De grote auto voorbereiden op de lente - blog

08 Februari 2024
De grote auto voorbereiden op de lente - blog

De lente staat voor de deur en dat betekent dat we graag weer naar buiten gaan. Naast een welverdiende poetsbeurt zijn er veel dingen die u kan doen om uw auto weer klaar te maken voor de lente. Daarom hebben wij de meest gevraagde informatie en producten voor u op een rij gezet.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Zomerbanden

Zodra de temperaturen weer boven 7°C komen, werken winterbanden niet meer optimaal. Dit zorgt voor minder grip en een hoger brandstofverbruik. Daarom is nu het juiste moment om weer te wisselen naar  zomerbanden. U kunt ook kiezen voor  all season banden als u niet in weersomstandigheden rijdt waar zomer- of winterbanden nodig zijn.

Zonwering voor uw auto

Het lentezonnetje begint alweer tevoorschijn te komen. Dit is lekker, maar kan ook uw zicht verminderen of te warm zijn. Straks als de zomer komt, wilt u dit alvast op orde hebben. Er zijn manieren om de zon uit uw auto te weren.  Zo zijn er  zonneschermen op maat die precies op uw automodel passen. Deze zijn speciaal voor uw auto gemaakt en passen met klemmetjes in de raamsponning. Zo hoeft u dus niet te knoeien met boren of zuignapjes. Als u niet alle ramen wilt afdekken zijn hier ook  losse zonwering delen voor. U kan ook kiezen voor opvouwbare zonneschermen, of schermen met een leuke print voor de kinderen.

U kunt ook de ramen blinderen met  raamfolie. Dit zorgt op een stijlvolle manier voor meer privacy en minder zon in de auto. Raamfolie is vrij eenvoudig aan te brengen met water en zeep. Volg hiervoor wel de gebruiksaanwijzing en plak nooit raamfolie over al getinte ramen. De ramen mogen namelijk niet te donker zijn.

Als u graag het raampje op een kier hebt voor frisse lucht, maar niet houdt van het geklapper van de wind in uw auto, hebben wij speciale  zijwindschermen. Zijwindschermen zijn speciaal voor uw model auto gemaakt, en passen tussen de raamsponning. U kan kiezen uit verschillende kleuren en uit voor- of achter schermen. Zijwindschermen worden soms met speciale montage klemmetjes geleverd, maar niet altijd. Dit hangt af van het model auto. Als ze niet worden meegeleverd, heeft u ze dus niet nodig.

Fietsendrager

Als u deze lente of zomer wat verder weg wilt met de fiets, kan een  fietsendrager heel handig zijn. Er zijn veel verschillende soorten fietsendragers op de markt. Als u op zoek bent naar een fietsendrager voor elektrische fietsen, hebben wij een handige blog met onze beste elektrische fietsendragers.

Weet u niet zeker wat voor fietsendrager u nodig heeft? Wij zetten  alles waar u op moet letten op een rijtje in onze blog.

Als u geen trekhaak heeft, zijn daar verschillende oplossingen voor. Bijvoorbeeld  fietsendragers die op het dak kunnen, of fietsendragers zonder trekhaak die u bijvoorbeeld aan de achterklep kan hangen. Om uw fiets en fietsendrager te beschermen, zowel tijdens het rijden als in opslag, bieden we verschillende  fietshoezen en opbergtassen.

Natuurlijk kan er soms iets kapotgaan of kwijtraken aan de fietsendrager, daarom hebben we allerlei  fietsendrager onderdelen in ons assortiment zoals fietsendrager verlichtingwielriempjes, frameklemmen om de fiets mee vast te zetten en  oprijgoten om uw fiets eenvoudig op de drager te rijden.

Aanhanger

Wanneer u in de tuin aan het werk gaat, wilt u misschien het tuinafval afvoeren. Voor dit soort klussen en meer is een aanhanger erg handig. Let wel op dat u aan alle eisen voldoet voor  verlichting, reflectoren en het  vastzetten van uw lading. De regels voor aanhangerverlichting staan allemaal in onze blog.

Voor zwaardere aanhangers en caravans bent u wellicht op zoek naar een  disselslot of neuswiel om de koppeling makkelijker te maken en de hanger tegen diefstal te beschermen. Ook voor een  complete aanhangwagen koppeling staan wij voor u klaar. Controleer ook de remkabels van uw aanhanger voor u op pad gaat en vervang ze waar nodig.

Wilt u een aanhanger meenemen, maar heeft u geen  trekhaak? Geen zorgen, ook daarmee kunnen wij u helpen. We bieden een groot assortiment vaste trekhaken, afneembare trekhaken en wegdraaiende trekhaken. Houdt u er wel rekening mee dat niet alle auto's geschikt zijn voor een trekhaak. Bij erg kleine auto's of elektrische auto's kan dit niet mogelijk zijn. Als u een nieuwe trekhaak op uw auto monteert, zorg dan ook dat u de juiste  kabelset heeft zodat de verlichting goed werkt. Alles wat u moet weten leest u in onze blog over zelf de trekhaak monteren.

Dakdragers

Een andere manier om uw spullen te vervoeren, is met  dakdragers. Hier kunt u zowel fietsen op kwijt, zoals een  dakkoffervoor al uw spullen of skidragersvoor uw wintersport vakantie. Dakdragers kunt u vinden door uw kenteken in te vullen, zo weet u zeker dat ze passen op uw auto.

Niet alle auto’s zijn geschikt voor dakdragers, zo gaan dakdragers en een panoramisch dak slecht samen. Ook zijn kleine auto’s soms te klein voor de dakdragers. In dit geval zijn er ook “universele” dakdragers die u om het dak bindt. Houdt er dan wel rekening mee dat u ze niet te zwaar belaadt in verband met de veiligheid. Voor alles wat u moet weten voor het  kiezen van dakdragers kan u onze blog lezen.

Dakdragers zijn eenvoudig te monteren en worden geleverd met een montagekit en handleiding. Omdat ze zijn ontworpen voor uw auto, hoeft u niet te boren. Vaak worden dragers in de deursponning gemonteerd.

Houdt er bij het kiezen van dakkoffers rekening mee dat deze niet te groot of te zwaar is. De dakkoffer mag in totaal maar 1 meter uitsteken van het dak. Ook mag het gewicht van de gevulde dakkoffer + het gewicht van de dragers niet groter zijn dan het draaggewicht van uw dak. Dit vindt u in de handleiding van uw auto.

Auto schoonmaken

Bij het voorjaar hoort natuurlijk een grote schoonmaak. Ook uw auto kan na de winter een wasbeurt gebruiken. Dit wast al het strooizout en zand weg en beschermt zo tegen roest. Ons  stappenplan voor het schoonmaken van uw auto vindt u in onze blog.

Vooral de velgen zijn gevoelig voor winterse omstandigheden. Wilt u ze eens goed schoonmaken? Lees onze  blog voor de beste velgenreinigers in ons assortiment, of bekijk ons hele aanbod aan sterke en voordelige reinigers.

Auto lakken

Misschien komt u er bij het wassen van de auto achter dat uw lak niet meer glanst zoals vroeger. Dat is natuurlijk heel jammer. Gelukkig zijn er manieren om oppervlakkige krassen weg te poetsen. Lees onze  blog over krassen verwijderen om uw opties te bekijken.

Bij Winparts vindt u tal van  gekleurde en kleurloze autolak. Hiermee kunt u een deuk of kras snel minder zichtbaar maken. De  kleurcode van uw lak vindt u met behulp van onze blog.

Oppervlakkige krassen die alleen zichtbaar zijn in de zon, kan u vaak wegpoetsen met een goede wax en een polijstmachine. Alles over uw  auto zelf polijsten leest u wederom in de Winparts blog. Ook doffe koplampen kan u polijsten om ze snel weer helder te maken.

Overige klusjes

Dan zijn er nog de kleine klusjes die jaarlijks terugkeren. Zo is het verstandig om regelmatig al uw  vloeistoffen te controleren en waar nodig bij te vullen. Het belangrijkste voor de komende maanden is om de  koelvloeistof bij te vullen, de ruitenwisservloeistof te controleren en uw oliepeil te controleren.

Ook is het fijn om uw  interieurfilter te vervangen als dat nodig is. Het interieurfilter filtert de lucht die in de cabine komt. Het vangt stof, pollen, bacteriën en uitlaatgas op. Vooral als u hooikoorts heeft kan het erg fijn zijn om het filter te vervangen, zodat u frisse lucht inademt in het pollen seizoen. Daarnaast kan een vies interieurfilter voor geurtjes in de auto zorgen. Als dit een probleem is waar u niet vanaf komt, is het interieurfilter mogelijk de boosdoener.

Verder is het verstandig om voor de zomer alvast te kijken of uw  airco goed werkt en indien nodig de airco te laten bijvullen door een monteur. Zo komt u niet voor een vervelende verrassing te staan wanneer u met 30° in de file staat.

Als laatste kan u de  ruitenwissers even controleren. Het is dan wel lente, maar de regen wordt er niet minder om. Til de  ruitenwissers even op en check de bladen en rubbers. Als de rubbers vies zijn kan u ze even afnemen met een doekje. Als de rubbers hard zijn, scheurtjes hebben, of de  wisserarm zelf erg verroest is, is de ruitenwisser aan vervanging toe. Als u niet eerder ruitenwissers heeft aangeschaft, kan onze blog u helpen de  juiste ruitenwissers te vinden voor uw auto.

Haal alles uit de lente

In de lente worden niet alleen de vogeltjes, maar ook wij als mensen weer een beetje wakker. Met deze blog heeft u alles wat u nodig heeft om voorbereid op pad te gaan deze lente. Wij hopen dat u op deze manier alles uit uw lente kan halen.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden