Mijn auto schiet uit de versnelling

28 November 2017
Mijn auto schiet uit de versnelling

Door een probleem in de versnellingsbak kunnen auto’s uit de versnelling schieten. Vaak gebeurt dit bij het accelereren of gas loslaten. Dit kan erop duiden dat er iets in versnellingsbak kapot is. Maar wat is er dan precies aan de hand? En hoe kan dit worden opgelost? In deze blog wordt uitgelegd wat u kunt ondernemen als de auto uit de versnelling schiet. Blijf er in ieder geval niet te lang mee rijden.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Waarom schiet de auto uit de versnelling?         

Er kunnen verschillende oorzaken zijn als de auto uit de versnelling schiet. De kans is groot dat het probleem in de  schakelmof zit, ook wel schakelring genoemd, zit. Een andere oorzaak kan zijn dat de synchromeshring versleten is. Doordat er in de versnellingsbak veel wrijving ontstaat en kracht wordt uitgeoefend, is de kans op slijtage aanwezig. Versleten onderdelen kunnen  ervoor zorgen dat de versnelling eruit schiet.

Hoe werkt de versnellingsbak?     

De versnellingsbak zorgt ervoor dat u de mogelijkheid heeft om steeds een andere versnelling te gebruiken. In een versnellingsbak zitten vaak 5 of 6 tandwielsets. Per set zit er elk een tandwiel op de ingaande as en een op de uitgaande as. Staat de versnellingsbak in zijn vrij, dan draaien deze tandwielen los op hun as. Op het moment dat u gaat schakelen, wordt de schakelmof een ring verschoven. Tijdens het schakelen worden de losdraaiende tandwielen verbonden met de as waarop ze zich bevinden. Bij het schakelen wordt één ring gelost en wordt er met een andere verbonden. Om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt, zit er olie in de versnellingsbak. Goede  versnellingsbakolie is dus erg belangrijk.  

Schakelmof versleten         

Wanneer u gaat schakelen, zal de schakelvork verplaatst worden. De schakelvork wordt gebruikt om de schakelmof te bedienen. De schakelmof is verbonden met de versnellingspook. Beweegt u de versnellingspook, dan zal de schakelmof naar de betreffende versnelling bewegen. Vervolgens grijpt de deze versnelling aan en wordt de versnelling ingeschakeld. Wanneer uw auto uit de versnelling schiet kan dit er op duiden dat de schakelmof versleten is. Is de schakemof versleten, dan dient u deze te vervangen of te laten vervangen. 

Synchromeshring versleten           

De synchromeshring is een slijtage onderdeel. Tijdens het schakelen vindt er constant wrijving plaats. Hierdoor kan het onderdeel gaan slijten. Over het algemeen gaat deze ring wel een autoleven mee, tenzij er slecht of sportief mee wordt gereden. Door de slijtage wordt de afstand tussen de ring en het tandwiel kleiner. Om te controleren of er daadwerkelijk slijtage aan de ring is, kunt u met een  voelermaat de afstand meten. In de gebruiksaanwijzing van de fabrikant wordt aangegeven wat de maximale slijtagegrens is. Is de waarde kleiner dan hierin beschreven staat? Dan dient deze vervangen te worden. De afstand tussen de ring en het tandwiel kunt u meten wanneer de versnellingsbak uit elkaar is gehaald.

Repareren, reviseren of vervangen?  

Blijkt het dat er een onderdeel in uw versnellingsbak is versleten, dan moet u zeker actie ondernemen. Maar welke actie moet u dan ondernemen? En wat zijn de kosten?

Repareren versnellingsbak 

Blijkt het dat uw versnellingsbak kapot is, dan kunt u hem repareren of laten repareren. Zelf repareren is mogelijk als u handig bent en over de juiste kennis beschikt. Het repareren is iets anders dan de versnellingsbak reviseren. Bij reparatie wordt alleen het defecte deel aangepakt. Hierbij wordt dus doelgericht het probleem aangepakt. Repareren is tevens (vaak) de goedkoopste optie. De reparatie zal per auto ongeveer gelijk zijn. Het enige verschil is dat de versnellingsbak bij de ene auto gemakkelijker te bereiken is dan bij de andere auto. Bij sommige auto’s moet u eerst de startmotor en de auto accu eruit halen voor u er goed bij kan. Hoe u de  startmotor en auto accu eruit kan halen leest u in de blog: Mijn auto start niet meer.

Producten zoals versnellingsbakolie,  gereedschap, een versnellingsbaksteun en pakkingen kunt u gemakkelijk bij Winparts bestellen. Vul uw automodel in en de producten die geschikt zijn voor uw auto worden getoond.

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Geef hier uw chassisnummer (VIN) in:
info
U kunt achterop uw kenteken bewijs uw chassisnummer terugvinden.

Vlaams search

Vul uw chassisnummer (VIN) in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Revisie versnellingsbak      

Reviseren is vaak een duurdere optie dan de versnellingsbak laten repareren. Echter, is het wel weer goedkoper dan het vervangen van de versnellingsbak. Het voordeel aan reviseren is dat de versnellingsbak in tegenstelling tot repareren weer zo goed als nieuw is. Bij revisie worden de gehele versnellingsbak gecontroleerd. Alles wat versleten is, wordt vervolgens gemaakt. Let er op dat de revisie van een versnellingsbak algauw tussen de € 1000 en € 2000 kost. Revisie kunt u niet zelf doen, tenzij u veel technische kennis heeft.

Vervangen versnellingsbak

Wanneer de versnellingsbak niet meer te repareren of te reviseren is, dan is vervangen vaak nog de enige optie. Bij het vervangen kunt u kiezen voor een nieuwe of een tweedehandse versnellingsbak. Een nieuwe versnellingsbak kost algauw € 2500, puur aan onderdelen. Hier komen dus nog andere zaken bij zoals demontage en arbeidsloon.

Blijven doorrijden met een defecte versnellingsbak      

Is uw versnellingsbak kapot? Dan raden wij aan om niet te lang door te blijven rijden. Blijft u doorrijden met een defecte versnellingsbak, dan kan dit veel schade aanrichten aan uw auto. Dit kan ervoor zorgen dat de reparatie aan uw auto veel duurder wordt. Dus hoort u gerammel tijdens het schakelen of schiet de versnelling er soms uit, onderneem dan actie en blijf niet te lang doorrijden.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 0380 833 78

Anderen bekeken ook: 

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden