Er komt witte rook uit mijn uitlaat

26 Oktober 2017
Er komt witte rook uit mijn uitlaat

Bij het optrekken of accelereren merkt u dat er witte rook uit de  uitlaat van uw auto komt. Wat betekent dit precies en waardoor ontstaat die witte rook? Witte rook uit de uitlaat kan duiden op verschillende problemen in de motor van uw auto. In dit artikel lichten wij verder toe wat de oorzaak kan zijn en wat u eraan kunt doen.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

De auto blijft witte rook uitblazen, waar ligt het aan?  

Het is relatief normaal dat er witte rook uit de uitlaat komt bij het starten van de auto. Achtergebleven waterdruppels en condens komen dan als stoom uit de uitlaat. Dit gebeurt vaker, vooral als het koud is buiten. Witte rook bij het starten is dus geen probleem en komt vaak voor. Het is echter wel een probleem als er witte rook uit de uitlaat blijft komen wanneer de motor op temperatuur is. De vraag is dan, wat kan er aan de hand zijn?

Als er ongeveer 10 minuten na het starten nog steeds witte rook uit de uitlaat komt, dan is er waarschijnlijk iets aan de hand. De witte rook kan veroorzaakt worden door een aantal onderdelen. De meest voor de hand liggende is een lek in de  koppakking. Ook kan de witte rook worden veroorzaakt door een kromme  cilinderkop of een defecte  warmtewisselaar.           

Als er witte rook uit de uitlaat komt, raden wij allereerst aan om uw auto te laten controleren bij de garage. De garage kan de oorzaak vaststellen. Wanneer u kennis heeft van auto’s, dan kunt veel reparaties ook zelf uitvoeren. Hieronder bespreken we de meest voorkomende oorzaken van witte rook. Ook wordt uitgelegd wat eraan te doen is.

Lekke koppakking    

De koppakking zit tussen het motorblok en de cilinderkop. De koppakking is een afdichting tussen het motorblok en de cilinderkop. De koppakking kan jaren mee gaan, maar gaat op den duur slijten. Het gevolg van deze slijtage is vaak lekkage. Lekkage aan de koppakking brengt een aantal problemen met zich mee. Het verlies van  koelvloeistof waardoor de motor niet meer goed wordt afgekoeld is daar één van. Een ander probleem die kan ontstaan door de lekkage is dat de  motorolie en koelwater zich met elkaar vermengen. Er zijn een aantal symptomen waaraan u een lekkage aan de koppakking kunt herkennen:

  • Witte rook uit uitlaat
  • Auto start lastig
  • Vermogensverlies                                                                             
  • Verlies van koelvloeistof
  • Motor wordt te warm / oververhit
  • Zoete geur uit de uitlaat

Het doorrijden met een lekke koppakking kan ernstige schade toebrengen aan uw motor. Blijft u er mee doorrijden, dan kunt u schade toebrengen aan andere delen in de motor en dus hogere kosten verwachten. Zorg ervoor dat u dit probleem zo snel mogelijk oplost.

Het vervangen van de koppakking kost al snel 4-6 uur tijd. De koppakking vervangen is dus een  tijdrovende klus. Bij de garage betaalt u daarom hoge arbeidskosten. Het materiaal is echter relatief goedkoop. Een  koppakking bestelt u bij Winparts al voor minder dan 100 euro. Als u handig bent, kan u dus veel geld besparen. Vul uw automodel in en alle producten die geschikt zijn voor uw auto worden weergegeven.

Lekkage in cilinderkop        

De cilinderkop zit aan de bovenkant van de motor. Deze sluit de cilinders af. Tussen de motor en het cilinderblok zit de koppakking. De koppakking zorgt voor de volledige afsluiting tussen deze twee onderdelen.

De cilinderkop heeft een goede afsluiting nodig. Er staat een hoge druk op, waardoor deze kan vervormen en kromtrekken. Doordat de cilinderkop krom trekt, kan ook de koppakking gaan lekken. Wanneer de koppakking gaat lekken ontstaan er problemen zoals eerder beschreven. Een lekke koppakking kunt u vaak herkennen aan olie in de koelvloeistof. Als u in het koelvloeistofreservoir van uw auto kijkt moet deze heldere vloeistof bevatten. Zit hier olie door, dan is de kans groot dat de koppakking lek is.

De cilinderkop is tijdrovend om te vervangen. Wanneer u er op tijd bij bent, kan de cilinderkop worden gevlakt. Dit is het rechtmaken van de kromme cilinderkop. Dit is aanzienlijk voordeliger dan het compleet vervangen van de cilinderkop. Des te sneller u naar de garage gaat of de lekke koppakking vervangt, des te kleiner is de kans dat de complete cilinderkop vervangen moet worden.           

Defecte warmtewisselaar   

De warmtewisselaar wordt gebruikt om warmte van de olie en koelvloeistof vanuit de motor te regelen zonder direct contact. De motorolie en de  koelvloeistof worden vanuit de motor naar de warmtewisselaar geleid. In de warmtewisselaar worden ze gescheiden doorgevoerd. Het is dus ook van essentieel belang dat deze vloeistoffen gescheiden blijven.

De warmtewisselaar heeft in principe twee taken. Als eerst heeft de warmtewisselaar de taak om de olie sneller te verwarmen bij het starten van de auto. Koelvloeistof warmt relatief snel op, de motorolie doet hier langer over. Doordat de vloeistoffen in de warmtewisselaar langs elkaar stromen, wordt de motorolie door de warmere koelvloeistof sneller opgewarmd. Na een tijdje is de motor goed warm en schiet de temperatuur van de motorolie omhoog (over de 90 graden). Nu heeft de warmtewisselaar als taak om de temperatuur van de olie te verlagen naar 90 graden. In de warmtewisselaar wordt de hete motorolie dus verkoeld met de koudere koelvloeistof.

Wanneer de warmtewisselaar beschadigd of lek is, worden de twee vloeistoffen vermengd en dat is niet de bedoeling. Dit leidt er toe dat er witte rook uit de uitlaat komt en dat de smering van de motor vermindert. Een lekke warmtewisselaar kunt u vaak herkennen aan olie in de koelvloeistof, maar meestal ook doordat de olie melkachtig van samenstelling wordt. Het wordt een soort gele crème. Controleer daarom ook de olie op uw peilstok.

Ook het verwisselen of repareren van de warmtewisselaar kunt u bij een garage laten doen, echter is dit bij veel motoren ook zelf goed te doen, omdat de warmtewisselaar op een makkelijk te bereiken plek zit. U heeft alleen een nieuw  oliefilterolie en koelvloeistof nodig bij het vervangen van de warmtewisselaar. Een nieuwe warmtewisselaar kunt u gemakkelijk bij Winparts bestellen.

Wat zijn de risico’s als ik doorrijdt met deze problemen?      

Er zitten zeker een aantal risico’s verbonden aan het doorrijden met een lekke koppakking, kromme cilinderkop of defecte warmtewisselaar. Wij raden het ook zeker af om door te rijden wanneer er tijdens het rijden witte rook uit de uitlaat van uw auto komt. Wanneer u dit wel doet, kan er meer schade ontstaan aan de auto. Meer schade betekent voor u meer kosten. Dat is uiteraard iets wat u wilt voorkomen.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 0380 833 78

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden