Hoe kan ik roest van mijn auto verwijderen?

17 Januari 2023
Hoe kan ik roest van mijn auto verwijderen?

Roest verwijderen van uw auto? Wees hier snel bij! Wanneer u niet meteen actie onderneemt, kan roestvorming uiteindelijk gaten in het metaal veroorzaken. Het is dus belangrijk om beginnende roest snel te behandelen. Roest verwijderen kan u eenvoudig zelf doen, mits het beginnende roestplekken zijn. Hoe u het beste roest kunt verwijderen van de auto en hoe u de auto kunt beschermen tegen corrosie, leest u in deze blog!


Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Hoe roest verwijderen auto?       

Beginnende roest verwijderen kunt u eenvoudig zelf doen. Laat u roest te lang zitten, dan zal het alleen maar toenemen. In het ergste geval ontstaan er gaten in het  plaatwerk van de auto. U kunt roest bij een professional laten verwijderen, maar wanneer het beginnende roestplakken zijn, dan kunt u dit eenvoudig zelf doen. Zelf roest verwijderen doet u eenvoudig met het volgende stappenplan:

  1. Inspecteer als eerst waar de corrosie zich precies bevindt. Kijk hierbij ook naar de lastig te bereiken plekken zoals de wielkasten en de onderkant van de auto. 
  2. Bepaal in hoeverre de autolak is aangetast door de roest. Dit kunt u doen door zachtjes met een schroevendraaier of ander gereedschap tegen de oppervlakte aan te drukken. U kunt dan zien of het metaal volledig is doorgeroest of alleen de oppervlakte is aangetast. 
  3. Zit de corrosie alleen op de oppervlakte? Dan kunt u dit zelf verwijderen. Ga hier eerst met een staalborstel overheen en werk het vervolgens af met schuurpapier. Schuur het stuk metaal blank tot op 3 cm rondom de roestplek. Bij schuurpapier geldt de volgende regen: hoe hardnekkiger de corrosie, hoe grover het schuurpapier moet zijn. 
  4. Soms blijft er na het schuren nog wat corrosie zitten. De laatste resten roest kunt u verwijderen door  roestverwijderaar op het oppervlak te smeren. Deze chemische middelen verwijderen roest door het op te lossen. 
  5. Schuur de plek voorzichtig opnieuw met een fijn schuurpapier. Na het schuren kunt u gebruik maken van autoplamuur of polyesterplamuur. Na elke laag plamuur, afhankelijk van hoe diep de plek is, dient u de oppervlakte goed glad te schuren (na uitharding).
  6. Breng een autolak primer aan op de plek. Schuur deze licht op met een zeer fijn schuurpapier. Let op! Sommige mensen lakken de auto niet af na de primer. De primer is luchtdoorlatend en zal daarmee geen bescherming bieden aan het metaal. Als u de auto niet aflakt, dan komt de roest vrij snel weer terug. Daarnaast zorgt de primer ervoor dat de lak beter hecht aan het metaal. Deze stap is daarom erg belangrijk!
  7. Spuit de bewerkte oppervlakte over met spuitlak. Weet u niet zeker welke kleur uw voertuig precies heeft? De kleurcode is vaak te vinden in de deuropening of aan de binnenkant van het tankdopje of de motorkap. U kunt de code ook op andere plekken in de auto vinden. Lees dan onze blog: “ Zo vind je de kleurcode van de autolak!”.

U weet nu hoe u zelf de roest verwijderen kunt van uw auto. Maar hoe ontstaat roest aan de auto eindelijk? En hoe is dat te voorkomen? Hieronder geven we antwoord op deze vragen. Lees snel verder!

Hoe ontstaat auto roest?  

Roest aan de auto ontstaat door een chemische reactie genaamd oxidatie. Oxidatie ontstaat wanneer het staal van de auto wordt blootgesteld aan zuurstof en water. Zuurstof en ijzer zullen na verloop van tijd atomair (op atomen niveau) gaan hechten. Door deze hechting ontstaat de nieuwe verbinding genaamd ijzeroxide. Water versnelt het oxidatie proces, zeker wanneer het zout bevat (bijvoorbeeld in zeewater). 

Zout is een geleider die het roestproces extra kan versnellen. Ook pekel of het zout van een vingerafdruk kunnen corrosie aan de auto veroorzaken en versnellen. Het zout vreet vaak ongezien aan de laklaag. Roest aan auto’s komt daarom ook veel voor in sneeuwrijke regio’s. 

Het aanvreten gebeurt vooral wanneer in de lak al een aantal gaatjes en deuken zitten. Het water en zout gaan vaak in deze beschadigingen zitten, waardoor er roest kan ontstaan. Het enige wat roest nodig heeft om te ontstaan aan de auto zijn; zuurstof, water en toegang tot het naakte metaal. Nu weet u hoe roest op de auto ontstaat, maar hoe kunt u het voorkomen? Lees snel verder!

Hoe auto roest voorkomen?   

Roest voorkomen op de auto is altijd beter dan genezen. Gelukkig kunt u eenvoudig corrosie voorkomen op een aantal manieren. Hieronder leggen we u uit hoe u voorkomt dat er roest op de auto ontstaat:

1. Tectyleren of underbody coating

Is uw auto gevoelig voor corrosie? Dan kunt u gebruik maken van  Tectyl of underbody coating.  Het gebruiken van Tectyl wordt ook wel tectyleren genoemd. Tectyl en underbody coating zijn antiroestmiddelen die de auto met een olieachtige laag beschermt tegen roest. U kunt het antiroestmiddel over de lak heen sprayen of met een kwast de onderkant mee in smeren ter bescherming.

2. Auto inspecteren

Roest ontstaat het vaakst in de wielkasten. Deze worden snel vies en worden vaak over het hoofd gezien bij de wasbeurt. Hierdoor blijft er modder en vocht in de wielkasten achter, wat de lak van de auto aantast. Om ernstige corrosie te voorkomen, raden wij aan om de wielkasten regelmatig te inspecteren met een  zaklamp. Het is wel belangrijk dat de wielkasten schoon zijn om dit goed te kunnen bekijken.

Corrosie komt vaak voor op plekken waar verschillende onderdelen aan elkaar vastzitten . Door frictie van de bewegende onderdelen slijt de lak eerder. Normaliter zorgt de laklaag voor de beveiliging tegen roest. Plekken waar de lak is beschadigd, zullen dus sneller gaan roesten. Inspecteer daarom ook de onderkant van de auto. De onderkant heeft het vaak het zwaarst te voorduren. Vooral in de winterperiode wanneer er veel met pekel wordt gestrooid.

3. Auto poetsen en in de wax

Het is belangrijk dat u uw auto regelmatig poetst om het vuil van uw auto te verwijderen en zo roest te voorkomen. Zorg er vervolgens voor dat u de auto in de  wax zet. Een waxlaag zorgt voor een extra beschermlaag voor uw autolak. De wax zorgt er ook voor dat er minder zuurstof en vocht bij het metaal kan komen. Daarnaast kan vuil minder goed hechten, waardoor vuil sneller weer van uw lak te verwijderen is.

De wax kunt u makkelijk over de lak heen smeren. Hiermee is uw auto (tijdelijk) beschermt tegen weersinvloeden en roest. Op onze website heeft u een ruime keuze uit verschillende soorten wax. Neem daarom snel een kijkje in!

                            

We raden ook aan om de onderkant van de auto regelmatig schoon te spuiten. Vooral in de winter is dit verstandig. Dit kunt u doen met een tuinslang of een hogedrukspuit. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om even langs de wasstraat te gaan.

3. Repareren beschadigingen

U kunt uw auto ook beschermen tegen roest door beschadigingen aan de lak direct te repareren. Krassen in de auto door bijvoorbeeld een ongeluk, moet u op tijd repareren. Als de kras erg diep is, dan is het metaal van de auto onbeschermd. Door regen kan hier al vrij snel roest ontstaan. Zorg er daarom voor dat de kras zo snel mogelijk wordt gerepareerd en wordt voorzien van een nieuwe laklaag. Benieuwd hoe u  zelf een kras verwijderen kunt? Lees dan onze blog!

4. Auto ontvochtiger   

Roest kan zich ook in het interieur van de auto vormen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen kunt u gebruik maken van een  auto-ontvochtiger of vochtvreters. Een vochtvreter onttrekt vocht uit de lucht en slaat dit op. Zoals al eerder is genoemd, ontstaat roest door vocht. Een ontvochtiger is daarom een handig en goedkoop middel om dit te voorkomen. Bekende ontvochtigers zijn bijvoorbeeld de  Pingi’s. Wilt u weten hoe u nog meer vocht uit het interieur kunt krijgen? Lees dan onze blog: “ Last van vocht in de auto”.

Roestverwijderaar gebruiken

Heeft u alle stappen ondernomen om roest te voorkomen, maar blijven er nog roestplekken op de auto zitten? Gebruik dan een roestverwijderaar om de laatste roest te verwijderen. Breng vervolgens om en om wat autoplamuur aan en schuur dit voorzichtig fijn. Breng vervolgens een autoprimer aan en laat dit drogen. Als laatst kunt u de plek in dezelfde kleur als uw auto spuiten met een spuitlak.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden