krijgen. Toch is de kans groot dat u een afspraak zult moeten maken bij de garage om de mogelijke oorzaken te controleren. 

Hoe weet ik of de startmotor kapot is? 

Er zijn verschillende tekenen die kunnen wijzen op een kapotte startmotor. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen: 

 1. Geen startreactie: Wanneer u de sleutel omdraait of de startknop indrukt en er gebeurt helemaal niets, kan dit duiden op een probleem met de startmotor. 
 2. Zware of trage start: Als de motor moeizaam of langzamer dan normaal start, kan dit wijzen op een startmotor die aan het einde van zijn levensduur is. 
 3. Een klikkend geluid: Een enkel klikkend geluid bij het proberen te starten kan duiden op een defect in de startmotor, hoewel dit ook een teken kan zijn van een zwakke accu. 
 4. De motor start soms wel, soms niet: Als de auto soms start en soms niet, kan dit wijzen op een intermitterend probleem met de startmotor. 
 5. Rook of brandlucht: Het zien van rook of het ruiken van een brandlucht bij het starten van de auto kan wijzen op een ernstig probleem met de startmotor. Er kunnen meerdere mogelijke oorzaken zijn. Probeer ze een voor een uit te sluiten of bezoek de garage. 

Hoe weet ik dat de accu leeg is? 

Er zijn verschillende tekenen die erop kunnen wijzen dat de accu van uw auto leeg is of aan het leegraken is:

 1. Zwakke of geen start: De auto start niet of start heel traag. Dit is vaak het eerste teken dat mensen opmerken.
 2. Dimmende koplampen: Wanneer de auto uit staat, kunnen dimmende of zwakke koplampen en dashboardverlichting wijzen op een zwakke accu.
 3. Elektronische componenten werken niet: Elementen zoals de autoradio, het dashboard, en de elektrische ramen werken niet of vertonen problemen.
 4. Waarschuwingslampje: Veel auto's hebben een accuwaarschuwingslampje op het dashboard dat gaat branden als er een probleem is met de accu of het oplaadsysteem.
 5. Klikkend geluid bij het starten: Een serie snelle klikken bij het draaien van de sleutel kan wijzen op onvoldoende kracht om de startmotor te activeren.

Wat doet de ANWB als de auto niet start? 

Als de auto niet start, zal de ANWB eerst telefonisch proberen het probleem te diagnosticeren en advies geven. Als dat niet helpt, sturen ze een monteur om ter plaatse hulp te bieden, die de accu, startmotor en andere relevante systemen zal controleren. Indien mogelijk voert de monteur direct een reparatie uit of biedt een tijdelijke oplossing, zoals het starten met startkabels of het vervangen van de accu. Als de auto niet ter plaatse gerepareerd kan worden, kan deze naar een garage worden gesleept voor verdere reparatie. 

Hoe lang moet ik rijden als de accu leeg is? 

Als uw accu leeg is en u heeft de auto gestart met startkabels of een externe acculader, is het aan te raden om ten minste 30 minuten tot een uur te rijden om de accu voldoende op te laden. Dit hangt af van de staat van uw accu en het laadvermogen van uw auto's dynamo. Voor een grondige oplading is het echter beter om een acculader te gebruiken die de accu op een optimale snelheid oplaadt. Rijden zorgt voor een basale lading, maar kan een diep ontladen accu niet altijd volledig herstellen. Dit is net zoals bij een batterij. Als de batterij helemaal leeg is heeft dit ook een nadelig effect op de duurzaamheid.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden