Kosten besparen met de APK checklist!

06 April 2023
Kosten besparen met de APK checklist!

Als u deze blog leest, betekent het waarschijnlijk dat de APK van uw auto binnenkort verloopt en het tijd is voor de APK keuring. Bij de  APK keuring, wat staat voor algemene periodieke keuring, wordt gekeurd of uw auto voldoet aan alle APK-keuringseisen op het gebied van verkeersveiligheid, milieu en registratie.  

In deze blog vindt u een handige APK checklist en antwoorden op de meest gestelde vragen. Doorloop de checklist ruim voordat u naar de keuring gaat, vervang en los op wat u zelf kunt doen en bespaar veel geld!

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

APK checklist

Voor u de auto voor de APK laat keuren, kunt u zelf al een check doen en eventuele problemen aan uw auto zelf oplossen. Ga de checklist bij langs en vink af wat u gecheckt heeft en goed is. Zijn er punten die nog niet goed zijn? Lees dan verderop in deze blog onze handige tips en aanbevelingen om het zelf voordelig op te lossen.

▢  Controleer de vloeistoffen: Controleer de volgende vloeistoffen of ze nog op         peil zijn: motorolie, koelvloeistof, remvloeistof, stuurbekrachtiging olie en ruitenwisservloeistof. 

▢  Controleer de verlichting: Controleer of alle lampen werken, inclusief de koplampen, achterlichten, remlichten, knipperlichten, mistlampen en nummerplaatverlichting.

▢  Controleer de banden: Controleer of de banden voldoende profiel hebben en of er geen beschadigingen zijn. De minimale profieldiepte is 1,6 mm.

▢  Controleer de remmen: Test de remmen op werking en controleer of er geen beschadigingen zijn aan de remblokken of -schijven.

▢  Controleer de ruitenwissers en -sproeiers: Controleer of de ruitenwissers en -sproeiers goed werken en of de ruitenwisserbladen niet versleten zijn.

▢  Controleer de uitlaat: Controleer of er geen lekkages zijn in de uitlaat en of de uitlaat goed vastzit.

▢  Controleer de stuurinrichting: Test de stuurinrichting op speling en controleer of er geen beschadigingen zijn aan de stuurkogels of -huis.

▢  Controleer de schokdempers: Controleer of de schokdempers nog goed werken en of er geen lekkages zijn.

▢  Controleer de carrosserie: Controleer of er geen roestplekken zijn en of de carrosserie nog stevig is.

▢  Controleer de papieren: Zorg dat u de juiste papieren bij u heeft, zoals het kentekenbewijs, het keuringsbewijs en de verzekeringspapieren.

Dit zijn enkele belangrijke zaken om te controleren voordat u naar de APK-keuring gaat. Vergeet niet om regelmatig onderhoud aan uw auto te laten uitvoeren om problemen te voorkomen.

Tip: print deze pagina uit om de checkboxen met pen te kunnen afvinken.

Problemen oplossen

Bent u de APK checklist bij langs gegaan en zijn er punten die u niet heeft aangekruist? Dan is er waarschijnlijk een probleem wat opgelost moet worden. Wist u dat u de meeste zaken gemakkelijk en voordelig zelf op kunt lossen? Hieronder lichten we toe wat u zelf kunt doen om kosten te besparen. 

Vloeistoffen

Vul de volgende vloeistoffen bij als ze op zijn of niet voldoende op peil zijn:  motoroliekoelvloeistofremvloeistofstuurbekrachtiging olie en ruitenwisservloeistof. Vul uw automodel in op de website voor het juiste product voor uw auto. 

Verlichting
Er zijn verschillende problemen die kunnen leiden tot afkeur bij de APK-keuring als het gaat om verlichting. Enkele veelvoorkomende redenen zijn:

  1. Niet functionerende of ontbrekende koplampen, achterlichten, mistlampen, knipperlichten of kentekenverlichting: Vervang de defecte verlichtingsdelen.
  2. Verkeerd afgestelde koplampen: Dit kan leiden tot verblinding van andere weggebruikers of een verminderd zicht voor de bestuurder: Lees onze blog over het zelf afstellen van de koplampen.
  3. Verkleurde of gebarsten lenzen van de verlichting: Gebruik een koplamp polijstkit om de koplampen gemakkelijk te herstellen.
  4. Verkeerd geplaatste verlichting, zoals een mistlamp die niet aan de juiste zijde van de auto is gemonteerd: Zorg ervoor dat alle verlichting aan de juiste kant van de auto is geïnstalleerd en correct werkt.
  5. Een defecte reflector op de achterlichten: Vervang de defecte reflectoren.
  6. Beschadigde of ontbrekende bedrading van de verlichting: Vervang de bedrading van de verlichting, zodat deze weer naar behoren werkt. 

   

Banden

Er zijn verschillende problemen die kunnen leiden tot afkeur bij de APK-keuring als het gaat om banden. Enkele veelvoorkomende redenen zijn:

  1. De banden hebben niet de juiste bandenspanningPomp uw band(en) op.
  2. De banden hebben beschadigingen zoals scheuren, bobbels of deuken: Vervang de band(en) of plak deze. 
  3. De profieldiepte is minder dan 1,6 mm: Vervang de band(en).

Remmen

Er zijn verschillende problemen die kunnen leiden tot afkeur bij de APK-keuring als het gaat om de remmen van de auto. Enkele veelvoorkomende problemen zijn onder andere:

  1. Lekkages in de remleidingen: Vervang de remleidingen en verplaats deze indien nodig, zodat ze niet te dicht bij bewegende of hete onderdelen lopen. 
  2. Versleten remschijven en remtrommels: Als de remschijven of remtrommels te veel versleten zijn of beschadigd zijn, moeten deze worden vervangen. Als ze te dun zijn, moeten ze worden afgedraaid of ook worden vervangen.
  3. Versleten remblokken: Vervang de versleten remblokken.  Ze moeten minstens 1,5 mm dik zijn.
  4. Remmen in balans:  Als de remmen niet goed in balans zijn, moet de remdruk worden aangepast. Dit kan worden gedaan door de remdruk aan de ene kant van het voertuig te verhogen of aan de andere kant te verlagen.
  5. Beschadigde remslangen: Als de remslangen beschadigd, uitgedroogd of gebarsten zijn, moeten deze worden vervangen.
  6. Handrem werkt niet goed: Als de handrem niet goed werkt of te veel speling heeft, moet deze worden afgesteld of gerepareerd.

Ruitenwissers en -sproeiers

Er zijn verschillende problemen die kunnen leiden tot afkeur bij de APK-keuring als het gaat om de ruitenwissers en -sproeiers van uw auto. Enkele veelvoorkomende problemen zijn onder andere:

  1. De ruitenwisserbladen maken strepen of geluiden: Dit kan worden veroorzaakt door vuil op de bladen, versleten bladen, of een slechte pasvorm. Om het op te lossen, kunnen ruitenwissers worden schoongemaakt, vervangen of opnieuw gemonteerd.
  2. De ruitenwissers werken niet goed bij hoge snelheden: Dit kan worden veroorzaakt door versleten of beschadigde bladen, slechte motor prestaties of een slechte pasvorm. Om het op te lossen, kunnen de bladen worden vervangen of de motor en fittingen worden gecontroleerd.
  3. De ruitenwissers slaan delen van de voorruit over: Dit kan worden veroorzaakt door vuil op de voorruit of slechte bladprestaties. Om het op te lossen, kan de voorruit worden schoongemaakt of de bladen worden vervangen.
  4. De ruitenwissers werken helemaal niet: Dit kan worden veroorzaakt door een kapotte zekering, defecte motor of schakelaar, of een probleem met de bedrading. Om het op te lossen, kan de zekering worden vervangen, of de motor, schakelaar en bedrading kunnen worden gecontroleerd.
  5. De sproeiers werken niet: Dit kan worden veroorzaakt door een lege ruitensproeier flacon, verstopte sproeiers of een slechte pomp. Om het op te lossen, kan de ruitensproeier flacon worden bijgevuld, de sproeiers worden gereinigd of de pomp kan worden gecontroleerd en eventueel vervangen.
  6. De sproeiers spuiten vreemd of verkeerd: Dit kan worden veroorzaakt door verstopte of verkeerd afgestelde sproeiers of een slechte pomp. Om het op te lossen, kunnen de sproeiers worden gereinigd, afgesteld of vervangen, of de pomp kan worden gecontroleerd en eventueel vervangen.

Uitlaat

Er zijn verschillende problemen met de uitlaat die kunnen leiden tot afkeur bij de APK-keuring. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen:

  1. Roest aan de uitlaat: Vervang de onderdelen waar roest op zit. Als de uitlaat nog niet te ver is aangetast, kan de roest worden behandeld en kan er een beschermende coating worden aangebracht om verdere roestvorming te voorkomen.  
  2.  Lekkage aan de uitlaat: Als er lekkages zijn, moet de oorzaak van de lekkage worden vastgesteld en vervolgens worden gerepareerd. Als de uitlaat niet kan worden gerepareerd, moet deze worden vervangen.
  3. Geluidsoverlast: Als de uitlaat te veel lawaai maakt, moet de oorzaak worden vastgesteld en worden gerepareerd. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de demper of uitlaatpijp moet worden vervangen.
  4. Ontbrekende onderdelen: Als er belangrijke onderdelen ontbreken, moeten deze worden vervangen. Dit kunnen bijvoorbeeld klemmen, flenzen of rubbers zijn.

Stuurinrichting

Er zijn verschillende problemen die kunnen leiden tot afkeur bij de APK-keuring als het gaat om de stuurinrichting van de auto. Enkele veelvoorkomende problemen zijn onder andere:

  1. Het stuurwiel voelt los of slap aan: Controleer of de bouten die de stuurkolom op zijn plaats houden goed zijn aangedraaid. Mogelijk moeten deze worden vastgedraaid of vervangen. 
  2. Het stuurwiel trilt alleen bij het remmen: Dit kan duiden op kromme remschijven. Laat de remschijven vervangen of opnieuw machinaal bewerken om de trillingen te verminderen.
  3. Het stuurwiel is moeilijk te draaien: Controleer of de stuurbekrachtigingsvloeistof op peil is en vul deze indien nodig bij. Mogelijk is er ook een probleem met de stuurbekrachtigingspomp of het systeem, wat reparatie vereist.
  4. Het stuurwiel maakt rare geluiden, zoals piepen of kraken: Controleer of de stuurbekrachtigingsvloeistof op peil is en vul deze indien nodig bij. Mocht dit niet helpen dan kunnen er beschadigde onderdelen aanwezig zijn. Deze moeten vervangen worden. 

Schokdempers

Er zijn verschillende problemen die kunnen leiden tot afkeur van de APK als het gaat om de  schokdempers van een voertuig. Hieronder staan enkele veelvoorkomende redenen opgesomd:

  1. Lekkage aan de schokdempers: Als er lekkage is bij de schokdempers, moet het lekkende onderdeel worden vervangen en de schokdemper opnieuw worden gevuld met olie of gas.
  2. Versleten of beschadigde schokdempers: Versleten of beschadigde schokdempers moeten worden vervangen door nieuwe exemplaren die geschikt zijn voor uw voertuig. Bij Winparts vindt u deze gemakkelijk met het automodel. 
  3. Ontbrekende of beschadigde bevestigingen: Ontbrekende of beschadigde bevestigingen moeten worden vervangen of gerepareerd om ervoor te zorgen dat de schokdempers veilig en effectief werken.

Carrosserie

Er zijn verschillende problemen die kunnen leiden tot afkeur bij de APK-keuring als het gaat om de carrosserie van de auto. Enkele veelvoorkomende problemen zijn onder andere:

  1. Roestschade: Het is belangrijk om roestplekken op tijd te behandelen om verdere schade te voorkomen. Roest kan worden verwijderd door middel van schuren, stralen of chemisch behandelen. Vervolgens kan de beschadigde plek worden bijgewerkt en overgespoten.
  2. Slechte pasvorm: Een slechte pasvorm van het plaatwerk kan leiden tot afkeuring bij de APK. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om panelen die niet goed op elkaar aansluiten, of om deuren die niet goed sluiten. Een slechte pasvorm kan worden opgelost door het plaatwerk opnieuw af te stellen of te vervangen indien nodig.
  3. Ondoorzichtige ramen: Ondoorzichtige ramen kunnen leiden tot afkeuring bij de APK. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van beschadigingen aan de ruit, of van verkleuring of verweer van de raamfolie. Ondoorzichtige ramen moeten worden gerepareerd door middel van vervanging of door het aanbrengen van nieuwe raamfolie.

   

Veelgestelde APK vragen 

Een APK-keuring is voor veel automobilisten een bekend begrip, maar niet iedereen weet precies wat het inhoudt en wanneer het nodig is. Daarom beantwoorden we hieronder beknopt de meest gestelde vragen en vindt u de actuele  APK regelgeving

Wat zijn de kosten van een APK keuring?

De kosten voor een APK keuring kunnen per garage verschillen, maar de gemiddelde prijs ligt tussen de €40 en €60. Het is wel belangrijk om te weten dat er eventuele reparaties nodig kunnen zijn om het voertuig goed te keuren. Deze reparaties zijn niet inbegrepen in de kosten van de keuring. Door bovenstaande checklist af te gaan kunt u veel kosten besparen op eventuele reparaties. 

Wanneer moet ik mijn auto laten keuren?

De eerste APK-keuring moet plaatsvinden wanneer het voertuig vier jaar oud is. Daarna moet de auto jaarlijks gekeurd worden, behalve als het voertuig ouder is dan dertig jaar. In dat geval is de keuring om de twee jaar verplicht. De regels zijn wel anders voor benzineauto's, dieselauto’s maar ook voor bedrijfsauto’s. Bekijk de actuele apk regelgeving.

U krijgt tijdig bericht van het RDW wanneer uw auto voor de keuring moet. Ga van tevoren bovenstaande checklist alvast bij langs om kosten te besparen. 

Hoe lang mag mijn APK verlopen zijn?

Wanneer de APK verloopt, mag er niet meer met het voertuig gereden worden. De APK is geldig tot en met de laatste dag van de maand waarin de keuring heeft plaatsgevonden. Na deze datum is het voertuig niet meer APK-gekeurd en mag er niet meer mee gereden worden. Zorg dat u tijdig uw auto laat keuren! Op de website van het RDW kunt u vinden wanneer uw APK verloopt.

Hoe lang van tevoren moet ik mijn auto laten keuren?

De APK-keuring kan maximaal twee maanden voor de vervaldatum plaatsvinden. Het is aan te raden om tijdig een afspraak te maken voor de keuring, zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Wat heb ik nodig voor de APK-keuring?

Tijdens de keuring moet u een geldig legitimatiebewijs, kentekenbewijs en het voertuig zelf meenemen. Het is verstandig om eventuele reparatie facturen en het onderhoudsboekje ook mee te nemen, zodat de keurmeester een goed beeld heeft van de staat van het voertuig.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected].

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op uw eerste bestelling.