Mijn auto accu is leeg

20 Oktober 2017
Mijn auto accu is leeg

Laatst bijgewerkt: 22-2-2018

De auto wil niet starten, wat nu? Er is een grote kans dat uw auto-batterij leeg is. De oorzaak is soms eenvoudig. U bent vergeten de autolampen uit te doen of uw auto heeft te lang stil gestaan waardoor de batterij is leeggelopen. Echter, er kunnen ook andere zaken aan de hand zijn. Wat die zaken precies zijn, leggen wij in dit artikel uit. Uiteraard leggen wij ook uit wat u kunt doen wanneer uw auto batterij leeg of versleten is.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Wat kan de oorzaak zijn van mijn lege auto batterij?

Soms kan de oorzaak van een lege batterij onduidelijk zijn. Het is echter wel belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Het achterhalen van de oorzaak kan problemen in de toekomst voorkomen. Er zijn een aantal oorzaken bekend waardoor de batterij leeg kan zijn. De oorzaken worden hieronder beschreven. 

Slijtage

Na verloop van tijd zal de batterij gaan slijten. Vaak gaat een batterij 3 tot 7 jaar mee. Na verloop van tijd kan de batterij zo versleten zijn dat de batterij toe is aan vervanging. Een batterij wordt onbruikbaar verklaard wanneer deze een capaciteit van minder dan 80% heeft. De batterij vervangen kunt u gemakkelijk zelf, hoe u dit kan doen wordt onderaan dit artikel uitgelegd. Een nieuwe bestellen doet u snel bij Winparts. U kunt bij ons eenvoudig een nieuwe batterij bestellen op automodel. Vul snel uw automodel in de groene balk en de juiste producten voor uw auto worden getoond.

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

selecteer handmatig

Lange inactiviteit

Wanneer u de auto een lange tijd niet gebruikt of veel korte stukjes rijdt, dan kan de batterij niet goed bijladen en loopt langzaam de batterij leeg. Dit komt omdat uw auto altijd stroom gebruikt, bijvoorbeeld voor de boordcomputer en de centrale deurvergrendeling. Dit wordt ook wel ontladen genoemd. Daarnaast neemt ook de capaciteit van de batterij af. Hoe snel deze capaciteit afneemt, hangt van het batterijtype én temperatuur af. Doordat de auto lang stilstaat, wordt de batterij niet opgeladen en zal de batterij leeg zijn na verloop van tijd. Dit gebeurt namelijk tijdens het rijden.

Met een onderhouds- of druppellader wordt uw batterij ook tijdens het stilstaan opgeladen. Een druppellader kunt u aan de batterij koppelen als uw auto stil staat, deze 'druppelt' de batterij langzaam bij. Zo is uw batterij altijd vol, ook als u uw auto bijvoorbeeld in de winter in de stalling heeft staan. Het is goed voor een batterij om deze regelmatig op te laden. Door de batterij af en toe goed op te laden, wordt de levensduur aanzienlijk verlengd. 

Te hoge of te lage laadspanning

Bij een 12V batterij ligt de juiste laadspanning tussen de 13,6 en 14,8 volt. Om ervoor te zorgen dat de auto de batterij goed op laadt, kunt u met een multimeter controleren of de auto met een draaiende motor een spanning geeft tussen de 13,6 en 14,8 volt. Is dit niet het geval, dan bestaat de kans dat de batterij niet goed opgeladen wordt. Dit wordt vaak veroorzaakt door de dynamo. Als de dynamo niet meer goed werkt, wordt er een te hoge of te lage spanning afgegeven. U kunt ervoor kiezen om de dynamo in het geheel of de spanningsregelaar van de dynamo vervangen. Om te testen of het aan de spanningsregelaar ligt, kan je deze laten meten.   

Gebruikersfout 

Uiteraard kan het ook uw eigen fout zijn waardoor de batterij leeg is. Laat u bijvoorbeeld de autolampen aan terwijl de motor uitstaat? Of de binnenverlichting van de auto? Dan zal de batterij leeg lopen. Dit geldt ook voor het aan laten van de autoradio met de motor uit. Om een lege batterij te voorkomen, moet u letten op alle stroomverbruikers in uw auto zoals; verlichting, autoradio, achterruitverwarming, stoelverwarming, navigatie etc. Zet deze altijd uit als u de auto verlaat.

Temperaturen 

Hoge en lage temperaturen hebben ook impact op de auto batterij. Bij lage temperaturen gaat de batterij slechter presteren en neemt de capaciteit af. Hoewel de batterij bij hogere temperaturen beter presteert, gaat de batterij wel korter mee dan normaal. Een batterij die slecht is komt daarom vaak pas aan het licht bij koud weer. De batterij moet namelijk met minder capaciteit de auto ronddraaien. De motorolie wordt met koud weer dik en stroperig, hierdoor wordt het ronddraaien lastiger. Vaak is de batterij dus al in de zomer slecht, maar komt pas met koud weer aan het licht omdat de omstandigheden dan zwaarder zijn. Merkt u dat de batterij met koude temperaturen minder goed werkt? Dan kunt u het beste de batterij vervangen.

Korte ritten 

Tijdens het rijden wordt de auto-batterij opgeladen. Wanneer u alleen maar korte ritten maakt, dan heeft de dynamo niet genoeg tijd om de batterij op te laden. Dit leidt ertoe dat bij iedere start de batterij leeg loopt. Na verloop van tijd is de batterij zo ver ontladen dat de auto niet meer wil starten. Om batterijproblemen bij korte ritten te voorkomen, moet u zo min mogelijk stroomgebruikers aan hebben staan. Het aan hebben staan van veel stroomgebruikers kan leiden tot meer verbruik dan dat de dynamo kan bijladen. Ook hier zal na verloop van tijd de batterij leeg raken. Het kan helpen om af en toe een lang stuk te gaan rijden zodat uw batterij weer goed oplaadt.

Hoe kan ik een lege batterij voorkomen?

Er zijn een aantal zaken die u kunt ondernemen om een lege batterij te voorkomen. Ten eerste is het belangrijk om de juiste batterij in uw auto te hebben. Het is ook belangrijk dat deze batterij de juiste capaciteit heeft. Ook bij het aanschaffen van een tweedehands auto raden wij aan om te controleren of de juiste batterij in de auto zit. In de handleiding van de auto kunt u vinden welke batterij geschikt is voor uw auto. Is het niet de juiste batterij? Dan raden wij het aan om de juiste aan te schaffen en te installeren, om problemen in de toekomst te voorkomen. Wilt u de onjuiste batterij vervangen? Dan kunt u bij Winparts een batterij bestellen op automodel. Vul uw automodel in op de website en de juiste batterijen voor uw auto worden getoond.

Ten tweede is het belangrijk om rekening te houden met de bovengenoemde stroomgebruikers. Laat stroomverbruikers niet te lang aanstaan wanneer de motor niet draait, anders loopt de batterij leeg. 

Wanneer u alleen maar korte ritten maakt, raden wij aan om af en toe even een lang stuk te rijden. Door de korte ritten is er niet genoeg tijd voor de motor en de dynamo om de batterij vol te laden. Bij een lang stuk rijden wordt de batterij wel geladen en is de kans dat de batterij leeg loopt een stuk kleiner. Daarnaast raakt u ook al het vocht uit de olie kwijt, wat de smering van de motor en dus de levensduur verbetert. 

Hoe moet ik de lege batterij weer opladen? 

Is uw batterij leeg? Dan zijn er twee manieren om een lege batterij weer snel op te laden, zodat u direct weer de weg op kan. Dit kan zijn met startkabels en een hulpauto of met behulp van een batterijbooster. Hoe u startkabels of een batterijbooster gebruikt, wordt hieronder stap voor stap uitgelegd. 

Startkabels gebruiken

Allereerst heeft u startkabels nodig om de auto te kunnen starten. Beschikt u nog niet over startkabels? Deze kunt u snel en gemakkelijk bestellen bij Winparts. Bij het aanschaffen van startkabels moet u er wel op letten dat u de juiste heeft. Startkabels kunnen namelijk verschillen in dikte. Dikkere kabels (25 mm) zijn bedoeld voor zwaardere (diesel) motoren. De dunnere kabels (15 mm) zijn geschikt voor lichtere motoren. Heeft u al startkabels? Volg dan de volgende stappen om uw auto weer te laten starten:

 1. Sluit de rode klem op de batterij op de pluspool (+) van de helpende auto; 
 2. Sluit de overgebleven rode klem pluspool (+) van de lege batterij; 
 3. Sluit de zwarte of blauwe klemmen op de minpool (-) van de helpende auto; 
 4. Zet de overgebleven klem op blank metaal in de auto, dit kan bijvoorbeeld op een oog of haak op het motorblok; 
 5. Laat de helpende auto een paar minuten draaien zodat de batterij vol genoeg is; 
 6. Start vervolgens uw auto met de lege batterij; 
 7. Laat de motor lopen en haal de startkabels voorzichtig weer los. Laat de kabels elkaar en de grond niet raken wanneer er nog een klemvast zit. Dit kan leiden tot kortsluiting of een vonkenregen, wees voorzichtig dus; 
 8. Probeer om minimaal een half uur met de auto te rijden om de batterij weer goed bij te vullen. 

Een batterij booster gebruiken

Een makkelijkere optie is het gebruik van een batterijbooster. Met een batterijbooster heeft u geen helpende auto nodig, en kunt u dus op elk moment doen. Een andere benaming voor batterijbooster is ook wel jumpstarter, starthulp of startbooster.

Een batterijbooster is een krachtige batterij die hoge startstroom af geeft in een korte tijd. Hierdoor krijgt uw batterij een boost waardoor uw auto weer kan starten. Bij het aansluiten van de batterijbooster, sluit u eerst de rode plus kabel op de pluspool (+) van de batterij aan. Vervolgens sluit u de zwarte of blauwe min kabel op de minpool (-) van de batterij aan. Zet de batterijbooster aan en binnen een handomdraai kunt u uw auto weer starten. 

Hoe moet ik een auto batterij vervangen?

Loopt u batterij leeg en is hij versleten? Dan is het tijd om de batterij te vervangen. De batterij vervangen is relatief eenvoudig, en kunt u zeker zelf doen. Het zelf vervangen van de auto batterij scheelt u enorm in de kosten in vergelijking met het laten doen. Een batterij vervangen kunt u doen via de volgende stappen:

 1. Haal de batterijklem van de minpool (-); 
 2. Haal vervolgens de batterijklem van de pluspool (+); 
 3. Draai de montagebeugel of klem los en haal de batterij uit het voertuig 
 4. Plaats de nieuwe batterij en zet hem weer vast met de beugel of klem 
 5. Bevestig de batterijklem op de pluspool (+) 
 6. Bevestig vervolgens de batterijklem op de minpool (-) 
 7. De auto is klaar om te starten 

Startkabels, een batterijbooster of een nieuwe batterij aanschaffen?     

Is uw batterij leeg en bent u op zoek naar een setje startkabels, een batterijbooster, druppellader of slimme lader? Of wilt u de batterij vervangen en bent u opzoek naar een nieuwe? Zoek dan niet verder. Bij Winparts kunt u al deze producten snel en gemakkelijk bestellen. U heeft keuze uit een ruim assortiment, zo vindt u altijd het product dat bij u en uw auto past.

Nog vragen? Neem contact op via klantenservice@winparts.be of bel naar 0380 833 78

Anderen bekeken ook: 

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 5% korting op je eerste bestelling.

,
We gebruiken cookies voor de beste gebruikerservaring. Lees meer..
OK