Hoe kan ik zelf het brandstoffilter vervangen?

01 Maart 2022
Hoe kan ik zelf het brandstoffilter vervangen?

Een auto is voorzien van allerlei filters, waarvan het brandstoffilter een hele belangrijke is. Net zoals de andere filters van de auto, zal ook het brandstoffilter soms aan vervanging toe zijn. Maar hoe herkent u een verstopt brandstoffilter en wanneer moet deze worden vervangen? In deze blog bespreken we hoe u een verstopt filter snel kunt herkennen, wanneer u deze moet vervangen en hoe u dit gemakkelijk zelf kunt uitvoeren.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Wat is een brandstoffilter?

Elke diesel- en benzineauto is voorzien van een  brandstoffilter. Voor een dieselmotor heet dit een dieselfilter en voor een benzinemotor heet dit een benzinefilter. Dit filter is ervoor gemaakt om de brandstof, voordat deze wordt geïnjecteerd in de motor, te reinigen. De diesel en de benzine die u tankt bij een tankstation is in principe gefilterd, maar toch kunnen er nog steeds vuil, vocht of andere ongewenste deeltjes in de brandstof terechtkomen.

Wanneer de brandstof niet gefilterd wordt of het brandstoffilter niet goed functioneert, kunnen vuil, vocht en andere deeltjes ongehinderd de motor binnendringen. Dit zou kunnen zorgen voor schade aan onder andere de  brandstofpomp en de injectoren. De kosten voor het vervangen van deze onderdelen kunnen hoog oplopen. Zorg er daarom voor dat er een goed functionerend brandstoffilter in uw auto zit en dat u deze regelmatig controleert en indien nodig vervangt. De geïnjecteerde brandstof blijft op deze manier zo schoon mogelijk.

Het vervangen van brandstoffilters is een belangrijk onderhoudsaspect. Fabrikanten geven vaak een indicatie van de levensduur van een brandstoffilter, maar dit kan variëren afhankelijk van het type brandstof en de kwaliteit ervan. Vervangende brandstoffilters dienen idealiter een origineel onderdeel te zijn, om garantie op de werking te verzekeren. Een niet-passend of inferieur filter kan de doorstroming van brandstof belemmeren, waardoor er geen brandstof bij de motor komt, wat leidt tot startproblemen of een haperende motor.

Het is belangrijk om te onthouden dat wanneer een brandstoffilter zijn capaciteit om brandstof door te laten verliest, de prestaties van het voertuig aanzienlijk verminderen. Regelmatig onderhoud en tijdige vervanging van het filter voorkomen dat vuildeeltjes en sediment vanuit de tank de motor bereiken. Hierdoor blijft de motor schoon en functioneert deze efficiënter. Het negeren van dit onderhoud kan leiden tot verminderde prestaties en uiteindelijk tot dure reparaties als gevolg van schade. Daarom is het van cruciaal belang om de staat van het brandstoffilter in de gaten te houden en deze te vervangen voordat problemen ontstaan. Het is belangrijk om verstopping van het brandstoffilter zo snel mogelijk te herkennen. Wilt u weten hoe u dit kunt herkennen? Hier zullen we verder op ingaan en laten u stap voor stap zien wat u kan doen.

Symptomen brandstoffilter verstopt

Wanneer het filter verzadigd of zelfs helemaal verstopt is geraakt, kan dat ervoor zorgen dat er vervuilde brandstof in de motor terechtkomt, wat kan leiden tot ernstige motorschade. Daarnaast kan een verstopt filter veroorzaken dat er niet voldoende brandstofstroom is voor injectie in de motor. Dit kan de motorprestaties ernstig beïnvloeden. Het is dus erg belangrijk om een verstopt brandstoffilter zo snel mogelijk te herkennen. De symptomen die aanduiden dat het brandstoffilter verstopt is en vervangen moet worden zijn onder andere:

 • Weinig vermogen;
 • Motorprestaties worden minder;
 • De motor werkt niet stabiel of is schokkerig;
 • Brandstofverbruik neemt toe;
 • Motor start niet.

Heeft u bovenstaande symptomen opgemerkt? Controleer dan het brandstoffilter en vervang deze indien nodig. Over het algemeen is het is verstandig om het brandstoffilter met een frequente interval te vervangen. Het beste is om dit jaarlijks te doen, of bijvoorbeeld om de 50.000 tot 70.000 gereden kilometers. Vaak wordt het brandstoffilter ook al vervangen tijdens de  grote onderhoudsbeurt. Kijk in de handleiding van uw auto voor de juiste instructies bij uw voertuig.

Brandstoffilter reinigen

Een brandstoffilter dat verstopt is geraakt, kan gereinigd worden. Dit kunt u doen met een zogeheten persmondstuk. Het schoonmaken van een filter wordt echter sterk afgeraden. Tijdens het schoonmaken van de papierlagen in het filter is de kans groot dat deze kapot gaan. Wanneer de papieren laagjes kapot zijn, is het filter niet meer bruikbaar. Misschien heeft u dit niet eens door en plaatst u het filter terug, deze is echter al onbruikbaar geworden. We raden het daarom altijd aan om een brandstoffilter te vervangen en niet te reinigen. Een nieuw brandstoffilter is absoluut niet duur, de meesten kosten tussen de € 10 en € 25. Een nieuw filter is bij Winparts erg voordelig en kan een hoop gedoe besparen. Benieuwd wat de kosten voor een brandstoffilter voor uw auto zijn? Check het met onze handige voertuigcheck!

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Geef hier uw chassisnummer (VIN) in:
info
U kunt achterop uw kenteken bewijs uw chassisnummer terugvinden.

Vlaams search

Vul uw chassisnummer (VIN) in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

 

Brandstoffilter vervangen

Het brandstoffilter vervangen is een eenvoudige taak, dit kunt u gemakkelijk zelf uitvoeren. Dit kan nogal schelen in de kosten die de garage hiervoor rekent. Wanneer u de klus zelf uitvoert, kunt u het nieuwe brandstoffilter voordelig aanschaffen bij Winparts. Het brandstoffilter vervangen kost u nu enkel nog wat tijd. Het nieuwe brandstoffilter zal u rond de € 25 kosten — de meeste brandstoffilters liggen rond deze prijs.

Het oude brandstoffilter kan voor diverse problemen zorgen in de werking van een voertuig. Dit essentiële onderdeel filtert de brandstof voordat deze de motor bereikt, om ervoor te zorgen dat er geen vuil of sediment meekomt dat de werking kan beïnvloeden. Vergeet niet dat de brandstof, of het nu gaat om benzine of diesel, schoon moet zijn om de motor optimaal te laten functioneren. Met name bij een brandstoffilter diesel is dit cruciaal, gezien de aard van dieselbrandstof, die zwaarder en dikker is. Vuilophoping onderin de tank kan leiden tot verstoppingen als er te lang met een oud filter wordt doorgereden, wat ernstige schade aan de motor kan veroorzaken. Check daarom het brandstoffilter regelmatig.

Voordat u begint met deze klus, is het belangrijk om te bepalen of u een benzine- of dieselfilter nodig heeft. Heeft u moeite met het uitkiezen van het juiste filter? Eventueel kunt u hier onze handige voertuigcheck voor gebruiken. Ga vervolgens na of het brandstoffilter onder de  motorkap zit, of onder de auto. Hier zijn geen stelregels voor, dit is afhankelijk van het automerk en type. Zit het brandstoffilter onder de auto? Zet de auto dan op een  brug, of krik deze omhoog met een garagekrik of potkrik. Het is in dit geval wel belangrijk dat de auto wordt ondersteund door  assteunen zodat u zo veilig mogelijk te werk kunt gaan. Een eenvoudige taak, maar een belangrijke stap voor goed onderhoud van uw auto.

Staat de auto klaar? Hieronder kunt u kiezen voor een stappenplan voor het vervangen van een dieselfilter of het vervangen van een benzinefilter. Kijk snel welke voor u van toepassing is!

Brandstoffilter dieselvoertuig vervangen in 6 stappen

Hieronder vindt u 6 eenvoudige stappen om het brandstoffilter te vervangen van een diesel.

 1. Kijk waar het dieselfilter zit. Bij een dieselmotor is het filter vaak onder de motorkap, achter de  accu te vinden.
 2. De brandstofleidingen zitten met klemmen aan het dieselfilter geklikt. Kijk goed hoe dit vastzit, zodat u het filter en de leidingen straks weer op de juiste manier kunt aansluiten.
 3. Voordat u de leidingen loshaalt, is het verstandig om er een opvangbak bij te pakken waar de brandstof in opgevangen kan worden. Zodra u de leidingen losmaakt, kan hier namelijk nog brandstof uitkomen.
 4. Haal de leidingen los. Let goed op dat de diesel niet met uw huid of ogen in aanraking komt. Draag eventueel handschoentjes en een veiligheidsbril om dit te voorkomen.
 5. Haal het dieselfilter los en vervang deze door de nieuw filter.
 6. Sluit de leidingen weer op de juiste manier aan en de klus is geklaard!

Brandstoffilter benzinevoertuig vervangen in 6 stappen

Gaat u het brandstoffilter vervangen van een benzinemotor? Dan kunt u onderstaande 6 stappen hierbij gebruiken.

 1. Bij de benzinemotoren is het filter vaak te vinden aan de onderkant van de auto, vaak zit deze ongeveer ter hoogte van de bestuurdersstoel.

 2. Voordat u de brandstofleidingen van het filter losmaakt, is het belangrijk om hier een opvangbak onder te plaatsen. Zet eventueel ook een veiligheidsbril op en gebruikhandschoenen. Er zit nog benzine in de leidingen die u gaat losmaken. Het is erg belangrijk dat contact met de ogen en huid wordt voorkomen.

 3. Een benzinefilter heeft een ingang en uitgang. Kijk goed hoe deze gemonteerd zit voordat u de bevestigingen loshaalt.

 4. Maak de bevestigingen los en verwijder het filter.
 5. U kunt vervolgens het nieuwe benzinefilter plaatsen op dezelfde manier als dat deze loskwam.
 6. Bevestig de leidingen weer op de juiste manier en u bent weer klaar om te gaan.

Kosten vervangen brandstoffilter

Eerder in deze blog zeiden we al dat een nieuw brandstoffilter niet een duur onderdeel is om te vervangen. Denk bij de aanschaf van een nieuw filter aan een bedrag tussen € 10 en € 25, afhankelijk van het merk en type auto dat u heeft. Hierin zit natuurlijk ook nog verschil in de kwaliteit en merk van het onderdeel. Gaat u het brandstoffilter zelf vervangen? Dan hoeft u hier alleen nog wat tijd voor uit te trekken. Laat u het liever bij de garage doen? Houd er dan rekening mee dat hier nog arbeidskosten bovenop komen wanneer uw filter vervangen moet worden. De monteurs zullen nog ongeveer een halfuur tot een uur bezig zijn met het vervangen van het brandstoffilter. Deze kosten kunnen ergens tussen de € 60 tot € 100 euro uitkomen, bovenop de prijs van het filter. Bij de grote beurt wordt de brandstoffilter ook vervangen wanneer deze verstopt zit. Dit kunnen dure reparaties worden.

Meer weten? U kunt ons team altijd mailen met uw vraag. We reageren zo spoedig mogelijk.

Anderen bekeken ook:

Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Veelgestelde vragen

Wat kost het vervangen van een brandstoffilter? 

De kosten voor het vervangen van een brandstoffilter kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk en model van het voertuig, het type brandstoffilter, en waar u de vervanging laat uitvoeren (bij een dealer, een onafhankelijke garage, of doe-het-zelf).  Het is altijd een goed idee om prijsoffertes te krijgen van meerdere garages of dealers in uw omgeving om de beste deal te vinden. Sommige garages bieden pakketdeals of kortingen aan als u meerdere onderhoudstaken tegelijkertijd laat uitvoeren. 

Wat als je het brandstoffilter niet vervangt? 

Het niet vervangen van een brandstoffilter volgens de aanbevolen onderhoudsintervallen kan leiden tot verschillende problemen met de prestaties en betrouwbaarheid van uw voertuig. Een vervuild of verstopt brandstoffilter beperkt de stroom van brandstof naar de motor, wat verschillende negatieve effecten kan hebben. Denk aan: verminderde motorprestaties, startproblemen, stotterende motor, slechte brandstofefficiëntie, potentiële schade aan andere onderdelen en een verhoogd risico op verstoppingen.

Hoe lang gaat een benzinefilter mee? 

De levensduur van een brandstoffilter (ook wel benzinefilter genoemd bij benzinevoertuigen) kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals het type voertuig, de kwaliteit van de gebruikte brandstof, en de rijomstandigheden. Over het algemeen raden autofabrikanten aan om het brandstoffilter elke 20.000 tot 40.000 kilometer te vervangen, hoewel sommige moderne voertuigen ontworpen zijn met brandstoffilters die bedoeld zijn om de gehele levensduur van het voertuig mee te gaan zonder vervanging. 

Is het erg om zonder een brandstoffilter te rijden? 

Ja, het is erg schadelijk om zonder een brandstoffilter te rijden. Het brandstoffilter speelt een cruciale rol in het brandstofsysteem van een voertuig door verontreinigingen uit de brandstof te filteren voordat deze naar de motor wordt geleid. Zonder een brandstoffilter zouden deze verontreinigingen — zoals vuil, roestdeeltjes en andere verontreinigingen die in de brandstof kunnen voorkomen — rechtstreeks in de motor terechtkomen. Dit kan leiden tot verschillende ernstige problemen.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden