Lambdasonde vervangen: lees het stappenplan hier

25 Februari 2022
Lambdasonde vervangen: lees het stappenplan hier

Een lambdasonde is een sensor die de brandstof-lucht verhouding meet. Dit meten is belangrijk voor de optimale verbranding in de motor waarbij zo min mogelijk schadelijke uitlaatgassen worden uitgestoten. Na verloop van tijd kan deze sensor echter minder gaan functioneren. Maar wat zijn de symptomen van een defecte lambdasensor en hoe vervang je deze? Dat en meer leest u in deze blog.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Wat is een lambdasonde?

Een  lambdasonde is een belangrijk onderdeel in het uitlaatsysteem van de auto. Maar wat is een lambdasonde nu precies en hoe werkt het eigenlijk? Een lambdasonde wordt ook wel een lambda sensor genoemd, het is namelijk een sensor die zich in de uitlaat van benzinemotoren bevindt. Deze sensor heeft als taak om het zuurstofgehalte in de uitlaatgassen te meten. De lambda sensor bestaat uit een keramische cilinder met een aantal draden aan het uiteinde. Deze draden zijn er om te verwarmen en om signalen door te geven aan de ECU, de computer van de auto.

Tegenwoordig beschikken de meeste auto’s over twee lambdasondes. Een daarvan zit voor de  katalysator en een erna. De sensor die tussen de katalysator en de motor zit meet de hoeveelheid zuurstof en zet dit om in een waarde. De waarde die de sensor doorgeeft, wordt ook wel de lambdawaarde genoemd. Met de informatie die de lambda sensor verstuurd, kan de computer (ECU) de brandstofverhouding (brandstof-lucht) samenstellen. Door deze juiste samenstelling ontstaat er een optimale verbranding in de motor waarbij zo min mogelijk schadelijke uitlaatgassen worden uitgestoten.

De lambdasonde zorgt ook voor een zo efficiënt mogelijke werking van de katalysator. De katalysator heeft als functie om schadelijke stoffen te verminderen en om te zetten in koolstofdioxide, stikstof en waterdamp. Wanneer de lambda sensor niet correct meer functioneert, zal de katalysator minder in staat zijn deze schadelijke stoffen om te zetten in minder schadelijke stoffen. En dit is uiteraard slecht voor het milieu.

Maar waarom heet deze sensor eigenlijk een lambdasonde? De lambdasonde heeft zijn naam te danken aan zijn functie; de verbrandingsluchtverhouding λ , ook wel bekend als lambda. Deze theorie houdt zich bezig met de beschrijving van de massaverhouding tussen lucht en brandstof in een verbrandingsproces.

Symptomen kapotte lambdasonde

Net als de meeste onderdelen van de auto, kan ook een lambdasonde de geest geven. Maar wat zijn de symptomen van een kapotte lambdasonde? Allereerst is het lastig aan te geven wat de levensduur van een lambda sensor precies is. De levensduur is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Een van deze factoren is de afstand die de auto aflegt. Rijdt u enkel korte afstanden met de auto, dan is de levensduur van de sensor vaak korter. Een andere factor die van invloed kan zijn, is de kwaliteit van de motorolie of de benzine. Wanneer deze van slechte kwaliteit zijn, is de kans aanwezig dat de sensor sneller defect gaat. Daarnaast is ouderdom uiteraard ook een van de voorkomende oorzaken. Deze sensoren zijn onderhevig aan een verouderingsproces. Hierdoor worden ze steeds iets trager, ze functioneren nog wel maar wel minder efficiënt. Hierdoor draait de motor vaak niet meer optimaal aangezien deze niet de juiste brandstof-luchtverhouding kan inregelen. Maar hoe herkent u een kapotte lambdasonde? Onderstaand een lijstje met symptomen die kunnen duiden op een defecte lambdasonde.

Symptomen van een kapotte lambdasonde kunnen zijn:

  • Waarschuwingslampje ‘Check Engine’ op het dashboard gaat branden.
  • Toename van het brandstofverbruik
  • Slecht motorvermogen.
  • Hoge uitlaatgasemissies.
  • Slechte werking van/of defecte katalysator.
  • De auto stottert of schokt (ook bij een warme motor).
  • Dynamica van het voertuig is afgenomen

Gevolgen kapotte lambdasonde

Een defecte lambdasonde is niet alleen vervelend aangezien deze vervangen moet worden. Maar het kan ook nog een aantal negatieve gevolgen voor de auto hebben. Zo kan de motor oververhit raken, kan er mechanische schade ontstaan aan bijvoorbeeld de katalysator of kan er interne en externe kortsluiting optreden. Een defecte lambdasonde kan er ook voor zorgen dat de auto meer brandstof gaat gebruiken. Daarnaast zal de katalysator meer schadelijke stoffen uitstoten wat weer slecht is voor het milieu. Wanneer u vermoedt dat de lambda sensor defect is of niet meer voldoende functioneert, is het dus van belang dat u deze zo snel mogelijk vervangt.

Wanneer lambdasonde vervangen?

We hebben zojuist een aantal symptomen genoemd die kunnen aantonen dat de sensor aan vervanging toe is. Merkt u een van deze symptomen, controleer dit onderdeel dan en vervang indien nodig. Daarnaast hebben we ook genoemd dat de sensor onderhevig is aan een verouderingsproces en steeds iets minder gaat functioneren. Om ervoor te zorgen dat de motor en de katalysator optimaal kunnen blijven werken, is het van belang dat de lambdasensor tijdens elke inspectie en na elke 30.000 km gecontroleerd wordt. De fabrikant van de auto geeft ook vaak een vervangingsinterval van dit onderdeel aan, dit kunt u controleren in het onderhoudsboekje van de auto.

Lambdasonde vervangen in 10 stappen

Wanneer de lambdasonde defect is, is het tijd om hem te vervangen. Maar hoe eenvoudig is een lambdasonde vervangen? Wanneer u een beetje technische kennis hebt, dan is dit zeker te doen. Hierbij is het wel belangrijk dat u de juiste sensor aanschaft. Bij Winparts kunt u dit eenvoudig doen met uw automodel. Voer deze in op onze website en de geschikte sensoren worden getoond. Zorg ervoor dat u het juiste gereedschap bij de hand hebt, dan kunt u de lambdasonde vervangen in 10 stappen.

1. Zorg ervoor dat de motor uit staat en is afgekoeld. Ook is het belangrijk dat de auto stevig staat en niet weg kan rollen. Open vervolgens de motorkap.

2. Lokaliseer de lambdasonde, hiervoor zult u eerst de bovenste motorafdekking los moeten halen.

3. Haal de bekabeling die aan de motor zit los en controleer deze op eventuele beschadigingen.

4. Nu kunt u de lambdasensor met geschikt  gereedschap losdraaien, de sensor vindt u in de uitlaatbocht. U kunt ook de bekabeling die u zojuist hebt losgemaakt volgen om bij de sensor te komen. Zit de sensor erg vast, dan kunt u wat kruipolie gebruiken.

5. Wanneer u een nieuwe lambdasonde wilt plaatsen, smeer dan eerst het schroefdraad in met de meegeleverde vet of pasta.

6. Vervolgens draait u de nieuwe sensor weer in de uitlaatbocht en zet deze vast met de fabrikant voorgeschreven aanhaalmoment. Over het algemeen worden lambdasonde met een 40 nm tot 60 nm aangedraaid. Hiervoor kunt u een  momentsleutel gebruiken.

7. Bevestig nu de elektrische bekabeling weer en steek de stekker in de stekker van de motorbekabelingboom.

8. Wis indien nodig het storingsgeheugen. Indien u geen diagnose apparaat heeft, kunt u dit bij een garage laten uitvoeren.

9. Monteer vervolgens de kap van de motorafdekking weer.

10. Start vervolgens de motor en laat deze stationair draaien. Controleer of de motor soepel draait en of er geen storingslampje meer brand.

Na het vervangen van de lambdasonde is het verstandig om een stuk te gaan rijden met de auto. De kans is aanwezig dat de motor niet direct soepel draait. De lambdasensor heeft namelijk wat tijd nodig om de juiste lambdawaarde te meten en door te geven aan de computer.  

Kosten lambdasonde vervangen

Het lastig om aan te geven hoe duur het vervangen van een lambdasonde precies is. Het hangt namelijk van meerdere zaken af. Zo is dit afhankelijk van onder andere het merk lambdasonde dat u kiest, het ene merk is voordeliger dan de anderen. Zo kunnen de prijzen uiteenlopen van € 50 tot wel € 200 per onderdeel. Ook kan het bestellen van een sensor bij een garage aanzienlijk duurder zijn dan wanneer u deze zelf online bestelt. Een andere factor is of u de sensor zelf gaat vervangen of dit bij een garage laat doen. Wanneer u zelf de lambdasonde vervangt bent u enkel de kosten kwijt voor het onderdeel en natuurlijk wat eigen tijd. Laat u het bij een garage doen dan zult u moeten betalen voor de arbeidskosten. Wanneer u zelf een beetje handig bent en kennis hebt van auto’s, dan is het zeker te doen om de sensor zelf te vervangen.

Lambdasonde reinigen

Wanneer de lambdasonde niet defect is, maar er wel afzetting aanwezig is, is het ook mogelijk om de lambdasonde te reinigen. Dit is ook een klusje dat u zelf kunt ondernemen. Hiervoor heeft u wel een staalborstel nodig, behandel de sensor ongeveer 5 à 10 minuten met de  staalborstel. Het is ook mogelijk om de sensor schoon te branden met een gasbrander. Enige ervaring met een gasbrander is wel vereist hiervoor, het kan namelijk een gevaarlijke operatie zijn. Een laatste optie is nog een lambdasonde te reinigen is om eens flink gas te geven met de auto. Het is hierbij wel belangrijk dat u dit op een afgelegen weg doen, zowel voor uw veiligheid als die van de medeweggebruikers.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 0380 833 78

Anderen bekeken ook:

Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 5% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden