Krassen op je auto? Zo verwijder je ze snel

21 Juli 2021
Krassen op je auto? Zo verwijder je ze snel

Te enthousiast de deur van de auto opengegooid of iets te krap geparkeerd? Helaas zijn krassen op de auto zo gemaakt. Een kras op de auto is een kleine schade, maar daarom zeker niet minder vervelend. Gelukkig kunnen de meeste krassen op de auto eenvoudig verwijderd worden. Hoe u een krasje verwijderd, leest u in deze blog!

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Krasje op auto   

Een krasje op de autolak is helaas zo gemaakt. Steenslag, de borstels van de wasstraat, een tak die is gevallen op de auto of een klein ongelukje kunnen al een krasje veroorzaken. Gelukkig kunnen de meeste krasjes eenvoudig verwijderd worden. Maar, voor u een kras van de auto kunt verwijderen, zult u eerst moeten vaststellen hoe diep de kras is. Autolak bestaat namelijk uit meerdere lagen, dus de kras kan voorkomen in één of meerdere van deze lagen. Hoe dieper de kras, hoe lastiger het is om deze kras te verwijderen.

De autolak bestaat dus uit meerdere lagen. De eerste laag is het metaal van de carrosserie zelf. Vervolgens komt er bovenop het metaal een laag met grondverf. Deze grondlaag heeft vaak een witte of grijze kleur en zorgt ervoor dat het metaal niet gaat roesten. Op deze grondlaag komt vervolgens de kleurlak, deze wordt in meerdere lagen aangebracht zodat het extra sterk is. Na de kleurlak volgt er nog een laag blanke lak, deze zal de kleurlak beschermen. 

Krassen verwijderen auto         

Zit de kras alleen in de blanke lak dan is deze eenvoudig weg te poetsen of te herstellen met een  lakstift. Zit de kras niet alleen in de blanke lak, maar ook door de kleurlak? Dan is het over het algemeen al lastiger om de kras te verwijderen. Wanneer de kras door de kleurlak heen is, dan zal de kras zichtbaar wit zijn. In dit geval is de grondverf die onder de kleurlak zit zichtbaar geworden. Diepe krassen wegpoetsen is mogelijk, maar compleet verwijderen is vaak lastig. 

Ondiepe krassen van de auto verwijderen is een klusje dat u zelf kunt uitvoeren. Bij diepe krassen kunt u ze ook zelf bewerken, maar de kans dat deze zichtbaar blijven is wel aanwezig. Heeft u diepe krassen op de auto, dan kunt u in sommige gevallen beter naar een herstelbedrijf gaan. Benieuwd of u de kras zelf kunt verwijderen? Dan hebben wij hier twee handige manieren om te controleren of de kras zelf te verwijderen is. 

  • Volg de kras in de autolak met uw nagel. Wanneer de nagel in de kras meeloopt, dan is de kras waarschijnlijk te diep om volledig te verwijderen. 
  • Smeer wat water op de kras met uw vinger, verdwijnt de kras bijna volledig? Dan kunt u de kras vaak eenvoudig verwijderen met polijstmiddel.           

Lichte of middeldiepe krassen verwijderen auto

Zitten er lichte of middeldiepe krassen op de auto, dan kunt u deze eenvoudig zelf wegpoetsen. Voor u start met het krassen verwijderen, is het belangrijk dat het te bewerken oppervlakte goed schoon is. Dit is belangrijk omdat vuil op de lak extra krassen kan veroorzaken, zeker als u over de lak gaat vegen. Het oppervlakte kunt u het best met een goede  autoshampoo schoonmaken. Wij raden het ook aan om de auto na te behandelen met speciale auto klei. Met deze klei worden de kleinste deeltjes vuil ook verwijderd. Wanneer de auto vuilvrij is, kunt u de volgende stappen volgen voor het verwijderen van krassen:

  • Schuur de kras met een P2000 schuurpapier. Spoel tussendoor het oppervlakte met water af. Is de kras dieper dan de blanke lak? Gebruik dan eerst P1500 en vervolgens P2000 schuurpapier.
  • Maak het oppervlakte met een nieuwe microvezeldoek schoon.
  • Breng vervolgens polijstmiddel aan op de kras en smeer deze uit met een polijstpad. Hoge kwaliteit polijstmiddel zijn onder andere:  Voodoo Ride All-in One, Meguiar’s Ultimate Compound en Autoglym Super Resin.
  • Polijst vervolgens de plek met een  polijstmachine op de laagste stand voor ongeveer 10 seconden. Zorg dat het polijstmiddel snel wordt opgepoetst.
  • Polijst vervolgens op een snelheid van 2000 rpm en beweeg de machine langzaam op en neer. Doe dit tot dat de plek niet meer dof is.
  • Maak het oppervlakte nogmaals schoon om de resten van het polijstmiddel te verwijderen. Doe dit zo snel mogelijk, dan geeft u de resten geen kans om aan de lak te hechten.
  • Behandel vervolgens het oppervlakte met goede  autowax. Dit zorgt voor een laagje bescherming over de lak.

Ook kunt u ervoor kiezen om de kras te behandelen met een  krasverwijderaar, ook wel scratch remover genoemd. De meeste krasverwijderaars kunt u gemakkelijk met de hand verwerken. Breng een kleine hoeveelheid aan op een microvezeldoekje. Poets vervolgens het oppervlakte in met roterende bewegingen en verwijder de restanten met een schone doek. Voor het mooiste resultaat, raden wij het aan om het oppervlakte na te behandelen met wax. Wil u de kras niet verwijderen maar enkel maskeren, dan kunt u ook gebruik maken van een lakstift of een  spuitlak

Diepe krassen verwijderen auto 

Zit er een diepe kras in de auto lak, dan ziet u vaak een witte of grijze streep. Dit betekent dat de kras door de blanke lak én door de kleurlak heen is. Een diepte kras moet u niet te lang laten zitten. De laklaag is namelijk zodanig aangetast dat de onderliggende grondlagen zichtbaar zijn. Deze grondlaag is niet bestand tegen de weersomstandigheden en de kras kan na verloop van tijd gaan roesten. U kunt met bovenstaand stappenplan proberen de kras zelf te verwijderen, maar de kans is groot dat deze alsnog zichtbaar is na het behandelen. Voor diepe en grote krassen kunt u het best naar een herstelbedrijf gaan.

Wilt u de kras niet verwijderen, maar maskeren? Dan kunt u gebruik maken van een lakstift. Gebruik de lak uit de lakstift alleen om de grondverf te camoufleren, gebruik dus niet te veel. Na het lakken kunt u ervoor kiezen om het oppervlakte wat egaler te maken. Dit kunt u doen met een krasverwijderaar.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 0380 833 78

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

,