Hoe kan ik zelf het brandstoffilter vervangen?

01 Maart 2022
Hoe kan ik zelf het brandstoffilter vervangen?

Een auto is voorzien van allerlei filters, waarvan het brandstoffilter een hele belangrijke is. Net zoals de andere filters van de auto, zal ook het brandstoffilter soms aan vervanging toe zijn. Maar hoe herkent u een verstopt brandstoffilter en wanneer moet deze worden vervangen? In deze blog bespreken we hoe u een verstopt filter snel kunt herkennen, wanneer u deze moet vervangen en hoe u dit gemakkelijk zelf kunt uitvoeren.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Wat is een brandstoffilter?

Elke diesel- en benzineauto is voorzien van een  brandstoffilter. Voor een dieselmotor heet dit een dieselfilter en voor een benzinemotor heet dit een benzinefilter. Dit filter is ervoor gemaakt om de brandstof, voordat deze wordt geïnjecteerd in de motor, wordt gereinigd. De diesel en de benzine die u tankt bij een tankstation is in principe gefilterd, maar toch kunnen er nog steeds vuil, vocht of andere ongewenste deeltjes in de brandstof terechtkomen.

Wanneer de brandstof niet gefilterd wordt of het brandstoffilter niet goed functioneert, kunnen vuil, vocht en andere deeltjes ongehinderd de motor binnendringen. Dit zou kunnen zorgen voor schade aan onder andere de  brandstofpomp en de injectoren. De kosten voor het vervangen van deze onderdelen kunnen hoog oplopen. Zorg er daarom voor dat er een goed functionerend brandstoffilter in uw auto zit en dat u deze regelmatig controleert en indien nodig vervangt. De geïnjecteerde brandstof blijft op deze manier zo schoon mogelijk.

Na verloop van tijd kan het brandstoffilter verzadigd of zelfs verstopt raken. Dit kan ervoor zorgen dat het filter niet meer goed functioneert. Het is daarom belangrijk om verstopping van het brandstoffilter zo snel mogelijk te herkennen. Wilt u weten hoe u dit kunt herkennen? Hier zullen we verder op ingaan.  

Symptomen brandstoffilter verstopt

Wanneer het filter verzadigd of zelfs helemaal verstopt is geraakt, kan dat ervoor zorgen dat er vervuilde brandstof in de motor terechtkomt, wat kan leiden tot ernstige motorschade. Daarnaast kan een verstopt filter veroorzaken dat er niet voldoende brandstofstroom is voor injectie in de motor. Dit kan de motorprestaties ernstig beïnvloeden. Het is dus erg belangrijk om verstopping zo snel mogelijk te herkennen. De symptomen die aanduiden dat het brandstoffilter verstopt is en vervangen moet worden zijn onder andere:

 • Weinig vermogen;
 • Motorprestaties worden minder;
 • De motor werkt niet stabiel of is schokkerig;
 • Brandstofverbruik neemt toe;
 • Motor start niet.

Heeft u bovenstaande symptomen opgemerkt? Controleer dan het brandstoffilter en vervang deze indien nodig. Over het algemeen is het is verstandig om het brandstoffilter met een frequente interval te vervangen. Het beste is om dit jaarlijks te doen, of bijvoorbeeld om de 50.000 tot 70.000 gereden kilometers. Vaak wordt het brandstoffilter ook al wel vervangen tijdens de  grote onderhoudsbeurt. Kijk in de handleiding van uw auto voor de juiste instructies bij uw voertuig.

Brandstoffilter reinigen

Een brandstoffilter die verstopt is, kan gereinigd worden. Dit kunt u doen met een zogeheten persmondstuk. Het schoonmaken van een filter wordt echter sterk afgeraden. Tijdens het schoonmaken van de papierlagen in het filter is de kans groot dat deze kapot gaan. Wanneer de papieren laagjes kapot gaan, is het filter niet meer bruikbaar. Misschien heeft u dit niet eens door en plaatst u het filter terug, deze is echter al onbruikbaar geworden en functioneert helemaal niet meer. We raden het daarom altijd aan om een brandstoffilter te vervangen en niet te reinigen. Een nieuw brandstoffilter is absoluut niet duur, de meesten kosten tussen de € 10 en € 25. Een nieuw filter is bij Winparts erg voordelig en kan een hoop gedoe besparen. Benieuwd wat de kosten voor een brandstoffilter voor uw auto zijn? Check het met onze handige automodelcheck!

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Geef hier uw chassisnummer (VIN) in:
info
U kunt achterop uw kenteken bewijs uw chassisnummer terugvinden.

Vlaams search

Vul uw chassisnummer (VIN) in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

 

Brandstoffilter vervangen

Het brandstoffilter vervangen is een eenvoudige klus, dit kunt u gemakkelijk zelf uitvoeren. Dit kan nogal schelen in de kosten die de garage hiervoor kan rekenen. Wanneer u de klus zelf uitvoert, kunt u het brandstoffilter voordelig aanschaffen bij Winparts. Het brandstoffilter vervangen kost u nu enkel nog wat tijd.

Voordat u begint met deze klus, is het belangrijk om te bepalen of u een benzine- of dieselfilter nodig heeft. Heeft u moeite met het uitkiezen van het juiste filter? Eventueel kunt u hier onze handige automodelcheck voor gebruiken. Ga vervolgens na of het brandstoffilter onder de  motorkap zit, of onder de auto. Hier zijn geen stelregels voor en is afhankelijk van het automerk en type. Zit het brandstoffilter onder de auto? Zet de auto dan op een  brug, of krik deze omhoog met een garagekrik of potkrik. Het is in dit geval wel belangrijk dat de auto wordt ondersteund door  assteunen zodat u zo veilig mogelijk te werk kunt gaan.

Staat de auto klaar? Hieronder kunt u kiezen voor een stappenplan voor het vervangen van een dieselfilter of het vervangen van een benzinefilter. Kijk snel welke voor u van toepassing is!

Brandstoffilter dieselvoertuig vervangen in 6 stappen 

Hieronder vindt u 6 eenvoudige stappen om het brandstoffilter te vervangen van een diesel.

 1. Kijk waar het dieselfilter zit. Bij een dieselmotor is het filter vaak onder de motorkap, achter de  accu te vinden.
 2. De  brandstofleidingen zitten met klemmen aan het dieselfilter geklikt. Kijk goed hoe dit vastzit, zodat u de filter en de leidingen straks weer op de juiste manier kunt aansluiten.
 3. Voordat u de leidingen loshaalt, is het verstandig om er een  opvangbak bij te pakken waar de brandstof in opgevangen kan worden. Zodra u de leidingen losmaakt, kan hier namelijk nog brandstof uitkomen. 
 4. Haal de leidingen los. Let goed op dat de diesel niet met uw huid of ogen in aanraking komt. Draag eventueel ook handschoentjes en een veiligheidsbril om dit te voorkomen. 
 5. Haal het dieselfilter los en vervang deze door de nieuwe variant. 
 6. Sluit de leidingen weer op de juiste manier aan en de klus is geklaard!

Brandstoffilter benzinevoertuig vervangen in 6 stappen 

Gaat u het brandstoffilter vervangen van een benzinemotor? Dan kunt u onderstaande 6 stappen hierbij gebruiken.

 1. Bij de benzinemotoren is het filter vaak de vinden aan de onderkant van de auto, vaak zit deze ongeveer ter hoogte van de bestuurdersstoel. 
 2. Voordat u de brandstofleidingen van het filter losmaakt, is het belangrijk om hier een opvangbak onder te plaatsen. Zet eventueel ook een  veiligheidsbril op en gebruik handschoenen. Er zit nog benzine in de leidingen die u gaat losmaken. Het is erg belangrijk dat contact met de ogen en huid wordt voorkomen. 
 3. Een benzinefilter heeft een ingang en uitgang. Kijk goed hoe deze gemonteerd zit voordat u de bevestigingen loshaalt. 
 4. Maak de bevestigingen los en verwijder het filter.
 5. U kunt vervolgens het nieuwe benzinefilter plaatsen op dezelfde manier als dat deze loskwam. 
 6. Bevestig de leidingen weer op de juiste manier en u bent weer klaar om te gaan.

Kosten vervangen brandstoffilter

Eerder in deze blog zeiden we al dat een nieuw brandstoffilter niet een duur onderdeel is om te vervangen. Denk bij de aanschaf van een nieuw filter aan een bedrag tussen € 10 en € 25, afhankelijk van het merk en type auto dat u heeft. Hierin zit natuurlijk ook nog verschil in de kwaliteit en merk van het onderdeel. Gaat u het brandstoffilter zelf vervangen? Dan hoeft u hier alleen nog wat tijd voor uit te trekken. Laat u het liever bij de garage doen? Houd er dan rekening mee dat hier nog arbeidskosten bovenop komen. De monteurs zullen nog ongeveer een halfuur tot een uur bezig zijn met het vervangen van het brandstoffilter. Deze kosten kunnen ergens tussen de € 60 tot € 100 euro uitkomen, bovenop de prijs van het filter!

Anderen bekeken ook:

Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden