Een dakkoffer monteren op je auto: zo doe je dat

06 Juni 2018
Een dakkoffer monteren op je auto: zo doe je dat

Een  dakkoffer of skibox is ideaal als u behoefte heeft aan extra bagageruimte. Er zijn veel soorten en maten beschikbaar en ze passen vrijwel op alle auto’s. Een vraag die echter vaak wordt gesteld is; hoe moet ik een dakkoffer monteren? Voor u een dakkoffer aanschaft, wilt u uiteraard graag weten hoe u deze moet monteren om last-minute (vakantie) stress te voorkomen. In deze blog leggen wij uit hoe eenvoudig een dakkoffer monteren eigenlijk is. Lees dus snel verder.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Een dakkoffer monteren op dakdragers

Als u een skibox of dakkoffer monteren wilt, heeft u dakdragers nodig. Een dakkoffer dient namelijk altijd op  dakdragers bevestigt te worden, dit gebeurt vaak met een u-beugel of een montagesysteem. Heeft u nog geen dakdragers? Dan zult u eerst deze moeten aanschaffen. Dakdragers kopen doet u gelukkig zeer eenvoudig bij Winparts met uw automodel. Bij Winparts vindt u alle varianten dakdragers, voor  auto's met dakrail, maar ook voor auto's zonder dakrail. Voer uw automodel in op de website en de geschikte dakdragers voor uw auto worden getoond.

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Geef hier uw chassisnummer (VIN) in:
info
U kunt achterop uw kenteken bewijs uw chassisnummer terugvinden.

Vlaams search

Vul uw chassisnummer (VIN) in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Heeft u een skibox of dakkoffer op het oog en beschikt u al over een setje dakdragers? Controleer dan goed wat de breedte en de hoogte van uw dakdragers zijn. U wilt uiteraard wel dat uw nieuwe dakkoffer op de dakdragers bevestigt kan worden. Het kan namelijk voorkomen dat de u-beugels of het bevestigingssysteem van de koffer niet groot genoeg is voor uw dakdrager. Bij sommige dakkoffers mogen de dakdragers bijvoorbeeld niet breder zijn dan 56 mm en niet hoger dan 35 mm. Benieuwd waar u deze informatie kunt vinden? Deze informatie vindt u bij de attributen van de dakkoffer onder: Max B/H dakdragers. Beschikt u nog niet over dakdragers? Dan raden wij het aan om eerst te controleren welke dakdragers op uw auto passen voor u een koffer aanschaft. Dakdragers zijn namelijk vaak auto specifiek. Vervolgens kunt u een dakkoffer uitkiezen die eenvoudig op de dakdragers past.

De meeste merken dakkoffers hebben 2 verschillende bevestigingssystemen, namelijk een standaard en een premium variant. Dakkoffers in een iets lagere prijsklasse beschikken vaak over het standaard U-beugel bevestigingssysteem. Dakkoffers in een hogere prijsklasse beschikken vaak over een premium snel bevestigingssysteem in plaats van u-beugels. Met een standaard montagesysteem zult u iets meer werk hebben dan met een premium montagesysteem. Een dakkoffer monteren met een premium montagesysteem kan al binnen een minuut.

Standaard bevestigingssysteem

Het standaard bevestigingssysteem bestaat bij de meeste dakkoffers uit een U-beugel bevestiging. Een U-beugel of U-bolt bevestiging bestaat, zoals de naam al laat blijken, uit U-vormige beugels. Deze U-beugels dient u aan de onderkant van de koffer te bevestigen. U legt eenvoudig de koffer op de dakdragers. Hierna steekt u de u-beugel om de dakdrager heen, in de zogeheten fix points van de dakkoffer. Aan de binnenkant van de koffer kunt u de u-beugel eenvoudig vastdraaien door middel van de veiligheidsknoppen. Als de knoppen strak genoeg zijn vastgedraaid, dan staat de koffer stevig vast op de dakdragers.

Bij een standaard bevestigingssysteem of u-beugel systeem moet u goed letten op de hoogte en breedte van de dakdragers. Het kan namelijk voorkomen dat uw dakdragers te breed of te hoog zijn voor het bevestigingssysteem van de dakkoffer  of skibox. Dit komt vooral voor bij zogeheten Wingbar dakdragers. Blijken de dakdragers te breed of te hoog voor het bevestigingssysteem? Dan kunt u kijken of u een extra bevestigingssysteem kunt bijbestellen die geschikt is voor bredere en/of hogere dakdragers. Zo kunt u voor de dakkoffers van Hapro het  U-bolt Easy Fit kit xxl bijbestellen als vervanging voor de Easy fit beugel. En voor G3 kunt u het  Rapid Fixing kit bijbestellen waarbij uw dakdragers een maximale breedte van maar liefst 90 mm mogen hebben.

Ook kunt u kijken naar een dakkoffer die standaard wordt geleverd met een premium bevestigingssysteem. Premium bevestigingssystemen zijn vaak geschikt voor bredere- en hogere dakdragers. Dit in tegenstelling tot de standaard bevestigingssystemen. Hoe hoog of breed de dakdragers mogen zijn leest u bij de specificaties van de dakkoffers.

Premium bevestigingssysteem

De meeste modellen van top merken zoals  ThuleHaproTwinny Load en G3 Italia beschikken over een premium bevestigingssysteem. Met dit systeem is een dakkoffer monteren op een dakdrager een eitje! Dit premium bevestigingssysteem heeft per merk een andere naam. Zo noemt G3 Italia het de rapid fix, Hapro het de Premium fit en Thule noemt het de Powerclick. Met dit snelle bevestigingssysteem is uw dakkoffer in een handomdraai gemonteerd en gedemonteerd. Bij de meeste modellen zijn er ter hoogte van de dakdragers twee haken bevestigd. Deze hoeft u enkel van binnenuit de dakkoffer vast te draaien. De klemmen zullen zich vervolgens rond de dakdrager klemmen. Het systeem kan per merk verschillen, echter werken ze allemaal even eenvoudig. U bent gegarandeerd van een super snelle bevestiging binnen 60 seconden!

Eenmaal gemonteerd

Is het skibox of dakkoffer monteren gelukt? Dan zijn er nog een aantal punten waar u op moet letten. Een daarvan is het maximale draaggewicht van het dak van uw auto. Het maximale draaggewicht mag niet worden overschreden. Te veel lading kan namelijk een grote invloed hebben op het rijgedrag van de auto. In het instructieboekje van uw auto kunt u lezen hoeveel kilo uw auto mag tillen.

Probeer bij het inladen voornamelijk de lichte spullen in de koffer te plaatsen. Zwaardere spullen kunt u het best in de auto plaatsen om het zwaartepunt zo laag mogelijk te houden. U voorkomt hiermee onvoorspelbaar rijgedrag van uw auto.

Ook moet u er goed op letten dat uw auto inclusief dakkoffer een stukje hoger is dan normaal gesproken. Vooral als u een dakkoffer plaatst op een MPV, bestelbusje of SUV moet u hier goed op letten. Het kan namelijk zo zijn dat u de maximale hoogte van bijvoorbeeld parkeergarages overschrijdt. Ook kunt u ervan uitgaan dat het brandstofverbruik flink omhoog kan gaan. Een dakkoffer zorgt namelijk voor extra luchtweerstand.

Dakkoffer montage tips

  • Let er goed op dat de dakdragers geschikt zijn voor het bevestigingssysteem. Let hierbij vooral op de breedte en hoogte van de dakdragers.
  • Zorg ervoor dat de koffer in het midden op de dakdagers is gemonteerd. Het gewicht van de koffer wordt zo het meest gelijkwaardig verdeeld.
  • Zorg ervoor dat de koffer altijd recht op het dak is bevestigd. De koffer zal zo een minimale invloed hebben op het rijgedrag van uw auto.
  • Zorg dat de skibox of koffer altijd recht op het dak is bevestigd, de koffer zal zo een minimale invloed hebben op het rijgedrag van uw auto.
  • Monteer de dakkoffer parallel aan het wegoppervlakte. Zo voorkomt u opwaartse druk.
  • Houd bij het monteren rekening met de achterklep van uw auto.
  • Rij na het dakkoffer monteren een rondje. Controleer na de tijd of de koffer nog steeds goed vast zit.
  • Zorg ervoor dat de lading in uw koffer niet kan schuiven tijdens het rijden. U kunt hiervoor bijvoorbeeld een dakkoffer  tassenset aanschaffen, deze passen precies in (de meeste) dakkoffers.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 0380 833 78

Anderen bekeken ook: 

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden