Maak je auto zomerklaar! De vakantie-checklist

06 Juli 2021
Maak je auto zomerklaar! De vakantie-checklist

De zomervakantie staat weer voor de deur. Het klinkt als muziek in de oren, maar uiteindelijk kan de voorbereiding flink wat (vakantie)stress opleveren. Gaat u dit jaar met de auto op vakantie? Besteed dan van tevoren wat aandacht aan de auto. Een goede voorbereiding kan flink wat stress voorkomen tijdens of net voor de reis. Het is dus tijd om de auto zomerklaar te maken! Maar hoe kun u het best de auto zomerklaar maken? In deze zomerklaar checklist vertellen wij hoe u dit het beste kunt doen.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Bandencheck

Stap 1 van de zomerklaar checklist is direct een belangrijke, namelijk de bandencheck. Om de auto zomerklaar te maken, raden wij het aan om de  autobanden goed te controleren op profiel en bandenspanning. Goede zomerbanden onder de auto zijn namelijk erg belangrijk, vooral als u een lange reis gaat maken naar uw vakantiebestemming. Heeft u nog geen zomerbanden onder uw auto? Dan raden wij het aan om deze nog voor uw vakantie aan te schaffen. Zomerbanden bieden meer veiligheid bij warme temperaturen in tegenstelling tot  all season banden of winterbanden. Zomerbanden zorgen bij temperaturen van boven de 15°C voor meer grip en een betere wegligging.

Heeft u al zomerbanden onder de auto? Dan raden wij het aan om nog de bandenspanning en de profieldiepte te controleren. Hoe u de bandenspanning kunt controleren, leest u in onze blog over  bandenspanning controleren. Mochten de banden niet de juiste spanning hebben, dan dient u ze op de juiste spanning te brengen. Dit kunt u doen bij het benzinestation, vaak kost dit € 0,50, vergeet dus niet om wat kleingeld mee te nemen. Ook kunt u ervoor kiezen om een eigen  bandenpomp aan te schaffen, deze bestelt u uiteraard eenvoudig bij Winparts. Met een eigen bandenpomp kunt u eenvoudig de banden thuis op de juiste spanning brengen. 

Naast de bandenspanning zult u ook de profieldiepte van de banden moeten controleren. De profieldiepte van uw band meet u met een  profielmeter. Wanneer de banden niet voldoende profiel hebben, kunnen de banden het water op de weg niet meer goed afvoeren wat tot aquaplaning kan leiden. De wettelijke minimale profieldiepte van uw banden mag daarom niet minder zijn dan 1,6 mm. Wij raden het echter aan om de banden te vervangen als het profiel minder dan 2 mm is. Ook raden wij het aan om een reservewiel en een  bandenreparatie set mee te nemen op uw reis, zo bent u ook voorbereid bij een lekke band. 

Vloeistofcheck

Uw auto zomerklaar maken? Controleer dan ook alle vloeistoffen van de auto. Hieronder valt onder andere de motorolie, de koelvloeistof en de ruitensproeiervloeistof. Deze vloeistoffen hebben een belangrijke functie in de auto, het is daarom ook belangrijk dat er altijd voldoende in de auto zit.

Motorolie controleren

Het oliepeil van de auto wordt vaak vergeten, ondanks dat het erg belangrijk is om deze regelmatig te controleren. Wanneer er onvoldoende  motorolie in de auto zit, zal de motor van de auto uiteindelijk vastlopen. Erg vervelend, maar ook vooral erg duur. Controleer het oliepeil daarom voor u op vakantie gaat, dit kunt u doen met een  oliepeilstok. Zit er onvoldoende motorolie in de auto? Dan zult u de motorolie direct moeten bijvullen. Benieuwd welke motorolie er in uw auto moet en hoe u deze bijvult? Dit kunt u allemaal lezen in  onze blog

Koelvloeistof controleren

Controleer voor u op vakantie gaat ook even de koelvloeistof. In principe zal koelvloeistof niet snel opraken. Toch is het erg vervelend als u tijdens uw reis stil komt te staan doordat er te weinig koelvloeistof in de auto zit. Check dus even of er voldoende koelvloeistof aanwezig is. Mocht dit niet zo zijn, vul het dan direct bij. Meer over koelvloeistof en hoe deze kunt bijvullen leest u in onze  blog.

Ruitenwisservloeistof controleren

Het controleren van de ruitenwisservloeistof is het laatste onderdeel van de vloeistoffencheck. Controleer of er voldoende  ruitenwisservloeistof in de auto aanwezig is, zeker als u richting het zuiden rijdt. De kans is namelijk groot dat u dat u tijdens uw reis te maken krijgt met flink wat insecten en vogeluitwerpselen op uw voorruit. Om uw autoruiten goed schoon te kunnen houden, heeft u ruitensproeiervloeistof nodig. Vul daarom het reservoir voor u op reis gaat. 

Heeft u nog de anti-vries ruitenvloeistof in het reservoir zitten? Dan raden wij het aan om deze te vervangen door een zomervariant. Zomer ruitenwisservloeistof is effectiever tegen insecten en vogeluitwerpselen. Ook raden wij het aan om wat extra ruitenwisservloeistof mee te nemen. Raakt de ruitenwisservloeistof op tijdens uw vakantie en u heeft geen nieuwe mee, dan kunt u tijdens het rijden de ruiten niet meer schoonmaken. Goed zicht tijdens het rijden is erg belangrijk. Controleer daarom ook direct even of de  ruitenwissers nog naar behoren werken. Voor het beste resultaat zult u ruitenwissers ongeveer één keer per jaar moeten vervangen. Heeft u dit al een lange tijd niet gedaan? Vervang ze dan nog even voor u op vakantie gaat. Ruitenwissers kunt u zeer eenvoudig op automodel bij Winparts bestellen.

Verlichtingscheck

Het controleren van de verlichting van uw auto hoort ook bij de zomerklaar checklist. Controleer de  verlichting van uw auto altijd voor u op reis gaat. Dit kunt u eenvoudig zelf doen. Start de auto en zet deze in de vrijstand. Zet vervolgens de  koplampen en alarmlichten aan en loop een rondje om de auto. Controleer ook de remlichten en de knipperlichten. Dit kunt u het best samen met iemand doen. Blijkt er een lampje stuk te zijn? Vervang deze dan nog even. Ook raden wij het aan om een extra setje  reservelampjes mee te nemen. Mocht er tijdens de reis een  lampje stuk gaan, dan kunt u die altijd even snel vervangen (scheelt ook weer eventuele boetes).

Remmencheck

Uw auto zomerklaar maken? Doe dan ook een remmencheck. Slijtage aan de remmen vindt geleidelijk plaats. Rijdt u vaak kleine afstanden of rijdt u een automaat, dan wordt deze slijtage versneld. Controleer of laat uw remmen controleren voordat u op reis gaat. Zeker als u naar heuvelachtige gebieden gaat waar een uitstekend werkende rem van levensbelang is. Blijken de remmen aan vervanging toe te zijn? Dan bestelt u voordelig nieuwe  remschijven en remblokken bij Winparts. Vervolgens kunt u ervoor kiezen om deze zelf te vervangen of dit door een garage te laten doen. 

Veiligheidscheck

Een ander belangrijk punt van de zomerklaar checklist is om te zorgen voor de juiste uitrusting. In Europa komen over het algemeen de verkeersregels wel overeen, maar toch zijn er een aantal belangrijke verschillen. Een belangrijk puntje is dat het per land verschilt wat de verplichte uitrusting is voor in uw auto. Zo bent u in Frankrijk bijvoorbeeld verplicht om een  alcoholtester bij u te hebben en in België is een  brandblusser verplicht (niet voor Nederlands kenteken). Benieuwd wat de verplichte uitrusting is voor het land waar u heen gaat? Lees dan een van onze blogs:

Bij Winparts vindt u een aantal handige  vakantiepakketten. Deze vakantiepakketten zijn per land samengesteld. U heeft keuze uit de standaard vakantiepakketten en de uitgebreide vakantiepakketten voor de landen;  BelgiëDuitslandFrankrijkItaliëKroatiëOostenrijk en Tsjechië. De standaard vakantiepakketten zijn voorzien van veiligheidsproducten die verplicht zijn. De uitgebreide vakantiepakketten bevatten de veiligheidsproducten die verplicht zijn, maar ook producten die sterk worden aangeraden. Een handige tip: pak deze verplichte artikelen als laatste in, zo kunt u er altijd snel bij.

Trekhaak check     

Maakt u tijdens uw reis gebruik van de trekhaak om bijvoorbeeld een fietsdrager te plaatsen of om een aanhanger of caravan te trekken? Dan raden wij het aan om van tevoren een trekhaakcheck te doen. Beschikt uw auto over een  afneembare trekhaak? Controleer dan eerst of deze goed is aangesloten. Controleer vervolgens de trekhaak aansluiting. De trekhaak aansluiting controleren kan in een paar eenvoudige stappen. Voor deze controle zult u wel even uw fietsdrager of aanhanger op de trekhaak moeten zetten. Verder heeft u de stekkeraansluiting en de stekkerdoos met eventueel een verloopstekker nodig. Koppel de aanhanger op de trekhaak en sluit de stekkers aan. Check vervolgens de verlichting van de aanhanger:  achterlichten, remlichten, knipperlichten en kentekenverlichting. Geen trekhaak op uw auto? Kijk dan eens of een dakkoffer wat voor u is. 

Vignetten

Als u door meerdere landen reist, raden wij het aan om van tevoren goed te controleren of u eventueel vignetten nodig heeft. Landen als Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië hebben Autobahnvignetten. Autobahnvignetten kunt u bij de snelweggrensovergangen kopen, maar u kunt ze ook eenvoudig van tevoren bestellen kopen of online bestellen bij onder andere de ANWB. Vervolgens dient u ze op de vooruit van uw auto te plakken. Lees meer over vignetten in  Zwitserland en Oostenrijk in onze blog.

Een anders soort vignet is het milieuvignet of ecovignet. Dit vignet komt steeds vaker voor. Met een milieuvignet mag u in bepaalde zones rijden die als doel hebben om de luchtkwaliteit te bevorderen. Is uw auto te oud of stoot deze teveel uit? Dan kan het voorkomen dat uw auto niet in aanmerking komt voor een milieuvignet. U mag dan de steden waar een milieuzone geldt niet in met uw auto. In Duitsland wordt door middel van een verkeersbord met de tekst 'Umweltzone' de milieuzone aangegeven. In onze blog  met de auto naar Duitsland kunt u uitgebreid lezen over het milieuvignet in Duitsland en waar deze verplicht is. Ook in Frankrijk geldt er een milieuvignet, ook wel Ecovignet of Crit’air genoemd. Lees in onze blog  met de auto naar Frankrijk meer over het ecovignet van Frankrijk.

Extra vakantietips!

De auto checken voor vakantie gelukt? Naast alle veiligheidschecks raden wij het ook aan om tijden de reis een aantal extraatjes mee te nemen. Zo is het natuurlijk belangrijk dat u uw rijbewijs, kentekenbewijs, verzekeringsbewijs (groene kaart) en een Europees schade formulier meeneemt. Ook is het verstandig om een reservesleutel mee te nemen, mocht u de sleutel per ongeluk kwijtraken.

Ook raden wij het aan om voldoende eten en drinken mee te nemen voor als u pech krijgt of in een file komt te staan. Wilt u lekkere gekoelde drankjes? Neem dan ook een  koelbox mee. Voor de rest is het altijd handig om een  USB-lader in de auto te hebben om de telefoon, navigatie of tablet op te laden. Reist u met kids? Dan is een  tablethouder voor aan de stoel ook ideaal, hiermee kunt u de kinderen lekker rustig houden. Uw auto zomerklaar maken is met al deze tips zo gedaan! Wij wensen u een plezierige en fijne reis.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 0380 833 78

Anderen bekeken ook: 

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden