Koplamp vervangen kunt u zelf met deze 9 stappen!

18 Maart 2022
Koplamp vervangen kunt u zelf met deze 9 stappen!

De koplampen zijn belangrijke onderdelen van de auto, deze zorgen namelijk dat u altijd goed zicht heeft, maar ook goed gezien wordt door uw medeweggebruikers. Door ouderdom of oxidatie kunnen koplampen defect raken. Doet de verlichting het niet meer? Dan zal de koplamp vervangen moeten worden. Door de klus zelf uit te voeren kunt u een hoop kosten besparen. Wilt u weten hoe dit werkt? In deze blog vertellen we hoe u in 9 stappen zelf de koplamp kunt vervangen.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Het belang van goede koplampen

De koplampen zijn ontzettend belangrijke verlichtingsdelen van de auto. De koplampen zijn namelijk één van de meest belangrijke auto onderdelen waarmee de veiligheid wordt gewaarborgd. Deze verlichtingsdelen zitten aan de voorkant van de auto en zorgen ervoor dat u goed zicht op de weg heeft, maar ook dat u goed zichtbaar bent voor uw medeweggebruikers. Voornamelijk wanneer het donker, mistig of slecht weer is, zijn goede koplampen van groot belang. Maar ook overdag wordt het rijden met verlichting aangeraden. Overdag wordt de zichtbaarheid namelijk aanzienlijk vergroot wanneer u dimlicht of dagrijlicht voert.

Onder koplampen verstaan we dus de verlichtingsunits die op de voorzijde van de auto zijn gemonteerd. Sommige koplampen hebben meerdere soorten verlichting in één unit, bijvoorbeeld stadslicht, dimlicht, grootlicht en dagrijverlichting. Bij andere auto’s kunnen de verschillende verlichtingsdelen ook met aparte units worden geplaatst. De verschillende soorten verlichting die verplicht zijn aan de voorkant van de auto zijn:

 • Dimlicht
 • Stadslicht
 • Grootlicht
 • Knipperlicht

Verlichting die niet verplicht is, maar waar de meeste auto’s wel van zijn voorzien zijn:

Deze verschillende soorten verlichting worden dus in veel gevallen door de koplamp gevoerd. Een goede werking hiervan is ontzettend belangrijk voor de veiligheid, maar ook nog eens verplicht. Koplampen die niet goed werken, kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen en zullen daarom ook worden afgekeurd bij de APK. De koplampen moeten naar behoren werken en moeten goed zijn afgesteld. Wilt u weten hoe u zelf de koplampen kunt afstellen? Dit leest u in onze blog over  koplampen afstellen!

Benieuwd wanneer de koplampen vervangen moeten worden of hoe een defecte koplamp herkend kan worden? Lees dan gauw verder.

Koplamp kapot symptomen

Een defecte koplamp is soms moeilijk te herkennen wanneer u in de auto zit. Misschien valt het tijdens het rijden op dat uw zicht is verminderd, dit zal echter niet altijd goed op te merken zijn. Het is daarom erg belangrijk om regelmatig vanaf de buitenkant van de auto te controleren of de koplampen nog in goede staat zijn. U kunt dit doen door de koplampen aan te zetten en even voor de auto te gaan staan. Probeer de koplampen op meerdere standen te controleren, zoals dimlicht, stadslicht, grootlicht en de alarmlichten. Doet u dit in het donker, dan is een defect of minder presterende koplamp waarschijnlijk het makkelijkst te herkennen.

Een koplamp kan na verloop van tijd kapotgaan door bijvoorbeeld oxidatie, slijtage door ouderdom of door een ongeluk. Voor uw veiligheid, maar ook voor de veiligheid van uw medeweggebruikers is het belangrijk om een kapotte koplamp zo snel mogelijk te herkennen en vervangen. Bovendien kunt u hoge boetes ontvangen voor het rijden met een defecte koplamp. Controleer de verlichting van het voertuig daarom regelmatig! De symptomen van defecte koplampen zijn:

 • Wanneer u de koplampen aanzet, geven deze geen licht;
 • Het licht in de koplampen knippert of is zwak;
 • Er zit vocht in de koplamp;
 • De richting van de verlichting klopt niet.

Heeft u opgemerkt dat deze symptomen van toepassing zijn op uw koplampen? Dan kunnen er meerdere dingen aan de hand zijn. Controleer daarom de volgende zaken:

 • De behuizing
 • Het koplampglas
 • De autolamp in de koplamp

Is alleen het autolampje doorgebrand? Dan kunt u deze eenvoudig vervangen. Ook het koplampglas vervangen kunt u zelf doen. In het geval van een kapotte behuizing of een defecte koplamp door bijvoorbeeld een ongeluk, is het vaak verstandig om de hele koplamp te vervangen. De koplamp vervangen kunt u zelf doen aan de hand van een aantal stappen, welke we verderop in deze blog zullen bespreken. Het is eerst van belang om de juiste koplamp voor uw voertuig te kiezen. Maar hoe weet u welke koplamp u nodig heeft?

Welke koplamp heb ik nodig?

Bij Winparts is het zoeken van de juiste koplamp ontzettend makkelijk. U hoeft enkel uw automodel in te vullen, en de juiste koplampen voor uw voertuig worden getoond. Op de website kan gefilterd worden op  linker of rechter koplamp, maar kunt u ook kiezen voor een  koplamp set. Over het algemeen wordt aangeraden om beide koplampen altijd tegelijkertijd te vervangen zodat de verlichting en het zicht evenredig blijft. Na verloop van tijd kunnen koplampen dof worden. Plaatst u aan één kant een nieuwe koplamp, dan is de kans groot dan de ene koplamp nu feller schijnt dan de andere, dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken. Bovendien zullen koplampen gelijkmatig slijten en is het daarom sowieso verstandig om beide tegelijkertijd te vervangen, zodat u niet binnen korte tijd weer een reparatie uit hoeft te voeren.

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Geef hier uw chassisnummer (VIN) in:
info
U kunt achterop uw kenteken bewijs uw chassisnummer terugvinden.

Vlaams search

Vul uw chassisnummer (VIN) in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Zelf koplamp vervangen in 9 stappen

Gaat u de koplamp zelf vervangen? Dat kunt u zelf doen aan de hand van een aantal stappen. De stappen die u hieronder leest zijn niet voor elk voertuig toepasbaar. Het is namelijk per autotype en –merk verschillend, hoe makkelijk de koplamp vervangen is. Met een beetje geluk kunt u vanuit de motorkap bij de koplampen komen. Soms zal echter de gehele  bumper verwijderd moeten worden om de koplampen goed te kunnen bereiken. Kijk dus voorafgaand aan de klus goed in het instructieboekje van uw auto hoe dit werkt. De volgende stappen kunnen u helpen bij het vervangen van de koplamp:

 1. Wanneer u met de elektrische auto onderdelen bezig gaat, is het zaak om de  auto accu af te koppelen. Dit om kortsluiting te voorkomen en zodoende kunt u veilig te werk gaan
 2. Verwijder de grille van de voorkant van de auto. Zo zorgt u ervoor dat de koplamp makkelijker te bereiken is. 
 3. Als het goed is kunt u de bevestigingsbouten nu goed bereiken. Schroef deze los. 
 4. De koplamp is nu los en kan voorzichtig verwijderd worden van de beugels. 
 5. Wanneer u de koplamp verwijdert, zullen nog wel de kabels losgekoppeld moeten worden. Kijk goed hoe de kabels aangekoppeld zitten, zodat u deze weer op de juiste manier kunt aansluiten op de nieuwe koplamp.
 6. Zodra de kabels zijn losgekoppeld, kunt u deze gaan aansluiten op de nieuwe koplamp. 
 7. Plaats de nieuwe koplamp vervolgens voorzichtig in de beugels en schroef de bevestigingsbouten vast. 
 8. Wanneer u beide koplampen op deze manier heeft vervangen, kunt u de accu weer aansluiten en de grille monteren. 
 9. Controleer altijd of de koplampen goed werken op alle verschillende standen (bijvoorbeeld grootlicht, stadslicht en dimlicht). In de meeste gevallen moeten nieuwe koplampen opnieuw afgesteld worden. Als alles in orde is, kunt u weer veilig rijden!

Koplamp vervangen kosten

De kosten van koplampen vervangen kunnen aardig oplopen. Een set koplampen kost bij Winparts gemiddeld tussen de €80 en €500. Dit is natuurlijk afhankelijk van het automerk, origineel of aftermarket en de verschillende functionaliteiten die de koplamp moet bezitten. Daar bovenop komen nog de monteurskosten. Ook deze kosten verschillen nogal per autotype en automerk. Bij sommige auto’s zal namelijk de hele bumper verwijderd moeten worden, waar bij andere auto’s alleen de motorkap geopend hoeft te worden. Een prijsopgave geven van het vervangen van de koplampen is daarom erg lastig. Wilt u nou kosten besparen bij de garage? Zorg dan dat u de koplampen voordelig aanschaft bij Winparts en lever deze zelf aan.

De koplampen vervangen is echter een klus die u zelf kunt uitvoeren, mits u een beetje handig bent. Neem hier voldoende tijd voor en zorg dat u de juiste set koplampen aanschaft met onze automodelcheck. Gebruik bovenstaande 9 stappen of kijk video’s die specifiek voor uw auto zijn op YouTube. Wij hebben vertrouwen dat u dit zelf kunt!

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Geef hier uw chassisnummer (VIN) in:
info
U kunt achterop uw kenteken bewijs uw chassisnummer terugvinden.

Vlaams search

Vul uw chassisnummer (VIN) in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 0380 833 78

Anderen bekeken ook:  

Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden