Hoe kan ik roest van mijn auto verwijderen?

13 November 2017
Hoe kan ik roest van mijn auto verwijderen?

Op een dag ziet u het: een bruine roestplek op uw prachtige wagen. Als u nu niets doet, wordt het alleen maar erger, tot er zelfs gaten vallen. Het is dus belangrijk om beginnende roest snel te behandelen. Roest verwijderen kunt u zeker zelf doen, mits de het nog niet vergevorderd is. Hoe u uw auto het best kan beschermen tegen corrosie en hoe u roest verwijderen kan wordt in dit artikel uitgelegd. 

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Hoe roest verwijderen auto?       

Wanneer u ziet dat er roestplekken op de auto zitten, is het tijd om actie te ondernemen. Laat u de roest te lang zitten, dan zal de roest alleen maar toenemen tot er zelfs gaten in het plaatwerk van de auto komen te zitten. U kunt roest bij een professional laten verwijderen, maar wanneer het beginnende roestplakken zijn dan kunt u dit eenvoudig zelf verwijderen. Hieronder leest u een stappenplan voor het roest verwijderen van de auto:

  1. Allereerst moet u de corrosie lokaliseren. Inspecteer uw schone auto op eventuele roest. Kijk hierbij ook naar de lastige plekken zoals de wielkasten en de onderkant van de auto. Vervolgens is het belangrijk om te bepalen in hoeverre de de lak is aangetast. Dit kunt u doen door zachtjes met een schroevendraaier of ander gereedschap tegen het oppervlakte te drukken. U kunt dan zien of het metaal volledig is doorgeroest of alleen het oppervlakte is aangetast.
  2. Afhankelijk van de locatie en diepte van de roestplek, kunt u de roest verwijderen. Als het volledig doorgeroest is, kunt u het beste bij de garage langsgaan. Corrosie aan de oppervlakte kunt u met een staalborstel en vervolgens schuurpapier verwijderen. Bij schuurpapier geldt de volgende regel: hoe hardnekkiger de corrosie, hoe grover het schuurpapier dient te zijn. Schuur het stuk metaal blank tot op 3 cm rondom de roestplek.
  3. Na schuren is het mogelijk dat er nog wat is blijven zitten. Om de laatste resten roest te verwijderen dient u het oppervlakte in te smeren met een roestverwijderaar. Deze chemische middelen verwijderen roest door het op te lossen. Goede roestoplossers van onder andere Rustyco kunt u bestellen bij Winparts.
  4. Vervolgens moet u de plek voorzichtig opschuren met fijn schuurpapier. Na het schuren kunt u gebruik maken van autoplamuur of polyesterplamuur. Na elke laag plamuur die u opbrengt, dit is afhankelijk van hoe diep de plek is, dient u de oppervlakte goed glad te schuren (na uitharding).
  5. Breng autolak primer aan op de plek en schuur deze licht op met zeer fijn schuurpapier. Let op: sommige mensen lakken de auto niet af na de primer. De primer is luchtdoorlatend en zal daarmee geen bescherming bieden voor het metaal en de roest zal daarmee snel terugkeren. Om te voorkomen dat er nieuw roestvorming op treedt is het nemen van stap 6, het aflakken erg belangrijk.
  6. Vervolgens kunt u het bewerkte oppervlakte overspuiten met lak. Dit kunt u ook laten doen door een professional. Uiteraard wilt u de juiste kleur op uw auto, om kleurverschil en oneffenheden te voorkomen. Het juiste kleurnummer van de lak kunt u vinden op het registratieplaatje in uw auto. Deze is vaak te vinden in de deuropening of aan de binnenkant van het tankdopje of de motorkap.

In bovenstaande stappenplan is uitgebreid uitgelegd hoe u het best roest van de auto kan verwijderen. Maar hoe ontstaat roest aan de auto eigenlijk? En hoe is dat te voorkomen. 

Hoe ontstaat roest aan de auto?  

Roest aan de auto kan ontstaan door oxidatie. Als uw auto wordt blootgesteld aan de buitenlucht kan er oxidatie ontstaan. De oxidatie ontstaat doordat het staal van uw auto wordt blootgesteld aan zuurstof en water. Zuurstof en ijzer zullen na verloop van tijd atomair (atomen) gaan hechten. Door deze hechting ontstaat de nieuwe verbinding genaamd ijzeroxide. Water is voor ijzeroxide een perfecte katalysator die het proces versnelt, zeker wanneer het zeewater (zout) betreft. Zout is een geleider die het roestproces extra kan versnellen. Ook pekel of het zout van een vingerafdruk kunnen corrosie aan de auto veroorzaken en versnellen. Het zout vreet vaak ongezien aan de laklaag, roest aan auto's komt daarom ook veel voor in sneeuwrijke regio's. Het aanvreten gebeurt vooral wanneer in de lak al een aantal gaatjes en deuken zitten. Het water en zout gaan vaak in deze beschadigingen zitten, waardoor er roest kan ontstaan. Hete enige wat roest nodig heeft om te ontstaan aan de auto is; Zuurstof, water en toegang tot het naakte metaal. 

Hoe roest voorkomen?    

Roest aan de auto, het lijkt er soms vanzelf te ontstaan zonder dat u er iets aan kunt doen. Maar dit is niet zo, het is zeker mogelijk om de auto te beschermen tegen het ontstaan van roest. En hierbij geldt zeker dat het voorkomen beter is dan het genezen. Om roest aan de auto te voorkomen kunt u een aantal zaken ondernemen zoals de auto inspecteren, de auto regelmatig goed poetsen en waxxen, zo snel mogelijk beschadigingen repareren en voorkomen dat de auto vochtig is. Hieronder leggen we al deze punten nog even uitgebreid uit: 

1. Auto inspecteren

Roest ontstaat het vaakst in de wielkasten. Deze worden snel vies en worden vaak over het hoofd gezien bij de wasbeurt. Hierdoor blijft modder en vocht lang in de wielkasten achter en tast het de lak aan. Om ernstige corrosie te voorkomen, raden wij aan om de wielkasten regelmatig te inspecteren, dit kunt u bijvoorbeeld met een  zaklamp doen. Het is wel belangrijk dat de wielkasten schoon zijn om dit goed te kunnen bekijken. Indien uw auto gevoelig is voor roest in de wielkasten kunt u extra bescherming aanbrengen, bijvoorbeeld  tectyl of underbody coating.

Corrosie komt ook vaak voor op plekken waar verschillende onderdelen aan elkaar vast zitten. Door de frictie van bewegende onderdelen slijt de lak eerder. Normaliter zorgt de laklaag voor de beveiliging tegen roest. Plekken waar de lak beschadigd is, zal dus sneller gaan roesten. Inspecteer ook zo nu en dan de onderkant van de auto. De onderkant van de auto heeft het vaak zwaarst te verduren, zeker in de winterperiode waar er regelmatig met pekel wordt gestrooid. 

2. Auto poetsen en in de wax zetten 

Het is belangrijk dat u uw auto regelmatig poetst en deze dan direct in de  wax zet. Een waxlaag zorgt voor een extra bescherming van uw autolak. De lak zorgt er ook voor dat er minder zuurstof en vocht bij het metaal kan komen. Ook zorgt het ervoor dat vuil minder goed hecht en daardoor is het vuil sneller weer van uw lak te verwijderen.

De wax kunt u makkelijk over de lak heen smeren en uw auto is (tijdelijk) beschermt tegen weersinvloeden en roest. Er zijn veel verschillende soorten wax voor uw auto, zo is bestaan er onder andere sprays, pasta’s en crèmes. Bekende autowax merken zijn  MeguiarsTurtle WaxSonax en Auto Glym.

                            

Ook is het verstandig om, vooral in de winterperiode, de onderkant van de auto regelmatig schoon te spuiten. Dit kunt u doen met een tuinslang of een hogedrukspuit. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om de auto te laten wassen bij een wasstraat.

3. Repareren beschadigingen  

Een andere manier om roest te voorkomen is door kleine beschadigingen aan uw auto direct te repareren. Rijdt u bijvoorbeeld met uw auto ergens tegenaan? Zorgt er dan voor dat de schade wordt gerepareerd en wordt voorzien van een nieuwe laklaag. Benieuwd hoe u een kras kan verwijderen? Lees dan onze blog:  Kras op auto verwijderen.

4. Auto ontvochtiger    

Om oxidatie in het interieur te voorkomen kunt u gebruik maken van een  auto-ontvochtiger of vochtvreters. Deze onttrekt vocht aan uit de lucht en slaat dit op. Zoals al eerder genoemd ontstaat roest door vocht. Een ontvochtiger is dus een handig en goedkoop middel om dit te voorkomen. Bekende ontvochtigers zijn bijvoorbeeld de  Pingi’s. Voor een paar euro heeft u er één. Voor meer oplossingen om vocht uit het interieur te krijgen kunt u de blog:  last van vocht in de auto lezen.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 0380 833 78

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

,