Mijn auto lekt olie of koelvloeistof

08 September 2020
Mijn auto lekt olie of koelvloeistof


Ziet u dat er een plas met vloeistof onder de auto ligt, dan kan het zijn dat uw auto olie of koelvloeistof lekt. Het is van belang om te achterhalen om welke van de twee het gaat en waar het vandaan komt. De eerste stap is om te lokaliseren waar de lekkage is ontstaan. Daarnaast is het belangrijk om te onderscheiden of het om olie of  koelvloeistof gaat. In beide gevallen is de lekkage erg vervelend en dient deze zo snel mogelijk verholpen te worden. In deze blog leggen wij uitgebreid uit hoe u een lekkage van olie of koelvloeistof zo snel mogelijk kunt verhelpen. 

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Mijn auto lekt koelvloeistof  

Wanneer de auto koelvloeistof lekt, vindt u vaak een plas met koelvloeistof onder de auto. In dit geval is er een lekkage onstaan in het koelsysteem van de auto. De oorzaak kan een lek in de radiatorwaterpompslangen of in het ergste geval de koppakking zijn. Met uitzondering van de koppakking kunt u deze lekkages vaak visueel terugvinden onder de motorkap. Slangen of delen van de motor zien er dan nattig of vettig uit. Als u de vloeistof ruikt zal deze zoetig ruiken, wat een duidelijke indicatie is dat het om koelvloeistof gaat. Soms is het visueel niet mogelijk om te zien of de auto koelvloeistof lekt. Moet u vaker dan normaal de koelvloeistof bijvullen, dan kan dit duiden op een lekkage. Het kan dan om een interne lekkage gaan in bijvoorbeeld de motor, een symptoom is vaak  witte rook uit de uitlaat. Lekkage aan het koelsysteem kunt u ook herkennen aan witte prut - ook wel sludge genoemd - in de motorolie. Soms vindt u dit terug in de oliedop of aan de oliepeilstok.

Hoe kan ik de koelvloeistof lekkage oplossen?   

Wanneer de auto koelvloeistof lekt, gaat het in de meest gevallen om kleine lekkages die eenvoudig (tijdelijk) gedicht kunnen worden met producten zoals Wynn’s Radiator stop leak of Wynn’s coolingsystem stop leak. Deze producten kunt u eenvoudig aan het koelsysteem van de auto toevoegen. Wanneer u vervolgens de auto weer start, zal deze vloeistof door het koelsysteem lopen. De vloeistof zal vervolgens de lekkages dichten. In sommige gevallen helpen deze producten helaas niet, in dit geval is de lekkage vaak te groot en is het nodig om bijvoorbeeld de radiator of de waterpomp te vervangen. Let dus op: additieven zijn enkel een tijdelijke oplossing. Vroeg of laat zal de lekkage terugkomen en zal er een reparatie uitgevoerd moeten worden. Additieven zijn puur bedoeld als tijdelijke oplossing zodat u nog even door kunt rijden tot de reparatiedag.

Ook kan er een lekkage aan de koppaking onstaan, de koppaking zal dan niet meer goed de onderdelen afsluiten en dus ontstaat er een lekkage. Het vervangen van de koppakking, waterpomp of radiateur vereist technische kennis en is tijdsintensief. Doordat het vervangen van deze auto-onderdelen tijdsintensief is, lopen de kosten bij een garage snel hoog op. Door deze auto-onderdelen (voordelig) online te bestellen en de reparatie zelf uit te voeren zult u kosten besparen. Wanneer de lekkage vervolgens is verholpen, is het van belang om het koelvloeistofpeil weer op het juiste niveau te brengen. U zult dus de koelvloeistof moeten bijvullen. Een vraag die echter veel wordt gesteld is; welke koelvloeistof heb ik nodig. Hieronder leggen wij het kort uit. Voor een uitgebreidere uitleg kunt u onze blog lezen: Welke koelvloeistof moet er in mijn auto?

Welke koelvloeistof heb ik nodig?

Wanneer de lekkage verholpen is, zult u de koelvloeistof moeten bijvullen tot het juiste niveau. Het is echter zeer belangrijk om deze bij te vullen met de juiste koelvloeistof. Het mengen van verschillende of verkeerde koelvloeistoffen wordt afgeraden. Hiermee kan de werking van de koelvloeistof namelijk ongedaan worden gemaakt. Vervolgens kunnen er verstoppingen ontstaan door loskomende oxidatielagen. Ook kunnen er lekkages aan de waterpomp en koppakkingen onstaan en kan het de rubbers aantasten. En dit wilt u natuurlijk voorkomen. 

Gaat u de koelvloeistof bijvullen? Dan is het erg belangrijk dat u dat doet met de koelvloeistof die geschikt is voor uw auto. Er zijn verschillende kleuren koelvloeistof. De kleur houdt verband met de motoren waarin deze gebruikt kan worden. Dat wil zeggen dat voor een aluminium motorblok een andere kleur vloeistof wordt gebruikt dan voor een gietijzeren motorblok. Weten welke koelvloeistof geschikt is voor uw auto? Dan kunt u het beste het instructieboekje van uw auto lezen of een kijkje nemen in onze  blog.

Mijn auto lekt olie        

Ligt er een plas met olie onder de auto, dan is het van belang te lokaliseren waar deze olielekkage vandaan komt. Het is vaak lastiger om dit vast te stellen doordat de onderkant van de auto al vaak volledig onder de olie zit en dus de bron van de lekkage lastig te vinden is. Om de locatie van de olielekkage vast te kunnen stellen, zult u de onderkant van de auto goed moeten reiningen. Dit kunt u doen met bijvoorbeeld een hogedrukspuit en een goede motorreiniger. Na het reinigen is het een stuk eenvoudiger om te vinden waar de olielekkage zit. Ga bijvoorbeeld een stukje rijden, na het rijden kunt u zien waar de verse olie lekt. Wanneer de auto olie lekt kan er een defect zijn aan meerdere auto-onderdelen, check deze dus ook:

Dat de auto olie lekt wil niet zeggen dat het per se om motorolie gaat, het kan ook gaan om  remolieversnellingsbakolie of stuurbekrachtigingsolie. Welk soort olie uw auto lekt kunt u herkennen aan de kleur. Motorolie is vaak donker, terwijl versnellingsbakolie lichter van kleur is. Als het gaat om stuurbekrachtigingsolie, dan is de kleur roodachtig.        

Hoe kan ik de olielekkage verhelpen?      

Wanneer de auto olie lekt, zult u eerst moeten lokaliseren waar de lekkage zich bevindt. Zoals eerder beschreven, kunt u het beste de onderkant van de auto eerst goed reinigen. Na een stukje rijden kunt u dan vaak goed zien waar de olie lekt. Nadat u de locatie van de olie lek hebt gevonden, kunt u stappen ondernemen. Sommige kleinere lekkages kunt u eenvoudig verhelpen met additieven zoals 'lekstop of stopleak'. Deze additieven kunt u vaak eenvoudig door de olie mengen. Let er bij de aanschaf wel op dat u de juiste additieven bestelt. Gooit u per ongeluk de verkeerde additief bij de verkeerde olie, dan kan hier extra schade door ontstaan. 

Wat kost het verhelpen van de olielekkage?       

Het is lastig aan te geven wat de kosten zijn wanneer uw auto olie lekt. Er kan namelijk een olielekkage aan verschillende auto-onderdelen ontstaan, de kosten van deze onderdelen kunnen flink variëren. Ook is het ene auto-onderdeel eenvoudiger te vervangen dan de andere. Bevindt de lekkage zich in de leidingen, klepdeksel- of carterpakking, dan zouden de kosten kunnen meevallen en kunt u de reparatie vaak zelf uitvoeren. Deze onderdelen zijn eenvoudiger en sneller te vervangen dan bijvoorbeeld een cilinderkoppakking of krukaskeering.

Kan ik doorrijden met een olielekkage aan mijn auto?  

Wanneer de auto olie lekt kunt u inprincipe nog een stukje doorrijden, maar dit wordt zeker niet aangeraden. Door te blijven rijden kan de lekkende olie op plaatsen gaan zitten waar deze niet hoort. Andere auto-onderdelen kunnen hierdoor schade oplopen. Moet u uit nood toch blijven rijden met de auto, zorg er dan voor dat er voldoende olie in de auto zit en u nooit zonder komt te staan. Olie heeft een smerende en koelende werking, zit er te weinig in de auto dan kan bijvoorbeeld de motor vastlopen. Wist je dat in Nederland is de meest voorkomende reden dat een auto op de sloop terecht komt een vastgelopen motor is, veroorzaakt door te weinig olie? Om dit te voorkomen, raden wij aan om het probleem zo snel mogelijk te lokaliseren en te verhelpen. Een andere reden waardoor u beter niet door kunt rijden met een auto die olie lekt, is het milieu. Lekkende olie kan het grondwater vervuilen doordat het in de natuur terecht komt. Vindt u een olieplas onder uw auto, ruim dit dan zo snel mogelijk op. U kunt ook een lekbak onder uw auto zetten tot het probleem is verholpen. Zo lekt de olie in de bak en niet op de grond.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 0380 833 78

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

,