Alles over autoruiten blinderen

14 Januari 2019
Alles over autoruiten blinderen

Raamfolie auto, zonnefolie of plakfolie wordt gebruikt voor het autoruiten blinderen of het autoruiten tinten. Er zijn verschillende redenen om de autoruiten te blinderen. De een blindeert de autoruiten voor privacy; omstanders kunnen namelijk met getinte autoruiten niet of nauwelijks zien wie er in de auto zit. Anderen vinden het autoruiten blinderen een mooie toevoeging aan de auto. Weer anderen kiezen voor de zon- en warmte werkende werking van auto raamfolie. Genoeg redenen dus om raamfolie aan te brengen op uw auto. Wilt u de autoruiten blinderen? Lees dan snel deze blog. In deze blog leest u alles over het autoruiten blinderen. Welke soorten en tinten raamfolie auto er zijn. Maar u leest ook alles over de voordelen en wettelijke eisen van auto raamfolie. Als laatst leggen wij uitgebreid uit hoe u zelf autoramen blinderen kunt.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Waarom autoruiten tinten?

Autoramen blinderen is tegenwoordig erg populair, maar waarom eigenlijk? Het blinderen van de autoruiten biedt meer voordelen dan enkel een stoere look voor uw auto. Auto raamfolie biedt onder andere de volgende voordelen:

Uitstraling: Door het autoruiten tinten zal uw auto een stoere, strakke en stijlvolle uitstraling krijgen.

Privacy: Geblindeerde autoruiten zorgen ervoor dat omstanders niet of nauwelijks naar binnen kunnen kijken. Met auto raamfolie kunt u wel eenvoudig naar buiten kijken, maar naar binnen kijken wordt echter een stuk lastiger. Dit geeft een gevoel van privacy.

Warmtewerend: In de zomermaanden kan de temperatuur soms hoog oplopen. Als u vervolgens in de auto wilt stappen, kan deze soms enorm warm zijn. Raamfolie auto zorgt ervoor dat de warmte uit de auto blijft. Raamfolie werkt tot werkt tot wel 80% warmtewerend!

Licht- en zonwerend: Autoraamfolie werkt licht- en zonwerend. U en uw medepassagiers zullen minder last hebben van de (felle) zon. Ook zult u minder last hebben van de felle  autolampen van medeweggebruikers.

Besparing: Met autoraamfolie wordt de warmte uit de auto geweerd. Hierdoor hoeft u bij warme dagen de airco aanzienlijk minder te gebruiken. Dit leidt weer tot brandstof besparing.

Bescherming interieur: Door het autoramen blinderen zal ook het interieur van uw auto beschermd worden. Raamfolie houdt namelijk tot 99% van de schadelijke Uv-straling tegen. Het interieur van uw auto wordt op termijn zichtbaar negatief beïnvloed door Uv-straling. Door het gebruik van raamfolie zal het interieur van uw auto er dus ook langer mooi uitzien.

Veiligheid: Getinte autoruiten kunnen inbraak voorkomen, inbrekers kunnen minder goed in uw auto kijken. Ook vertraagd raamfolie een inbraak. Het inslaan van een autoruit met folie is namelijk een stuk lastiger dan een gewone autoruit. De raamfolie houdt het gebroken glas namelijk goed bij elkaar. In geval van een ongeluk bent u met raamfolie ook beter beschermd. Glasscherven zullen minder snel door de auto vliegen doordat de folie het glas bij elkaar houdt.

Tinten raamfolie auto   

Raamfolie auto is verkrijgbaar in verschillende tinten. De tinten worden vaak aangegeven in lichtdoorlaatbaarheid. De lichtdoorlatendheid geeft het percentage licht aan dat door de ruit / folie wordt doorgelaten. Er zijn verschillende tinten raamfolie zoals  52035, 50 en 70% lichtdoorlatendheid. Hierbij geldt dat hoe lager het percentage, hoe minder licht de folie doorlaat en hoe donkerder de raamfolie is. In dit geval zijn  3 en 5 % dus de donkerste tinten en 70% het lichtst. Maar voor u de autoramen blinderen gaat, moet u wel rekening houden met een aantal regels. Denk hierbij aan de Europese wetgeving en APK eisen omtrent het autoramen blinderen. Wat deze regels zijn, leest u hieronder.

Wetgeving autoramen blinderen   

Autoruiten blinderen mag niet zo maar. Er zitten wat (Europese) regels verbonden aan het autoramen blinderen. Houdt hier dus rekening mee als u uw autoruiten blinderen wilt. In Nederland moet de voorruit van een voertuig minimaal 75% lichtdoorlatendheid hebben om toegelaten te worden op de weg. Voor de zijruiten aan de voorkant geldt dat dit minimaal 70% moet zijn. Let op! Fabrikanten mogen de voorruiten coaten tot een lichtdoorlatendheid van de bovengenoemde 70 en 75%. De meeste fabrikanten doen dit ook. U kunt er dus niet vanuit gaan dat uw autoruiten momenteel een lichtdoorlatendheid van 100% hebben. Het is wel toegestaan om de achterruit en de zijruiten aan de achterkant te blinderen met raamfolie. Het is hierbij echter wel verplicht om te beschikken over een rechter  buitenspiegel. Voor alle regels over autoruiten tinten kunt u ook een kijkje nemen op de site van het  Openbaar Ministerie.

De politie kan ook controleren op getinte autoruiten. De politie maakt gebruik van een apparaat genaamd ‘de tintman’ om de lichtdoorlatendheid te controleren. Bij een controle zal de politie aan twee zijden van de autoruit een meetcel plaatsen. Deze meetcellen zien elkaar door het glas heen en vervolgens meten ze hoeveel licht er nog wordt doorgelaten. Blijkt dat er niet voldoende licht wordt doorgelaten? Dan kunt u een proces-verbaal ontvangen. U kunt een proces-verbaal ontvangen als de lichtdoorlatendheid van voorruit en/of zijvoorruiten minder is dan 55%. Hierbij kunnen ze ook uw kentekenbewijs invorderen. U heeft vervolgens vier weken de tijd om ervoor te zorgen dat de autoruiten aan de eisen voldoen. Omdat de ‘tintman’ een duur apparaat is, beschikken lang niet alle politievoertuigen over dit apparaat. Wordt u aangehouden en vermoed de politie dat uw autoruiten niet aan de eisen voldoen, dan is de kans aanwezig dat uw voertuig voor nader onderzoek naar het politiebureau moet worden gebracht.

Voor u de autoruiten blinderen gaat, raden wij aan om de huidige lichtdoorlatendheid van uw auto te meten. Dit om te voorkomen dat de combinatie van de bestaande ruittint en de gewenste folie minder is dan het toegestane percentage.

APK eisen autoruiten blinderen    

Bij een APK-keuring wordt de lichtdoorlatendheid van de autoruiten niet gecontroleerd. Dit is geen onderdeel van de APK-keuring. Het is echter wel een APK eis dat de ruiten niet voorzien mogen zijn van onnodige voorwerpen die het uitzicht beperken. Hieronder vallen bijvoorbeeld stickers en lichtdoorlaatbaarheid beperkende raamfolie. Let op! Het gaat hier enkel om het uitzicht van de bestuurder. Is het zicht van binnen naar buiten voldoende, dan zal er niet worden afgekeurd. Uiteindelijk bepaalt de APK-keurmeester of de autoruiten aan de eisen voldoen. Gaat u uw autoruiten blinderen? Voor extra zekerheid en advies kunt u altijd een autostylingsbedrijf of een APK-bedrijf benaderen. Zo voorkomt u onnodige boetes of APK-afkeuring. Lees meer over de  APK keuring in onze blog.

Zelf autoruiten blinderen     

U kunt ervoor kiezen om de autoruiten te laten blinderen bij een gespecialiseerd bedrijf. Maar u kunt ook zelf eenvoudig de autoruiten blinderen met auto raamfolie. Dit is een stuk voordeliger dan het laten doen. Bij Winparts bestelt u eenvoudig de juiste raamfolie voor uw auto. Zorg er wel voor dat u goed op de hoogte bent van de regels omtrent auto raamfolie voor u begint. Alle regels leest u in deze blog.

We beginnen met een aantal tips voor het autoruiten blinderen. Voor het beste resultaat zult u aan de slag moeten gaan in een afgesloten ruimte die wind en stofvrij is. Zorg er ook voor dat u beschikt over de juiste materialen. Bij de meeste raamfolies die u bij ons bestelt, ontvangt u een aantal handige producten voor het monteren van de raamfolie. Volg voor het ramen blinderen de volgende stappen:

Stap 1:  Maak de ruiten waarop u de raamfolie wilt plakken  schoon en vetvrij. Zorg ervoor dat u de ruit helemaal schoon en droog is. Zorg er direct even voor dat uw handen ook goed schoon en vet vrij zijn.

Stap 2: Maak de raamfolie auto op maat. Dit kunt u doen door eerst de autoruiten op te meten met een  rolmaat. We raden het aan om ongeveer 2 centimeter aan de randen extra te meten. Snijd vervolgens de folie in de juiste maat.

Stap 3: Vervolgens kunt u de raamfolie verder op maat maken. Spray wat water op de buitenkant van de auto. Plak hier de eerder uitgesneden folie van boven naar beneden op. Zorg dat u deze er strak op plakt. Laat hierbij wel de beschermlaag zitten, de folie wordt namelijk nog niet echt bevestigd. Deze stap is enkel bedoeld om de folie perfect op maat te snijden. Nu de folie strak op het raam is geplakt, kunt u de overtollige stukken met een mesje eraf snijden.

Stap 4:  Nu u de raamfolie op maat heeft, kunt u gaan beginnen met het raamfolie te plakken. Spray wat water gemengd met afwasmiddel op de autoruit. Zorg ervoor dat de ruit goed nat is. Haal nu een hoekje van de beschermlaag van de folie los. Spray dit hoekje ook in met water. Leg de raamfolie op de juiste plek van de autoruit en haal voorzichtig de rest van de folie in fasen van natspuiten en losmaken eraf.

Stap 5: Nu u de raamfolie op de ruit hebt aangebracht, zult u het moeten gaan droogstrijken. Dit kunt u doen met de bijgeleverde spatel. Voor het beste resultaat dient u te beginnen in het midden van de ruit. Strijk vervolgens vanuit het midden naar boven en beneden om alle vocht onder de folie uit te drukken. Probeer hierbij een constante druk op de ruit uit te oefenen. Doe dit net zolang totdat alle vocht en luchtbellen onder de folie vandaan zijn. Hier geldt; liever te lang dan te kort.

Stap 6: Nu de folie er mooi strak op zit, bent u nog niet klaar. Het is belangrijk dat u de eerst komende uren de auto raamfolie goed in de gaten houdt. Ontstaan er toch nog luchtbellen, strijk deze dan zo snel mogelijk weer weg.

Stap 7: Voor het beste resultaat wordt aangeraden om de eerste dagen de ruiten zo veel mogelijk met rust te laten. Dit houdt in dat u de ruiten niet open moet doen, niet moet schoonmaken en niet de achterruitverwarming moet gebruiken.

Nazorg: Om de raamfolie zolang mogelijk netjes te houden kunt u het best de folie enkel schoonmaken met een zachte doek en warm water. Schoonmaakmiddelen kunnen de folie beschadigen en dat wilt u uiteraard voorkomen.

Raamfolie auto kopen

Raamfolie voor het autoruiten blinderen koopt u snel en eenvoudig bij Winparts. U vindt een ruim assortiment auto raamfolie, verkrijgbaar in verschillende tinten. Bij de producten ontvangt u een handig instructieformulier waarin precies wordt uitgelegd hoe u de raamfolie moet aanbrengen. Een rol raamfolie bestelt u al vanaf € 15,99.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 0380 833 78

Anderen bekeken ook: 

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden