Alles wat je moet weten over rijden met een aanhanger

08 Maart 2022
Alles wat je moet weten over rijden met een aanhanger


Rijden met een aanhangwagen, caravan of oplegger is ideaal om spullen te vervoeren voor een verhuizing, vakantie of wanneer u afval naar de milieustraat wilt brengen. Het rijden met een aanhanger zal zeker in het begin even wennen zijn. Wanneer er vaker wordt gereden met een aanhanger went dit relatief snel. Bij het gebruik van een aanhangwagen, caravan of oplegger dient men rekening te houden met een aantal veiligheidsvoorschriften. In deze blog bespreken we een aantal tips over het rijden met een aanhanger en waar u rekening mee moet houden.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Auto met aanhanger

Voordat u mag rijden met een aanhanger heeft u minimaal een rijbewijs B nodig. Het rijbewijs B staat ook wel bekend als het standaard autorijbewijs. Echter, mag u niet met elke aanhangwagen, caravan of oplegger rijden met een standaard B rijbewijs. Vanwege de veiligheid heeft het toegestane maximale massa van de aanhangwagen, caravan of oplegger hier invloed op. Naast het beschikken over het juiste rijbewijs, heeft u uiteraard ook nog een aanhanger en een voertuig met  trekhaak nodig. Hieronder benoemen we een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden wanneer u wilt autorijden met een aanhanger.

Trekvermogen aanhanger
Om veilig met een aanhanger de weg op te kunnen moet zowel de auto als de aanhanger gecontroleerd worden. Ook dient u goed te controleren wat het trekvermogen is van het voertuig waar u de aanhanger aankoppelt. Niet iedere auto is namelijk geschikt voor het trekken van zware of grote aanhangers. Op het kentekenbewijs wordt vermeld wat het trekvermogen van de auto is, voor zowel een geremde als een ongeremde aanhanger.

Bandenspanning aanhanger
Om veilig te kunnen te rijden met een aanhanger controleert u voor vertrek altijd de  bandenspanning. Dit controleert u wanneer deze nog niet beladen is. Ook raden we het aan om de bandenspanning van de auto regelmatig te controleren. Welke bandenspanning de juiste is voor uw auto, aanhangwagen, caravan of oplegger kunt u zien op de bandenspanningstabel. Deze vindt u bij een auto vaak in de deurpost van de bestuurderskant of aan de binnenkant van de tankklep. Bij aanhangwagen, caravans of opleggers staat dit op de dissel, de wielkast of in het instructieboekje.

Lading plaatsen aanhanger
Daarnaast is ook het juist beladen van de aanhanger of caravan erg belangrijk. Is de lading voor op de aanhanger zwaar in gewicht, maar klein van volume? Dan wordt het aangeraden om deze precies boven de assen te plaatsen. Is de lading groter in volume, dan kunt u het meer evenredig over de aanhanger verdelen.  Voor een caravan is het goed dat het gewicht zoveel mogelijk in het midden en zo laag mogelijk ligt. Hiermee krijgt u de caravan namelijk stabiel. Een niet goed gebalanceerde caravan kan ervoor zorgen dat deze gevaarlijk kan gaan slingeren onderweg.

Aanhanger aankoppelen in 8 stappen

Het aankoppelen van een aanhanger is vrij eenvoudig. Om u een handje te helpen leggen wij hieronder in 8 stappen uit hoe u een aanhanger kunt aankoppelen.

Stap 1: Zorg dat de koppeling boven de trekhaak komt. 
Zorg allereerst dat de koppeling van de aanhanger, caravan of oplegger boven de  trekhaak komt.  Dit kan gemakkelijk op 3 verschillende manieren:

  • Gebruik maken van een mover.
  • Met de auto achterwaarts de trekhaak onder de koppeling rijden.
  • Trekt de aanhangwagen, caravan of oplegger naar de auto toe, doe dit aan de rangeergrepen.

Stap 2: Handrem en trekhaakkogel controle
Zodra de aanhanger koppeling boven de trekhaak hangt, zet dan de aanhanger op de handrem. Zorg ook voor een schone trekhaakkogel, is deze roestig? Dan kan dit gemakkelijk met schuurpapier of een schuursponsje opgelost worden.

Stap 3: Draai het neuswiel in
Het neuswiel kan nu worden ingedraaid, hierdoor zakt de aanhanger tot u duidelijk een klik hoort van de aankoppelingshendel. Controleer, indien aanwezig, ook de indicator op de aankoppelingshendel of deze groen is. De aanhanger is nu goed aangekoppeld.

Stap 4: Plaats het neuswiel omhoog
Het neuswiel kan nu helemaal opgedraaid worden. Draai hierna de klem van het gehele wiel los en trek deze helemaal strak naar boven en zet deze vervolgens goed vast.

Stap 5: Bevestig de breekkabel
Vervolgens kunt u de breekkabel vasthaken aan de auto. Deze kabel zorgt ervoor dat de aanhanger op de rem springt, zodra deze los komt van de auto. De breekkabel moet altijd bevestigd worden het voertuig d.m.v. een karabijnhaak.  De breekkabel mag nooit los om de trekhaak worden bevestigd. Zorg ook dat de breekkabel niet de grond raakt. Tip: Neem altijd een extra reserve breekkabel mee wanneer u op reis gaat.

