Heeft mijn auto een distributieriem of -ketting?

13 November 2017
Heeft mijn auto een distributieriem of -ketting?

Een kapotte distributieriem of –ketting kan flinke schade toebrengen aan uw motor. Breekt de riem, dan kan de hele motor vastlopen. De schade die dan optreedt, kan oplopen tot duizenden euro’s. Vervang de distributieriem dus op tijd. Maar hoe doe je dat? Wanneer moet deze riem vervangen worden? Hoe herken je een versleten distributieriem? En wat gaat het kosten? Dit wordt in dit artikel uitgelegd.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Heeft mijn auto een distributieriem of distributieketting?

De ene auto een riem en de andere een ketting. Maar wat is het verschil nu precies? De distributieriem is een getande riem. De motor van de meeste moderne auto’s beschikken over een distributieriem. Een riem is gemaakt van een sterk soort kunststof. Dankzij dit materiaal is de riem soepel en sterk. Tegenwoordig vaker gebruik gemaakt van een riem dan van een ketting. Dit heeft te maken met het steeds compacter worden van de motoren. Ook worden de motoren vaak lichter uitgevoerd. Een riem is ook stiller dan een ketting. Om al deze reden wordt er vaak voor een riem gekozen. Sommige auto’s hebben echter een distributieketting. Een ketting bestaat uit schakels en is gemaakt van gehard staal. Dankzij het materiaal is een ketting duurzamer dan een riem en hoeft deze minder vaak vervangen te worden. De riem of ketting drijft via de krukas de nokkenas aan die vervolgens weer de inlaatkleppen en uitlaatkleppen bedienen. Zonder riem of ketting kan de motor niet draaien omdat anders de kleppen niet op het juiste moment worden geopend en gesloten.

Het is belangrijk om te weten of uw auto een distributieriem of distributieketting heeft. De ketting is namelijk onderhoudsvrij, terwijl op de riem een vervangingsinterval van toepassing is. Onder aan deze blog vind u ook een lijst met automerken en types. In deze lijst staan alle auto’s met een distributieketting. Staat uw auto niet in het lijstje? Dan heeft uw auto waarschijnlijk een distributieriem. Wilt u zeker weten of uw auto een distributieriem of distributieketting heeft? Raadpleeg dan het instructieboekje van uw auto.

Wanneer moet ik een distributieriem of -ketting vervangen? 

Het is lastig om precies te bepalen wanneer een distributieriem vervangen moet worden. Dit hangt onder andere af van het merk en type auto dat u heeft. Elke merk en type wordt namelijk met een andere motor en riem geleverd. Een richtlijn voor het vervangen van de distributieriem is na 60.000 tot 120.000 gereden kilometers. Zoals u ziet, is dit een ruime schattig. Daarom is belangrijk om de riem regelmatig visueel te inspecteren en te controleren op eventuele slijtage.

Een distributieketting kan een stuk langer meegaan dan een riem. Een distributieketting is in principe onderhoudsvrij en kan soms wel meer dan 300.000 km meegaan. Toch raden wij aan om deze ketting af en toe goed te inspecteren. Het kan namelijk voorkomen dat de kettingspanner niet meer goed werkt. Werkt de spanner niet meer goed, dan zal de ketting los gaan liggen. Het kan ook voorkomen dat de ketting is uitgerekt en deze slap komt te hangen. Wanneer de ketting namelijk te slap komt te hangen, verspringt deze een of meerdere tanden. Dit kan ernstige schade toebrengen aan de auto. Dit is ook vaak te herkennen aan een ratelend geluid in de motor. Vervang deze dan zo snel mogelijk. Lees ook:  mijn auto maakt een tikkend / ratelend geluid voor meer advies over een ratelend en tikkend geluid van de auto.

Hoe herken ik een versleten distributieriem of -ketting?          

Een versleten distributieriem is te herkennen aan een aantal punten. Slijtage is te herkennen aan scheuren, deukjes of versnipperingen. Ook is een versleten riem te herkennen aan een slepend geluid uit de motor. Wanneer u dit hoort, raden wij aan om te inspecteren of de riem is beschadigd of is uitgerekt. Soms kan de riem een tand verspringen door een te lage spanning. Dit kunt u merken doordat de auto ineens veel minder vermogen heeft of extreem veel brandstof verbruikt.

Een versleten distributieketting kunt u herkennen aan een schurend geluid. Wanneer de ketting is uitgerekt, zal deze tegen de behuizing aankomen. Een losse ketting is vaak te wijten aan de spanners en geleiders die versleten zijn waardoor de ketting gaat klapperen.     

Hoe moet ik een distributieriem vervangen?         

Een ketting hoeft in tegenstelling tot een riem vrijwel nooit vervangen te worden. Daarom wordt hieronder alleen uitgelegd hoe een riem vervangen moet worden.

Wij raden aan om bij het vervangen van de distributieriem ook direct de  waterpomp mee te vervangen. De waterpomp slijt namelijk vaak evenredig aan de riem. Het tegelijkertijd vervangen scheelt geld en tijd in de toekomst. Want mocht de waterpomp alsnog na het vervangen van de riem defect raken, dan moet de hele distributieriem ook weer los. Dat is veel werk (als u het zelf doet) of duur (als u het laat doen).

Hieronder wordt in een aantal stappen uitgelegd hoe u een distributieriem kan vervangen. Dit kan afwijken per merk en type auto. Over het algemeen zit de procedure voor het vervangen er echter als volgt uit:

Stap 1: Bestel de onderdelen die je nodig hebt. Een  complete set is vaak het goedkoopste en bevat een riem,  spanrollen en een spanner met een waterpomp.   

Stap 2: Draai de krukas bij zodat deze op één lijn staat met het motorblok. Dit is belangrijk om de nieuwe riem te kunnen aanbrengen.     

Stap 3: Verwijder de slangen en onderdelen rondom de riem. Zo kunt u de riem gemakkelijk verwijderen.

Stap 4: Haal vervolgens de regelschroeven van de spanrol los.

Stap 5: Haal nu de riem eraf. Dit is ook het moment om de waterpomp te vervangen. Als het goed is, kunt u hier nu gemakkelijk bij. Het vervangen van de waterpomp zelf stelt niet zo veel voor. Draai de bouten los en verwijder de pomp. Verwijder vervolgens de oude  pakking of resten van oud afdichtingsmiddel en maak het bevestigingsvlak schoon. Vervang de pakkingen door nieuwe en bevestig de nieuwe waterpomp.

Stap 6: Breng de nieuw riem aan. Let hierbij op de markeringen. De markering van de krukas moet naar het bovenste dode punt wijzen. De markering van de nokkas staat op dezelfde lijn als die van het blok zelf en is vaak ook te herkennen door een bovenste dode punt markering.           

Stap 7: Zet de spanrollen weer goed en draai de krukas minimaal tweemaal rond. Hierna moet de riem strak langs de spanrol lopen.  

Stap 8: Controleer of alle markeringen juist staan.

Kosten distributieriem of -ketting vervangen     

Uiteraard brengt een distributieriem vervangen kosten met zich mee. Wanneer u de riem op tijd vervangt voordat hij stuk gaat, kunnen de kosten meevallen. De kosten lopen vaak pas hoog op als u met een versleten riem blijft doorrijden. Dat kan bij een vastgelopen motor oplopen tot duizenden euro’s. Vervang een versleten distributieriem dus op tijd.

Een distributieriem of -ketting kunt u zelf vervangen. Dit is een stuk goedkoper dan het laten vervangen bij een garage. Het preventief laten vervangen van de distributieriem bij een garage kan al snel oplopen tot € 500. Dit is echter ook afhankelijk van het merk en type auto.

Het aanschaffen van een losse distributieriem hoeft zeker niet duur te zijn. Een losse distributieriem kunt u bij Winparts al bestellen vanaf €6. Een set kunt u al bestellen vanaf €21. In de meeste sets zit een riem, spanrol en een waterpomp. Een losse distributieketting kunt u bij Winparts al bestellen vanaf €21. Een  compleet kettingset koopt u al vanaf €65. De meeste sets bevatten een distributieketting, een spanner, een geleiderail en een pakkingsset. Uiteraard verschilt dit per set. Sommige zijn ook voorzien van bijvoorbeeld tandwielen en keerringen. Kijk voor alle sets op winparts.be. Vul uw automodel in om de geschikte producten voor uw auto te zien.

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

selecteer handmatig

Auto's met distributieketting of distributieriem


MerkTypeBouwjaar / opmerktingRiem of ketting
Alfa 159 Ketting
Alfa Brera 2.2 en 3.0 benzine Ketting
Audi 1.4 TSI  Ketting
Audi 1.4 TFSI Ketting
Audi 1.4 TFSI ACT EA211 Riem
Audi A3 1.6 FSI Benzine Ketting
Audi A4 1.8 (niet turbo) Benzine Ketting
Audi A4 TSI 160 B8 Ketting
Audi A3 2.0 TFSI EA888 Ketting
Audi A4 2.0 TFSI B8 Ketting
BMW Alle modelen na 1993 Ketting
Cadilac Alle modellen Ketting
Chevrolet Corvette Ketting
Chevrolet Epica 2.0 6-cilinder (V6) Benzine Ketting
Chrevolet  Spark 1.0 Ketting
Chevrolet Spark 1.2 Ketting
Chrysler Neon 2.0 160pk

  

Ketting
Chrysler Neon 2.0 tot 133pk/148pk Riem
Chrysler PT Cruiser 2.0 141pk 06-2000 / 12-2010 Riem
Chrysler PT Cruiser 1.6 116pk 06-2000 / 12-2010 Ketting
Citroën C1 1.0 Benzine Ketting
Citroën C3 Picasso 1.6 Benzine Ketting
Citroën C3 1.4 en 1.6 Benzine Ketting
Citroën C4 Benzine vanaf 2010 Ketting
Citroën DS3 1.6 Bezine Riem
Citroën DS4 1.6 Benzine Ketting
Citroën C5 1.6HDi Diesel vanaf 08-2004 Ketting
Dacia Duster 1.6 Benzine Riem
Dacia Sandero 0.9TCe 90  Benzine Ketting
Dacia Logan MCV 0.9TCe 90 Benzine Ketting
Daihatsu Terios Ketting
Daihastu Sirion 1.3 Benzine Ketting
Fiat 500 Twin air Benzine Ketting
Fiat Punto II 1.2 44kw 02-2000 tm 12-2009 benzine

    

Riem
Fiat Punto II 1.2 59kw 09-1999 tm 10-2005 Riem
Fiat Punto 1.3 JTD Diesel vanaf 06-2003 Ketting
Ford KA 1.3 Benzine vanaf 09-1996 Ketting
Ford  KA 1.6 Street KA Vanaf 05-2003 Ketting
Ford Fiesta 1.3 Benzine Ketting
Ford C-Max Ketting
Ford Focus 1.8 Ketting
Ford Focus 2.0 Ketting
Ford Fusion Benzine Riem
Ford Mondeo Alle V6 modellen Ketting
Ford Mondeo Alle types tussen 2001 - 2006 Ketting
Ford  Modeo 2.0 Benzine vanaf 2007 Ketting
Ford Galaxy 2.3 Ketting
Ford Transit 2.2 Diesel vanaf 2012 Ketting
Ford Ranger 2.2 en 3.2 Diesel Ketting
Honda Jazz Alle modellen Ketting
Honda Civic Alle 2006 modellen Ketting
Honda Alle 2.0 4 cilinder vanaf 2002 Ketting
Hyundai Atos Alle modellen Riem
Hyudai i10 1.0 en 1.2 Benzine Riem
Hyundai i20 1.2 en 1.4 Benzine Riem
Hyundai i20 1.4 Diesel Riem
Hyundai ix20 1.4 en 1.6 Diesel Riem
Hyundai i30 1.4 en 1.6 Benzine Riem
Hyundai i30 1.6 Diesel Riem
Hyundai ix35 1.7 en 2.0 Diesel Riem
Hyundai Santa Fe 2.2 Diesel vanaf 01-2010 Riem
Hyundai Grandeur 3.3 v6 Benzine Riem
Jaguar Alle modellen Benzine Ketting
Jaguar 2.7 V6 Diesel Riem
Jaguar 3.0 V6 Diesel Riem
Jaguar XF 2.2 Diesel Riem
Jaguar Overige modellen Diesel Ketting
Jeep Compass 2.2 Diesel vanaf 2011 Ketting
Jeep Alle 3.0 V6 Diesel Ketting
Kia Carnival 2.9 Diesel 2001 - 2009 Riem
Kia Rio 1.1 3 cilinder Diesel (nieuwe modellen) Ketting
Kia Rio 1.4 Benzine (nieuwe modellen) Ketting
Kia Rio Diesel (oude modellen) Ketting
Kia Picanto 1.0 Benzine 2009 - 2011 Riem
Kia Picanto 1.2 Benzine Ketting
Kia Cerato Diesel Ketting
Kia Sorento 2.5 Diesel (oude modellen) Ketting
Kia C'eed 1.4 en 1.6 Benzine Ketting
Kia C'eed 1.6 Diesel Ketting
Kia Venga 1.4 Benzine Ketting
Kia Venga 1.6 Benzine Ketting
Kia Optima Alle modellen Ketting
Kia Sportage 1.7/2.0/2.2 R type diesel Ketting
Kia Sorento Nieuwe modellen Ketting
Landrover 2.2 Diesel vanaf 2012 Ketting
Lexus IS250 V6 Benzine Ketting
Lexus IS220 Diesel Ketting
Mazda 2 en 3 Benzine Ketting
Mazda 3 Diesel Riem
Mazda MX5 1.8 en 2.0 Benzine vanaf 2005 Ketting
Mazda MX5 Diesel Riem
Mazda 6 Benzine 2002-2008 Ketting
Mazda 6 Diesel Riem
Mercedes A Klasse Diesel 1.4 2012 Riem
Mercedes Alle modellen Ketting
Mini 1.4  Diesel Ketting
Mini 1.6 Diesel 2007-2010 Riem
Mini 1.6 N47 en 2.0 Diesel vanaf 2011 Ketting
Mistubishi Colt Alle modellen Ketting
Nissan Primera Benzine Ketting
Nissan Mirco Nieuwe benzine modellen Ketting
Nissan Pixo 1.0 12V Vanaf 06-2009 Ketting
Nissan Qashqai Diesel Ketting
Nissan X-trial Diesel Ketting
Nissan Note 1.4 en 1.6 Benzine Ketting
Nissan Note 1.5 Diesel Riem
Nissan Juke 1.4 en 1.6 Benzine Ketting
Nissan Juke 1.5 Diesel Riem
Peugot 107 1.0 Benzine Ketting
Peugot  207 1.6 2007 Ketting
Peugot 308 1.6 Benzine Ketting
Renault Clio 0.9TCe 90 en 1.2TCe Benzine Ketting
Renault Scenic 1.2 TCe en 1.4 TCe Benzine Ketting
Renault Megane 1.2 TCe en 1.4 TCe Benzine Ketting
Renault Kangoo 1.2 Benzine 08-1997 tm 01-2008 Riem
Renault Languna (coupe) 2.0 Diesel Ketting
Saab Alle 4 cilinder benzine met turbo Ketting
Saab 1.8 en 1.9 Diesel Riem
Seat Ibiza III 6L1 1.2L Benzine 02-2002 / 06-2006 Ketting
Seat 1.2 3 cilinder  Benzine Ketting
Skoda 1.2 3 cilinder Benzine Ketting
Smart Alle modellen Ketting
Suzuki Alto 1.0 Vanaf 2009 Ketting
Suzuki 1.2 en 1.3 Benzine Ketting
Suzuki Swift 1.3 en 1.5 Benzine 2005 - 2010 Ketting
Suzuki Sx4 1.6 Benzine Ketting
Suzuki Grand vitara 2.4 en vitara II (JT) 3.2 Benzine Ketting
Toyota Aygo 1.0 Benzine Ketting
Toyota IQ 1.0 Benzine Ketting
Toyota 1.0 en 1.3 en 1.5 VVTi Alle modellen Ketting
Toyota Yaris 1.4 Diesel Ketting
Toyota Prius 1.5 Ketting
Toyota Corrola 1.4 tm 1.8 VVTi Benzine Ketting
Toyota MR2 1.8 Benzine Ketting
Toyota Auris Alle modellen Ketting
Toyota Avensis 1.8 en 2.0 en 24=.4 Benzine Ketting
Toyota Avensis 2.0 en 2.2 Diesel vnaf 07-2006 Ketting
Toyota Verso VVTi Benzine Ketting
Toyota RAV4 2.0 VVTi Benzine Ketting
Toyota RAV4 2.2 Diesel vanaf 2006 Ketting
Opel Astra H 1.3CDTI 08-2005 tm 03-201 Ketting
Opel Agila 1.0 12V en 1.2 16V Benzine Ketting
Opel Agila 1.3 CDTI Diesel Ketting
Opel Corsa 1.0 12V en 1.2 16V en 1.4 Benzine Ketting
Opel Vectra 1.8 08-2008 tm 10-2008 Riem
Opel Omega 2.2 BenzineRiem
Volkswagen 1.2 3 cilinder Benzine Ketting
Volkswagen 1.4 FSI Ketting
Volkswagen Golf V 1.9 TDI 05-2004 tm 11-2008 Riem
Volkgswagen Golf VR5 en VR6 Ketting
Volkswagen Touareg Ketting
Volkswagen Sharan VR6 Ketting
Volvo V50 2.0 96kW Diesel 04-2004 tm 07-2007 Riem
Volvo V50 2.0 100kW Diesel 04-2004 tm 07-2010 Riem


Anderen bekeken ook: 

Nog vragen? Neem contact op via klantenservice@winparts.be of bel naar 0380 833 78

,
Winparts gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om uw ervaring in onze webshop zo makkelijk en prettig mogelijk te maken. Dankzij cookies kunnen wij en derde partijen uw internetgedrag op en buiten onze website volgen. Hierdoor kunnen wij onze website gebruiksvriendelijker maken en kunnen we advertenties tonen die aansluiten bij uw interesses. Door verder gebruik te maken van onze webshop gaan we ervan uit dat u hier mee akkoord gaat. Lees meer over onze cookies .
Sluiten X