De auto zelf polijsten

11 Januari 2023
De auto zelf polijsten

Een kras op de auto gekregen? Erg vervelend! Soms kunt u de kras zelf eenvoudig verwijderen. Door de kras te polijsten maakt u de kras al snel een stuk minder zichtbaar. Vooral oppervlakkige krassen zijn relatief eenvoudig te verwijderen. Diepere krassen kunt u een stuk minder opvallend maken door de autolak te polijsten. Hieronder leggen wij u uit hoe u zelf de auto polijst met de hand en met een machine. Daarnaast leggen we uit welke polijstmachine het meest geschikt is voor u en de kosten die u kwijt bent als u de auto door een specialist laat polijsten.


Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Hoe kun je zelf de auto polijsten?

U kunt op twee manieren zelf de auto polijsten; met de hand of met een machine. De autolak polijsten is te vergelijken met de auto schuren. U gebruikt namelijk  polijstmiddel om mee te polijsten. Dit is een soort fijn schuurmiddel dat is ontworpen om een zeer klein deel van de autolak te verwijderen, zonder dat er sporen achterblijven. Hieronder leggen wij u uit hoe u de auto met de hand of met machine kunt polijsten.

Auto polijsten met de hand in 6 stappen

Een los krasje of het krasvrij maken van een klein deel van de auto, kunt u eenvoudig met de hand aanpakken. Tegenwoordig zijn er verschillende producten te koop die het polijsten erg gemakkelijk maken. Een mooi voorbeeld hiervan is de  Scratch-x van Meguiars. Dit is een polijstmiddel dat speciaal gemaakt is om met de hand te verwerken. Scratch-x is daarom erg geschikt om kleine krassen uit de autolak te verwijderen. U kunt de volgende stappen gebruiken om de autolak zonder machine te polijsten:

 1. Maak de auto goed schoon en wees er zeker van dat er geen vervuiling meer rond de kras aanwezig is. Als er bijvoorbeeld nog zand op de lak zit, dan schuurt dit tijdens het polijsten. Hierdoor is de kans groot dat u nieuwe krassen in de lak maakt. Besteed hier dus extra aandacht aan. Een goede voorbereiding is het halve werk!
 2. Doe een aantal druppels polijstmiddel op een microvezel doek. Zorg ervoor dat u niet te veel gebruikt! Wanneer u te veel polijstmiddel gebruikt, ontstaat er te veel smering. Hierdoor kan het middel zijn werk niet goed doen.
 3. Pak vervolgens de microvezeldoek met het polijstmiddel en poets dit over de kras heen. Doe dit ongeveer een minuut lang en verspreid de beweging over de gehele lengte van de kras.
 4. Poets met het schone deel van de microvezeldoek het polijstmiddel er af. Meestal blijft er een witte waas achter als overblijfsel van het polijstmiddel.
 5. Beoordeel de kras en kijk of er genoeg lak verwijderd is om de kras niet meer te kunnen zien. Sommige lakken zijn erg hard. Hierbij kan het nodig zijn om bovenstaande stappen 2 of 3 keer te herhalen. Poets niet vaker dan 3 keer over de kras heen. De kans is anders groot dat u te veel lak verwijdert.
 6. De kras zal nu verwijderd, of in ieder geval minder opvallend moeten zijn.

Auto polijsten met polijstmachine in 6 stappen

Wilt u een groter oppervlakte polijsten? Dan is het aan te raden om dit met een  polijstmachine te doen. Vaak wordt de polijstmachine gebruikt voor de gehele auto, maar het kan ook goed voor een lokale kras ingezet worden! Deze machine doet eigenlijk precies hetzelfde als wat u met de hand doet; het polijstmiddel uitwrijven in de lak, zodat de autolak weer egaal wordt. Over het algemeen zijn de stappen hetzelfde als bij het polijsten met de hand. Let erop dat u veel korter polijst dan dat u met de hand zou doen! Volg de volgende stappen om de auto te polijsten met polijstmachine:

 1. Maak de auto goed schoon. Vooral de omgeving van de kras moet goed schoon zijn. Als er nog viezigheid of zandkorrels op de lak aanwezig zijn, kan dit zorgen voor meer krassen.
 2. Druppel een paar druppels polijstmiddel op de foamschijf van de polijstmachine. Zorg ervoor dat u niet te veel polijstmiddel gebruikt. Anders zorgt dit voor smering en kan het middel zijn werk niet doen.
 3. Let op! Beweeg met de polijstmachine over de autolak of het te behandelen deel van de autolak. Zorg ervoor dat u de machine zoveel mogelijk blijft bewegen en dat deze niet te veel op één plek blijft draaien. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat er brandplekken ontstaan. Vooral omdat een polijstmachine sneller beweegt dan als u dit met de hand zou doen.
 4. Wanneer u klaar bent met de machine is het verstandig om even met een droge doek over de polijstte delen heen te gaan. Na het polijsten van de autolak blijft er vaak een witte waas achter. U kunt dit met een schone doek wegpoetsen.
 5. Bij sommige soorten lak is het nodig om hier wat vaker overheen te gaan. Herhaal dan de bovenstaande stappen 2 of 3 keer. Stop na de derde keer! Anders is het mogelijk dat u te veel lak verwijdert.
 6. De kras zal nu verwijderd, of in ieder geval minder opvallend moeten zijn.

Diepte kras op auto controleren

De diepte van de kras bepaalt of u de kras zelf kunt verwijderen door de auto te polijsten. Wanneer de kras niet al te diep is, dan kunt u deze vaak nog volledig wegpoetsen. Dit komt doordat de kleurlak niet is aangetast. Is de kras wel tot de kleurlak gekomen? Dan ontbreekt er kleur en wordt vaak de grondlaag of het metaal zichtbaar. Een diepe kras kan niet minder opvallend gemaakt worden door de auto te polijsten.

U kunt eenvoudig zelf controleren of de kras te diep is om te polijsten. Gebruik uw nagel om over de kras heen te gaan.

 • Blijft uw nagel “hangen” in de kras? Dan is de kras te diep voor het polijsten van de auto.
 • Blijft u nagel niet of nauwelijks achter de kras hangen? Dan is de kras waarschijnlijk nog wel weg te polijsten.

Bij een diepe kras is de kans groot dat de kleurlak ook weg is. Meestal is het metaal dan niet meer beschermd. In dit geval zult u de kras opnieuw moeten beschermen tegen de weersinvloeden. Anders kan er roest ontstaan. Om te voorkomen dat er roest ontstaat in de kras, kunt u bijvoorbeeld een lakstift gebruiken. De lakstift beschermt de kras en zorgt ervoor dat de kras minder opvalt. U koopt de lakstift in dezelfde kleurcode als de autolak. Bij Winparts vindt u lakstiften in vrijwel alle kleuren. Weet u niet welke kleurcode uw voertuig is? Lees dan snel onze blog: “Zo vind je de kleurcode van de autolak!”. Zorg ervoor dat u de kras niet te lang onbeschermd laat. Als de kras te lang onbeschermd openblijft, kan er namelijk oxidatie ontstaat wat duurder is om te herstellen. Gaat u de auto polijsten met machine? Lees dan snel verder welke polijstmachine geschikt is voor u om te gebruiken!

Wat is de beste polijstmachine?

Momenteel zijn er twee soorten polijstmachines op de markt; de roterende polijstmachine en de excentrische polijstmachine. We leggen hieronder uit wat precies het verschil is tussen de twee machines.

Excentrische- of dual action polijstmachine

De dual action of excentrische polijstmachine is veilig om thuis mee aan te slag te gaan. Er zijn verschillende soorten excentrische machines te koop, die ook geschikt zijn voor professioneel gebruik. Ook bedrijven stappen steeds vaker over naar dit type machine, omdat u er eigenlijk geen fouten mee kunt maken.

Deze machine onderscheidt zich door de dubbele as. Eén as drijft de kop aan, die vervolgens los op een tweede as hangt. De kop kan volledig stilgezet worden als er weerstand ontstaat tijdens het werk. Ondanks dat de motor van de polijstmachine nog blijft draaien, zal de kop bij te veel druk minimaal bewegen. Hierdoor kan de lak niet beschadigen.  

Deze polijstmachines zijn volledig instelbaar en te voorzien van verschillende soorten foamenpads. Bovendien zijn deze machines veilig te gebruiken bij het verwijderen van beschadigingen, krasjes of voor het aanbrengen van die mooie harde wax voor de zomer.

Roterende polijstmachine

De roterende polijstmachine is een schijf die één kant op beweegt. Vaak heeft deze machine verschillende instelbare snelheden. Er zit een grote ronde schijf op met een foamen spons of een stuk katoen. Hier kan wat polijstmiddel of was op gedaan worden om te gebruiken.

Deze machine is lastiger te bedienen dan de excentrische- of dual action polijstmachine, omdat hij flink wat kracht loslaat op de lak als u niet goed oplet. Deze machine is vooral geschikt voor professionele bedrijven die veel auto’s in snel tempo willen polijsten. Doordat de roterende kop niet stopt bij weerstand of hoeken van de lak, zal deze bij onzorgvuldig gebruik de lak verbranden. Wij adviseren daarom om deze niet voor thuisgebruik in te zetten.

Auto polijsten kosten

De kosten voor een auto polijsten hangen af van de grootte van de kras(sen). Een kleine kras verwijderen is vaak niet heel prijzig. Meestal bent u hier minder dan €100 aan kwijt. De gehele auto laten polijsten is daarentegen een stuk duurder. Als u na een aantal jaren meerdere krasjes op de lak heeft gekregen, dan kan het nodig zijn om de hele auto aan te pakken. U bent dan al snel tussen de €300 en €500 kwijt! Het materiaal is niet duur, maar het is een erg tijdrovend proces om goed en veilig uit te voeren. Eventuele nabehandelingen komen hier nog bovenop, zoals bijvoorbeeld een coating.

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Geef hier uw chassisnummer (VIN) in:
info
U kunt achterop uw kenteken bewijs uw chassisnummer terugvinden.

Vlaams search

Vul uw chassisnummer (VIN) in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 0380 833 78

Anderen bekeken ook:

Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden