Meer merken

FORD

Bij Winparts vindt u een ruim aanbod Ford onderdelen zo hebben wij maar liefst meer dan 360.000 Ford onderdelen in ons assortiment. Maar eerst leest u hier een stukje over de geschiedenis van het populaire merk. De Ford Motor Company werd in 1903 opgericht door Henry Ford. Hetzelfde jaar werd ook de eerste auto geproduceerd. In hetzelfde jaar haalde Ford een nieuw wereldrecord van 145 km/h over een afstand van 1 mijl. Het Ford logo bestaat uit een lettertype dat oorspronkelijk gebruikt werd door de eerste hoofd monteur op diens visitekaartje. De blauwe ovaal was voor het eerst te zien op de Ford Model A.

Ford in de geschiedenis
Naast de grondlegger van de Ford Motor Company, was Henry Ford de uitvinder van de massa productie. Dat laatste werd vervolgens op grote schaal in verschillende industrieën toegepast. Henry Ford zelf ontwierp maar liefst 19 automodellen. Binnen zijn eigen bedrijf werden lage productiekosten gecombineerd met hoge salarissen voor de medewerkers zodat die ook hun eigen producten konden kopen en zich dus meer betrokken voelden bij hun werk.

In 1908 werd de beroemde Model T op de markt gebracht. De Model T was een auto met het stuur aan de linkerkant, een gesloten motor en gegoten cilinders. Het was ook een relatief goedkope auto waardoor de meeste Amerikanen in die tijd in de Model T hadden leren rijden. In 1918 bestond de helft van alle auto’s in de VS uit Model T’s. De 10 miljoenste Ford werd in 1925 geproduceerd. In 1927 moest de Model T echter vervangen worden door de Model A aangezien de verkoopcijfers van de eerste naar beneden gingen. Tussen 1927 en 1931 verkocht Ford meer dan 4 miljoen Model A’s.

Het succes van Ford ging door gedurende de hele 20ste en 21ste eeuw. In 1964 verscheen de beroemde Ford Mustang en in 1967 werden de eerste afdelingen van Ford in Europa geopend. Gedurende de jaren 1970 wonnen Japanse auto’s terrein op de Amerikaanse en Europese markt. Ze waren relatief klein en daardoor zuinig in verbruik wat goed van pas kwam tijdens de oliecrisis. Ford speelde in op deze tendens met de Ford Pinto.

In de jaren 1990 kwamen recentere maar ook zeer succesvolle Ford modellen uit zoals de Ford Ka en de Ford Focus die werd verkozen tot Auto van het Jaar 1999. Gedurende dezelfde periode was Ford eigenaar van Jaguar en Volvo. In 2010 nam Ford de vijfde plaats in op de wereldranglijst van autofabrikanten.