Hoe moet ik de bandenspanning controleren?

16 Juni 2020
Hoe moet ik de bandenspanning controleren?

De bandenspanning controleren, eigenlijk moet u dit elke maand doen. De banden zijn het enige contact dat de auto heeft met het wegdek. De juiste bandenspanning is hierbij cruciaal, de juiste spanning zorgt namelijk voor comfort én veiligheid. Daarnaast zult u ook nog eens geld besparen, autobanden met een juiste bandenspanning zorgen er namelijk voor dat de auto minder brandstof verbruikt. Maar welke bandenspanning is nu het juiste voor uw auto? Dat leest u in deze blog!

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Welke bandenspanning is de juiste?

De autofabrikant stelt voor elke auto vast wat de bandenmaat is en welke bandenspanning daarbij hoort. Welke bandenspanning de juiste is voor uw auto, kunt u zien op de bandenspanningstabel, dit is een sticker in de auto. Deze sticker is vaak te vinden aan de binnenkant van het brandstofklepje, in de deurpost of achter de zonneklep. De bandenspanningstabel is ook te vinden in het instructieboekje van de auto. De bandenspanningstabel ziet er vaak uit zoals op het plaatje rechts. Hieronder wordt verder uitgelegd hoe u deze tabel kunt aflezen:

Oranje: Hier wordt de bandenmaat aangegeven. De bandenmaat kunt u controleren op de banden zelf. Uw auto kan geleverd zijn met verschillende bandenmaten. Gebruik vervolgens de informatie die achter deze bandenmaat staat.

Groen: Deze geeft de vooras of achteras aan bij een normale belasting: 1 tot 3 personen met weinig bagage. Het plaatje van de auto geeft aan of het de voorkant of de achterzijde betreft.

Geel: Deze geeft de vooras of achteras aan bij zware belasting: 3 of meer personen met veel bagage.

Blauw: Deze geeft de juiste bandenspanning aan. Hierbij ziet u drie waarden. De eerste is de waarde in bar, de tweede in psi en de derde in kPa. Zoals u ziet dienen de banden harder opgepompt te worden bij een zware belasting in de auto. Dit komt omdat de druk op de band toeneemt en de auto de band verder indrukt. Hierdoor is de profielafdruk op de weg niet optimaal meer en dient u de spanning te verhogen om dit te compenseren.

De bandenspanning is per as gelijk. Dit betekent dat beide voorwielen dezelfde bandenspanning hebben en beide achterwielen ook. De vooras en achteras kunnen wel verschillen.

Bandenspanning controleren

Het meten van de bandenspanning kunt u het beste periodiek doen, bijvoorbeeld om de 4 weken. Het is belangrijk dat u de banenspanning regelmatig controleert, aangezien er continu lucht uit de band ontsnapt. Het is in feite net een ballon, als u deze een week laat liggen zal de ballon steeds kleiner worden. Een autoband doet hetzelfde, maar wel in mindere mate. Met een  bandenmeter kunt u zelf de bandenspanning controleren. U kunt de bandenmeter bij een benzinestation gebruiken om de bandenspanning te controleren, maar u kunt er ook voor kiezen om zelf een bandenspanningsmeter aan te schaffen. Vaak bent u voordeliger uit met een eigen bandenmeter, aangezien u bij een benzinestation vaak 50 cent per keer moet betalen. Een bandenmeter bij Winparts bestelt u al vanaf € 1,95. Met een bandenmeter kunt u gemakkelijk thuis de bandenspanning controleren. Voor het meten van de bandenspanning zijn wel een paar punten belangrijk om rekening mee te houden:

 1.    Zorg dat u weet wat de juiste bandenspanning is;
 2.    Meet de spanning wanneer de band koud is;
 3.    De bandenspanning moet per as identiek zijn;
 4.    Spanning vooras en achteras kunnen wel verschillen;
 5.    Controleer of de ventieldopjes nog goed zijn, vervang defecte direct;
 6.    Draai de ventieldopjes na het meten er weer stevig op;
 7.    Controleer ook het reservewiel in de kofferbak.

Na het controleren van de bandenspanning weet u of uw banden de juiste bandenspanning hebben. Mochten ze niet de juiste bandenspanning hebben, dan dient u ze op de juiste spanning te brengen. 

Autobanden op de juiste bandenspanning brengen

Wanneer u de bandenspanning heeft gecontroleerd en deze niet juist is, dan zult u de banden op spanning moeten brengen. Dit kunt u doen met de bandenpomp bij het benzinestation. Vergeet niet om 50 centjes mee te nemen, het oppompen bij een benzine station kost namelijk vaak geld. Met de volgende instructies kunt u zelf de banden op de juiste spanning brengen:

 1. Controleer welke bandenspanning de juiste is;
 2. Wanneer u bij een benzinestation de banden op spanning wilt brengen, zult u de meter van de pomp op de juiste spanning moeten instellen; 
 3. Schroef het dopje van het ventiel af en plaats het mondstuk van de pomp op het ventiel aan. Houd het mondstuk net zo lang op het ventiel gedrukt tot de juiste spanning is bereikt. Wilt u de banden op spanning brengen met een voetpomp dan zult u de juiste bandenspanning op de manometer moeten aflezen. 
 4. Plaats na het op pompen van de band het dopje weer op het ventiel;
 5. Herhaal dit bij alle banden tot ze op de juiste bandenspanning zitten;
 6. Vergeet niet om ook regelmatig de reserveband op de juiste spanning te brengen;
 7. Controleer vervolgens na 4 weken de bandenspanning weer en breng indien nodig de banden op de juiste bandenspanning.

Voordelen juiste bandenspanning   

Een te lage of te hoge bandenspanning heeft negatieve gevolgen voor de prestaties. Dit geldt zowel voor  zomerbandenwinterbanden als all-season banden. Het eenmaal per maand de bandenspanning controleren en deze op de juiste spanning heeft een aantal voordelen. De juiste bandenspanning heeft een impact op de veiligheid, het milieu en de portemonnee. Wist u dat de juiste bandenspanning u wel tot 100 euro per jaar kan schelen? Hieronder benadrukken wij de voordelen van de juiste bandenspanning:

Hogere verkeersveiligheid

Wanneer de autobanden niet de juiste bandenspanning hebben, dan kan dit de verkeersveiligheid ernstig beïnvloeden. Goed opgepompte banden zijn veiliger omdat ze beter contact hebben met het wegdek. Bij een onjuiste bandenspanning maakt de band minder contact met het wegdek waardoor de auto minder grip en een slechtere wegligging heeft. Ook wordt de remweg verlengd wanneer u rijdt op zachte autobanden. Een correcte bandenspanning verhoogt de veiligheid op een aantal vlakken:

 •     Betere grip op de weg;
 •     Verkorte remafstand;
 •     Minder slijtage aan de banden;
 •     Minder kans op een klapband;
 •     Minder kans op slippen bij slecht weer;
 •     Auto reageert beter op stuurbewegingen;
 •     Te hoge of lage spanning zorgt voor mindere verende werking.

Beter voor het milieu

Banden met een juiste bandenspanning zijn beter voor het milieu. Banden met een juiste bandenspanning hebben een betere rolweerstand. Met een betere rolweerstand zal de auto minder brandstof verbruiken waardoor er ook minder CO2 wordt uitgestoten. Een juiste bandenspanning kan per jaar zo'n 40 kg CO2 uitstoot schelen. Ook zal een juiste bandenspanning ervoor zorgen dat de banden minder snel slijten. Er zal dus ook minder bandenslijtsel in het milieu terechtkomen. 

Kostenbesparing

Het hebben van de juiste bandenspanning kan ook leiden tot kostenbesparing. Doordat de rolweerstand beter is, wordt er minder brandstof gebruikt. Over een jaar gezien kan dit 1 tankbeurt schelen, dat is al snel tussen de € 40 en € 60. Bovendien bespaart u geld op de kostprijs van nieuwe banden. Een foute bandenspanning zorgt namelijk voor een snellere slijtage van de banden.

 Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 0380 833 78

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

,
We gebruiken cookies voor de beste gebruikerservaring. Lees meer..
OK