Alles over aanhanger verlichting (en meer!)

06 Februari 2024

Met een aanhanger kan u van alles vervoeren; van tuinafval tot meubels, uw meest recente kringloop aankopen en nog veel meer. Het is alleen wel belangrijk dat dit ook veilig gebeurt. In Nederland gelden regels voor laadgewicht, verlichting en bevestiging van aanhangers. In deze blog bespreken we al deze regels, zodat u met een gerust hart op pad kan met uw aanhangwagen. 

Hoe moet u lading op de aanhanger vastzetten? 

Wanneer u spullen vervoert met de aanhanger, moet u zorgen dat deze goed bevestigd zijn en ze nergens heen kunnen. Dit kan op verschillende manieren, de meest voorkomende zijn: 

Het net spant u simpelweg over de aanhanger. Zorg dat het goed strak vastzit, zo kunnen spullen zoals tuinafval en meubels geen kant op. Het voordeel van een net is dat de wind er doorheen blaast, dit gaat dus niet klapperen en wordt niet losgetrokken. 

U kunt ook kiezen om de lading vast te zetten met spanbanden. Dit is vooral handig voor grote dingen zoals meubels, omdat er niets kan wegwaaien. Het voordeel van een zeil is dat u uw vracht grotendeels droog kan vervoeren. De wind kan er echter wel onder komen en het zeil lostrekken.  

Zorg er altijd voor dat alles stevig vast zit, loop voor vertrek nog eens om de aanhanger heen ter controle. 

Wat voor aanhanger verlichting? 

Afhankelijk van gewicht en afmetingen heeft u verschillende aanhanger verlichting nodig. Altijd nodig: achterlicht, remlicht, richtingaanwijzers, mistlicht allemaal verwerkt in het achterlicht.  

Standlichten: 2 standlichten bij aanhangers tot 160cm. Smaller dan 160cm moeten vóór witte, en aan de zijkant oranje reflectoren hebben. Breder dan 160cm moeten voor en zijkant standlichten hebben. Deze moeten ook breedtelichten hebben. 

  • Tot 750 kg 
    • Geen eigen kenteken nodig 
    • Daarom ook geen achteruitrijlicht nodig 
  • Boven de 750 kg 
    • Aanhanger moet eigen kenteken hebben  
    • Deze moet uiteraard ook voorzien zijn van kentekenverlichting  
    • Bij een zwaardere aanhanger heeft u ook achteruitrijlichten nodig 

Reflectoren 

Op de achterzijde van de aanhanger moeten 2 rode,  driehoekige reflectoren gemonteerd zitten. Op de zijkanten moeten aan iedere zijde minstens 2 oranje reflectoren gemonteerd zitten. 

U kan ook overwegen een complete  lichtbalk aan de achterkant te monteren. Hier zit alles op wat u nodig hebt, in sommige gevallen inclusief de driehoekige reflectoren. 

Houd wel rekening met de juiste aansluiting. Verlichting van aanhangers, maar ook fietsendragers en caravans, gaat in een stopcontact naast de trekhaak. Dit stopcontact is weer verbonden met de kabelboom en boordcomputer van de auto.  

Het stopcontact kan 7 of 13 polen hebben. 13-polige aansluitingen zijn gangbaar bij nieuwere auto’s, omdat deze meer vermogen kunnen leveren. Voor aanhangerverlichting is 7-polig ruim voldoende als dit de aanwezige aansluiting is. Als uw aanhanger toevallig een andere aansluiting heeft dan uw auto, zijn er  verloopstekkers voor de aanhanger. Deze zijn er zowel van 7- naar 13-polig als andersom. 

Aanhanger koppeling

Een aanhanger zit op de trekhaak gekoppeld met een  kogelkoppeling. Het is belangrijk dat de koppeling het gewicht van de aanhanger met lading moet kunnen houden. Verder is het verplicht om, naast de kogelkoppeling, een hulpkoppeling of breekkabel te hebben . Een breekkabel remt de aanhanger af als de aanhangwagen losschiet, door de handrem aan te trekken. Vervolgens breekt de kabel af.

Ook goed om te weten 

Een trekhaak heeft een maximaal trekgewicht. Uw aanhanger mag niet zwaarder zijn, u riskeert dan dat deze afbreekt, of dat u een boete krijgt bij controle. Zorg dus dat u de aanhanger niet overlaadt. U kan het maximale trekgewicht van de trekhaak vinden in de handleiding van uw auto. 

Verder geldt er bij een laadgewicht tot 3500kg een maximumsnelheid van 90km/u. Bij meer dan 3500kg mag u maximaal 80 rijden op de snelweg. Check actuele regels over het rijden met aanhanger altijd bij een overheidsinstantie.