Stap 6: Stroomstekker aansluiten
Bij deze stap sluit u de kabelset van de aanhanger aan op de auto. Deze is eenvoudig te bevestigen wanneer zowel uw auto als aanhangwagen, caravan of oplegger voorzien is van een  7-polige of 13-polige stekker aansluiting. Mocht de aansluiting van de auto niet overeenkomen met die van de aanhanger, dan zijn hier verschillende  verloopadapters voor te krijgen. Controleer vervolgens of alle verlichting van zowel de auto als de aanhangwagen, caravan of oplegger goed werkt.

Stap 7: Haal de handrem eraf voor vertrek
De aanhanger is nu bevestigd. Maar, vergeet niet voor vertrek de handrem van de koppeling eraf te halen. Zorg er wel voor dat de handrem van de auto erop blijft, anders is de kans dat de caravan en auto beginnen te rollen.

Stap 8: De anti-slingerkoppeling vastzetten (indien aanwezig)
Er zijn verschillende soorten anti-slingerkoppelingen. Deze koppeling zorgt ervoor dat de kans op slingeren onderweg wordt verkleind. Ons advies is om deze anti-slingerkoppeling, indien u nog door de bebouwde kom met veel bochten en rotondes moet rijden, nog niet vast te zetten. Hierdoor zal de koppeling namelijk sneller gaan slijten. Zet de anti-slingerkoppeling vast op het moment vlak voordat u de snelweg oprijdt. Zoek vooraf een geschikte parkeerplaats op waar u de anti-slingerkoppeling kunt vastzetten.

Maximaal gewicht aanhanger auto

Om te mogen rijden met een aanhanger, caravan of oplegger heeft u minimaal een rijbewijs B nodig. Echter, zit er wel verschil in welke aanhanger er getrokken mag worden in combinatie met het rijbewijs. Dit heeft voornamelijk te maken met het toegestane laadvermogen van de aanhangwagen, caravan of oplegger. Voor het rijden van een grotere aanhanger of caravan zijn verschillende rijbewijzen te behalen. Wanneer u besluit om met een grotere aanhangwagen, caravan of oplegger te gaan rijden is een B-E-rijbewijs noodzakelijk. Een voordeel is dat dit type B-E-rijbewijs al binnen één dag is te behalen. Hieronder een overzicht waarin u kunt zien welk rijbewijs nodig is bij welk type aanhanger.

Aanhanger trekken met rijbewijs B

  • Een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen).
  • Wanneer de caravan zwaarder is dan 750 kilo mag u deze ook trekken op een voorwaarde; het totaal gewicht van de auto en het maximale toegestane gewicht van een caravan niet hoger is dan 3.500 kilo.

Aanhanger trekken met rijbewijs B+

  • Een aanhanger trekken van maximaal 4.250 kilo (lege gewicht + laadvermogen).
  • Hiermee mag u iedere aanhanger trekken als het gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer is dan 4.250 kg (lege gewicht + laadvermogen).

Aanhanger trekken met rijbewijs BE

  • Een aanhanger trekken vanaf 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen).
  • Hiermee mag u onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger trekken van meer dan 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen).
Gewicht auto (kg)Gewicht aanhanger (kg)Benodigd rijbewijs (NL)
3.000 650 Rijbewijs B
2.400 850 Rijbewijs B
2.400 1.400 Rijbewijs B+ (code 96)
2.400 2.000 Rijbewijs BE
3.000 4.000 Rijbewijs BE (behaald voor 19-01-2013)
Anders rijbewijs C1E of CE

Maximale lengte auto met aanhanger

De maximale lengte van de auto samen met een aanhanger mag niet meer zijn dan 18 meter. Het maximum breedte van een aanhanger en oplegger binnen de Europese landen is 2,55 tot 2,60 meter. Is het voertuig inclusief aanhanger langer dan 7 meter, dan mag u enkel op de meest rechter rijstroken rijden. Uitzondering op de regel: Wanneer u moet voorsorteren op een linkerbaan is hierin wel toegestaan. Wanneer de lading op de aanhanger meer dan 1 meter aan de achterzijde of meer dan 10 cm per zijde uitsteekt, bent u verplicht om  markeringsborden aan te brengen.

Verbruik auto met aanhanger

Hoe hoger de snelheid, hoe hoger het verbruik natuurlijk. Met aanhanger moet u zich in Nederland aan een maximum snelheid houden van 90 km/h. Het verbruik met aanhanger zal rond de 30 tot 60% hoger zijn dan wanneer u zonder aanhanger rijdt.  

Welke kentekenplaat op aanhanger

In bovenstaande onderwerpen is er uitgelegd waar u rekening mee dient te houden voor dat u gaat rijden met een aanhanger. Er zijn daarnaast ook verschillende soorten aanhangers met witte of gele kentekenplaten. Hoe weet u nou welke kentekenplaten u nodig bent?

Witte kentekenplaat
Een witte kentekenplaat wordt gebruikt voor aanhanger tot 750 kg. Het kenteken op de witte kentekenplaat dient hetzelfde te zijn als die van de auto.

Gele kentekenplaat
Een geel kentekenplaat wordt gebruikt voor aanhangers vanaf 750 kg. De aanhanger krijgt een eigen kentekenplaat en die komt dus niet overeen met die van de auto.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook: 

Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden